Skip to main content

3000 hospitalsansatte flytter arbejdssted i dag

I dag slår Aarhus Universitetshospital dørene op for en ny akutblok i Skejby. Dermed samles de akutte funktioner og 3000 medarbejdere flytter arbejdssted.

Den nye akutafdeling på Aarhus Universitetshospital åbner i dag. Indtil videre bruges betegnelsen skadestue - af hensyn til borgerne. Foto: AUH.
Den nye akutafdeling på Aarhus Universitetshospital åbner i dag. Indtil videre bruges betegnelsen skadestue - af hensyn til borgerne. Foto: AUH.

Anne Steenberger, as@dadl.dk

29. maj 2018
3 min.

I dag flytter skadestue, lægevagt og en lang række specialer med akutte funktioner, som tidligere har haft andre adresser i Aarhus til de nyopførte bygninger i Skejby og bliver dermed en del af supersygehuset Det Nye Aarhus Universitetshospital – også kaldet DNU.

”Det er landets først og største akutafdeling, der helt fra bunden er skræddersyet til at give akut syge den bedste sammenhængende behandlings”, siger regionsformand Andres Kühnau.

Den ledende overlæge på den nye akutafdelinger er Ole Mølgaard.

”Jeg glæder mig helt vildt. Det har jeg gjort i flere år,” siger han og fortsætter:

”Det her har vi forberedt os på i de sidste fire-fem år. Nu kan vi modtage patienterne i lyse og moderne omgivelser. Vi samler de akutte funktioner og vi kan give patienterne bedre sammenhæng i forløbene. De skal ikke flytte som tidligere. Nu bliver det speciallægerne, der kommer til dem. For de ansatte er jeg helt sikker på, at de vil få et bedre arbejdsmiljø.”

Det er en kæmpeflytte dag for hele akutblokken. Selv akutafdelingen flytter ind og kommer til at bestå af et voksenafsnit med 40 senge, et børneafsnit med 10 senge og så skadestue, traumecenter og lægevagt et sted.

Men også en række specialer forlader det tidligere kommunehospital og tidligere amtssygehus og flytter ind på Skejby. Det er blandt andet et par af de store kirurgiske og medicinske afdelinger samt radiologi.

”Akutafdelingen kan jo ikke være alene. Den skal have de specialer der ligger bag med sig. Vi er indgangen til specialerne. Så det er en meget stor flyttedag i morgen med rigtig mange specialer”, siger Ole Mølgaard.

Alt i alt skal omkring 3000 medarbejdere flytte arbejdsplads.

”Organisatorisk er akutafdelingen på Skejby en selvstændig afdeling med egen afdelingsledelse, eget personale. De ansatte er pt: 18 speciallæger. Heraf seks ortopædkirurgiske speciallæger som er ansvarshavende i skadestuen og 12 akutlæger som har ansvaret for patientforløbene i øvrigt – akutlæger har en noget bredere faglighed end andre specialer. Vi har pr. 1. maj besat fire introduktionsstillinger i akutmedicin. Og endelig så får læger fra en række andre specialer funktion i akutafdelingen.”

”Vi har en slags hybrid mellem den ny organisation bestående af akutlæge, der er ansat i akutafdelingen, og kun er der, og så læger fra andre afdelinger, andre specialer, der har funktioner og altså fremmøde i akutafdelingen. Det er en del af deres funktion i det speciale, de nu kommer fra. En intern mediciner har fx en del af sin funktion lagt i akutafdelingen, hvor man modtager medicinske patienter.”

Hvem er chef?

”Afdelingsledelsen i akutafdelingen er organisatoriske ansvarlig for akutafdelingen, og jeg er fagligt ansvarlig for de ansatte i akutafdelingen. Men læger, der er ansat i en anden afdeling har deres leder som fagligt ansvarlig. Så man refererer altid til den afdeling, hvor man er ansat. Det er den eneste måde man kan gøre det på.”

”Vi har for længst lavet en prototype så organisationen er klar.”

Hvorfor har I beholdt betegnelsen ”skadestue”?

”Fordi det er en indgroet betegnelse i befolkningen og det ville være forkert at skifte betegnelse midt i en flytteperiode. Det ville give for stor risiko for misforståelser.”