Skip to main content

1813 lægebemandes hele døgnet

Det bliver ikke kun i vagttiden kl.16-08, at Region Hovedstadens 1813 akuttelefon bemandes med læger. De vil være til stede hele døgnet som back-up for de sygeplejersker, der tager telefonen.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

11. nov. 2013
2 min.

Når Region Hovedstaden fra 1. januar næste år overtager lægevagten fra de praktiserende læger, vil den sygeplejerskebemandede 1813 akuttelefon være indgangen – men med lægelig backup.

Men de læger, der skal tilknyttes 1813, vil ikke kun være til stede i vagttiden, der normalt går fra kl. 16 om eftermiddagen til 08 næste morgen.

”Der vil altid være en læge. Sygeplejerskerne vil i nogle tilfælde sige til dem, der ringer, at de skal kontakte egen læge, men vi ved jo, at almen praksis har haft problemer med tilgængelighed – selv om det nok er blevet bedre. Og så er der mange turister og folk fra resten af landet – hvor skal de gå hen”?, sagde koncerndirektør Svend Hartling, Region Hovedstaden, på et pressemøde om det nye akutsystem i sidste uge.

”Men kørsel (i den nye lægevagt, red.) bliver først efter kl. 16”, sagde han.

P.t. er regionen i færd med at ansætte læger til de nye stillinger, og her er der behov for 18 årsværk til 1813 telefonen og 24 til at køre hjembesøg, ligesom der er behov for 26 årsvæk ekstra på regionens akutmodtagelser og –klinikker.

Det er 68 lægeårsværk i alt, og regionen har p.t. haft ”godt 90” ansøgere til samtale. Selve ansættelserne har afventet en aftale med Foreningen af Speciallæger (FAS), som faldt på plads for ganske nylig.

Svend Hartling var fortrøstningsfuld med hensyn til at få bemandingen på plads inden 1. januar – bortset fra på Bornholm.

”På Bornholm prøver vi at snakke med de praktiserende læger for at få en ordning”, sagde han.

Hvor mange henvisninger?

PLO og Lægeforeningen har kraftigt kritiseret det kommende akutsystem i Region Hovedstaden, og en af ankerne går på, at sygeplejerskerne vil visitere så mange 1813-henvendelser til de akutte modtagelser på sygehusene, at systemet overbelastes.

Region Hovedstaden selv regner med, at der i det nye system vil henvises 235.000 patienter med almenmedicinske problemstillinger til akutmodtagelser og –klinikker årligt, fremgik det på pressemødet.

Udviklingen vil blive fulgt tæt, og der bliver tilknyttet et ph.d. projekt til den nye akuttelefon, som bl.a. vil holde øje med antallet af henvisninger.