Skip to main content

187 ekstra mio. skal få læger til udkantsområder

Regeringen vil lade "lægedækningsudvalg" finde løsninger for udkantsområderne. Men allerede nu skalekstra økonomiske incitamenter lokke praktiserende læger til udkantsdanmark og socialt belastede områder.

Regeringen vil belønne læger i yderområder og socialt belastede områder for tidlig opsporing af kroniske sygdomme. Foto: Colourbox
Regeringen vil belønne læger i yderområder og socialt belastede områder for tidlig opsporing af kroniske sygdomme. Foto: Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

23. nov. 2015
5 min.

Over de næste fire år har regeringen afsat 187 mio. kr., til et forsøg, som skal overtale lægerne til at rejse til de yderområder og socialt belastede dele af landet, som har problemer med rekruttering af læger til almen praksis.

Forsøget går blandt andet ud på at belønne læger i yderområder og socialt belastede områder for tidlig opsporing af kroniske sygdomme og for at fremme mere sammenhængende patientforløb.

Øget fokus på kronisk syge

Forsøget går ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) ud på at afprøve honorarmodeller, hvor lægernes basishonorering øges og vægtes efter, hvor mange patienter med kroniske sygdomme, der er tilknyttet den enkelte lægepraksis, og hvor praksissen er placeret.

”I dag er der for stor forskel på, hvordan de praktiserende læger følger op på bl.a. patienter med kroniske sygdomme og hjælper dem med at holde sygdommene under kontrol”, siger , siger Sophie Løhde på ministeriets hjemmeside, hvor hun lægger op til at indføre elementer af resultatløn:

”Vi vil gerne øge lægernes opmærksomhed på kronikerne, så de eksempelvis får tilrettelagt gode patientforløb, og derfor lægger vi op til at give læger i yderområder og socialt belastede områder et ekstra tillæg, hvis de leverer konkrete resultater på kronikerområdet”, siger Sophie Løhde.

Det afgørende denne gang er, at der er tale om nye penge Bent Hansen (S), formand, Danske Regioner

Forsøget med honorarstrukturen i almen praksis kommer ikke til at afvente resultatet af udvalgsarbejdet. Hvordan pengene skal kanaliseres – om det for eksempel skal ske via Danske Regioner, om der skal laves tillæg til overenskomsten, og hvor mange praktiserende læger, der skal have tilbud om at være med i forsøget – er endnu ikke afklaret.

Det og andet skal en for-analyse kaste lys over meget hurtigt, så forsøget kan gå i gang i begyndelsen af 2016, siger kilder i ministeriet.

Faktaboks

Ros fra Lægeforeningen

PLO: ”Et skridt i den rigtige retning”

De praktiserende lægers organisation PLO er som udgangspunkt positive over for ideen om at løfte indsatsen i almen praksis for kroniske patienter – en gruppe, som vokser, og fylder stadig mere i almen praksis.

PLO’s formand, Christian Freitag, siger, at han ville foretrække ”et generelt løft af primærsektoren frem for en forsøgsordning med øremærkede midler”.

”Men regeringens tiltag er klart et skridt i den rigtige retning, og det vil jeg gerne kvittere for”, siger Christian Freitag.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), pegede i Jyllands-Posten i lørdags på, at tidligere forsøg i samme retning er strandet på, at pengene skulle tages fra andre læger. Derfor udtrykker han tilfredshed med, at ministeren har ekstra penge med til forsøget:

”Det afgørende denne gang er, at der er tale om nye penge, så man ikke skal skændes om, hvem der skal aflevere midler for, at vi kan tilgodese lægerne i udkanten og i de socialt belastede områder”, siger Bent Hansen.

Sygehuse og praktiserende speciallæger

Ud over de 187 mio. kr. til det fireårige honorar-forsøg peger Sophie Løhede på, at regeringen også har øremærket 800 mio. kr. i perioden 2017-2020 til nye lægehuse, som bl.a. skal etableres i yderområder. Hensigten er at skabe rammer for faglige miljøer, der kan gøre det attraktivt at slå sig ned i egne af Danmark, som ellers har svært ved at tiltrække nye læger.

Ud over en substantiel økonomisk gulerod til de praktiserende læger i yderområder og socialt belastede områder, vil regeringen også nedsætte et særligt lægedækningsudvalg. Udvalget får til opgave at skaffe overblik over fordelingen af praktiserende læger og komme med løsningsforslag til en bedre lægedækning i alle dele af Danmark.

Lægedækningsudvalget skal imidlertid også finde ud af, hvordan man kan sikre en bedre dækning af sygehuslæger og privatpraktiserende speciallæger i hele landet.

Udvalget, som skal aflevere sine løsningsforslag til ministeren inden udgangen af 2016, vil foruden ministeriet få repræsentanter fra Lægeforeningen, Danske Regioner og Kommunernes Landsforening.