Skip to main content

22.000 borgere informeret om ”fremmede” lægers journalopslag

Danske Regioner har udsendt 22.000 breve til borgere, der i 2013 og 2014 har været ude for, at ukendte læger har kigget i deres e-journal via sundhed.dk. Der er dog ikke nødvendigvis tale om utidig snagen.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

19. feb. 2015
7 min.

Faktaboks

Fakta

Med lang forsinkelse har Danske Regioner varskoet en talrig række borgere om, at deres e-journal på sundhed.dk er blevet kigget i af læger, som borgerne ikke umiddelbart har noget at gøre med.

Det drejer sig om 22.000 breve, som er blevet udsendt – de fleste i elektronisk form til e-boks og resten i gammeldags papirformat.

Brevene vedrører umiddelbart uforklarlige opslag fra 2013 og 2014, som de pågældende borgere burde være blevet varskoet om kort tid efter, men som ved en fejl er blevet glemt.

Det er regionernes ansvar at sende sådanne breve ud, og det sker på baggrund af kontroller, som foretages automatisk på sundhed.dk – den portal på internettet, som giver adgang til e-journalen.

Mængden – 22.000 – kan virke overvældende, men ikke ifølge Morten Elbæk, direktør for sundhed.dk.

”I januar havde vi 1,4 mio. unikke brugere på sundhed.dk, og sidste år havde vi som regel 1,2 mio. pr. måned. Vi har også rigtig mange unikke opslag – 71 mio. sider sidste år. Så hvis man ser på det, så synes jeg ikke umiddelbart, at 22.000 breve er meget”, siger han.

Ses der alene på e-journalen, var der sidste år 31.300 opslag fra praksissektoren – dvs. praktiserende læger og privatpraktiserende speciallæger – og 1,4 mio. opslag fra sygehusene.

”Jeg synes, det er udtryk for årvågenhed. Også fordi der ikke behøver være noget mistænkeligt, når man får sådan et brev. I langt de fleste tilfælde er der en god faglig grund til opslaget, men det, vi kalder skærpet logning, er netop udtryk for, at opslag uden umiddelbar behandlerrelation altid sætter elektroniske fodspor, og eventuelt misbrug derfor opdages. Når man fastlægger et niveau for indsatsen på sikkerhedsområdet, skal det ske med afsæt i et aktuelt risikobillede”, siger Morten Elbæk og understreger, at det er regionernes ansvar at varsko borgerne – ved udsendelse af breve – om de umiddelbart uverificerbare opslag, som sundhed.dk's system finder.

Opslag ved ukendt læge

Pressechef i Overlægeforeningen og Foreningen af Speciallæger (FAS), Ole Felsby, har oplevet netop sådan et mystisk opslag.

Han tjekkede i starten af året sin egen e-journal på sundhed.dk og så til sin overraskelse, at en ham helt ubekendt læge havde været inde at kigge.

”Der var en oplysning om, at hvis nogen havde kigget, som man ikke mente havde noget ærinde der, så kunne man rette henvendelse til Statens Serum Institut, og det gjorde jeg så”, fortæller Ole Felsby.

National Sundheds-it (NSI) – en del af Statens Serum Institut – henvendte sig til den pågældende læge og bad om en forklaring.

Det viste sig, at Ole Felsby stod opført i lægens system i forbindelse med et hjemmebesøg helt tilbage i 2002 – formentlig ved lægevagten, da lægen ikke ellers kendte noget til en patient ved det navn.

Lægen mener, at det uvedkommende opslag på e-journalen er sket i forbindelse med, at hans it-system har foretaget en automatisk oprydning i gamle medicinordinationer.

Det pågældende it-system har ifølge NSI forårsaget flere lignende ups-opslag, som fejlagtigt blev tilskrevet lægerne.

Den forklaring fik Ole Felsby, som herefter lukkede sagen.

”Jeg blev spurgt, om jeg ville gå videre med sagen, men det svarede jeg nej til – forklaringen var fin med mig. Det virkede meget grundigt og troværdigt”, siger Ole Felsby.

Læge politianmeldt

Der kan være andre plausible forklaringer på umiddelbart mystiske opslag. For eksempel hvis en patient har konsulteret en anden end egen læge – f.eks. under en ferie – eller hvis lægen har haft en vikar på, som har slået patientens e-journal op under en konsultation.

Men nogle opslag er vitterlig uretmæssige. I januar vakte det landsdækkende opsigt, at en privatpraktiserende speciallæge i Esbjerg havde kigget i to af sine egne medarbejderes e-journaler på sundhed.dk. Ingen af dem var patienter hos lægen, som altså ikke havde ret til at se deres sundhedsoplysninger. De to medarbejdere opdagede selv opslagene, og lægen er nu politianmeldt.

Læs også: Sundhed.dk – er der indlejret en gimmick?