Skip to main content

Aalborg Universitet er klar til at uddanne flere læger

Et dobbelt optag på medicinstudiet er ingen kunst for Aalborg Universitet, hvor der p.t. er 50 medicinstuderende. Universitetet kan sågar tage det tredobbelte med ”lidt tilpasning”. Men Sundhedsstyrelsens rådgivende udvalg om dimensionering lægger ikke umiddelbart op til, at optaget skal øges.

Foto: Aalborg Universitet.
Foto: Aalborg Universitet.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

15. okt. 2014
4 min.

”De er jo næsten i mesterlære”. Sådan siger rektor for Aalborg Universitet, Per Michael Johansen, om Aalborgs måde at uddanne læger på. Så når nordjyske politikere med regionsrådsformand Ulla Astman (S) i spidsen skubber på for at få yderligere 50 pladser – og på sigt også gerne 100 – på medicinstudiet til Aalborg, har de opbakning fra uddannelsesstedet.

Læs også: Ulla Astman giver op: Nu må Folketinget sørge for læger nok til Nordjylland

”Jeg er helt enig i, at vi kan tage 150 studerende. Vi har dels omkring 50 kliniske professorer og dels akademiske professorer nok til at kunne tage dem, og vi har også mulighed for, at de kan komme i klinik. Vi har hele Thy-Mors hospitalsvæsenet, som kan inkluderes i klinikken”, siger Per Michael Johansen.

Universitetet har netop sendt det første kuld medicinske bachelorer ud i kandidatdelen af lægeuddannelsen, som primært foregår på Aalborg Universitetshospital, Sygehus Vendsyssel og i almen praksis i regionen.

”De hører, hvad vi siger”

Konstitueret dekan for det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Steffen Groth, kunne ikke være mere enig med rektor.

”Vi er klar til det og kan tage 50 mere med det samme, mens 100 ekstra ville kræve nogle tilpasninger og noget planlægning. Jeg tror ikke, det ville have større praktisk betydning i de tre år, det tager at komme gennem bachelordelen – det største behov for tilpasning er i den kliniske uddannelse”, siger han.

Han tror på, at det vil lykkes.

”Dengang vi ansøgte om at få lov til at etablere lægeuddannelse, da ansøgte vi om 150 pladser under henvisning til en udredning, som viste, at der var der behov for, hvis vi skulle kunne dække især behovet for alment praktiserende læger i Nordjylland. Når vi har været i kontakt med regeringen, har vi nævnt den redegørelse, og tilbagemeldingerne er, at de hører, hvad vi siger”, siger han.

Rent praktisk skal universitetet helst have besked seneste i løbet af foråret.

Ikke oplagt med øget optag

Formelt kan Uddannelses- og Forskningsministeriet tage beslutning om ja eller nej til Aalborg Universitets og Region Nordjyllands ønske om flere studiepladser. Men kotymen er at rådføre sig med Sundhedsstyrelsen, som bl.a. udfærdiger de dimensioneringsplaner, der guider uddannelsen af speciallæger, nærmere betegnet Prognose- og Dimensioneringsudvalget. Udvalget har fokus på uddannelsespladser i speciallægeuddannelsen, men selve optaget på universiteterne spiller selvsagt en rolle også i den forbindelse.

”Umiddelbart er der ikke lagt op til at vi vil anbefale et øget optag. Det er jeg ret overbevist om på nuværende tidspunkt. Styringsmæssigt er der også den mulighed, at der kan ændres på fordelingen af studiepladser på universiteterne.”, siger specialkonsulent i Sundhedsstyrelsen , Anders Haahr.

Det er ikke noget, der sker hvert år, men ukendt er det ikke.

”Da man i 2009 besluttede at øge optaget med 200 pladser blev forholdsmæssigt flere pladser placeret i Vestdanmark”, siger han.

Udvalget har sit næste møde 7. november, men p.t. står der ikke noget på dagsordenen om antallet af medicinstuderende på Aalborg Universitet. Og skal der oprettes flere pladser, skal der også findes midler på finansloven til det. Så nordjyderne har en kende travlt.

Tre tiltag for flere læger i nord

Nordjyderne har også en kende travlt af andre årsager. Lægemangelen i regionen – især på praktiserende læger – er påtagelig og ventes at blive endnu værre i takt med, at en række læger de kommende år går på pension.

Erstatningerne står ikke ligefrem i kø. Som ugeskriftet.dk skrev i går, var der ikke en eneste ansøger til de hoveduddannelsesstillinger i almen medicin i Nordjylland ved den seneste ansøgningsrunde.

Her er regionens forslag at begrænse antallet af uddannelsesstillinger i København, hvor de er nemme at besætte.

”Vores forslag er at flytte uddannelsesforløb fra øst til vest inden for specialer og geografier med lægemangel. Det er Sundhedsstyrelsens dimensioneringsplan, der skal tage hensyn til den del”, som regionsrådsformand Ulla Astman (S) sagde til ugeskriftet.dk i sidste uge.

Kombineret med endnu et tiltag – at reducere antallet af ydernumre i almen praksis i København og Aarhus i et forsøg på at skubbe flere praktiserende læger mod Nordjylland – mener regionens politikere, at det ville kunne løse fremtidens lægemangel.