Skip to main content

Aarhus Universitet åbner sit medicinstudium mod industrien

Lægemiddel- og biotekbranchernes efterspørgsel på læger får HEALTH på Aarhus Universitet til at etablere særlige talentspor målrettet mod industrien.

Foto:  Lars Kruse/AU Kommunikation.
Foto: Lars Kruse/AU Kommunikation.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

24. jun. 2016
3 min.

Lægemiddelindustrien og biotekbranchen har flere gange meldt ud, at de mangler akademikere – herunder ikke mindst læger. Aarhus Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet HEALTH kvitterer nu med et såkaldt talentspor, som de medicinstuderende kan tage, og som vil gelejde dem i retning af det private erhvervsliv. Aarhus Universitets bestyrelse har netop sagt ja til initiativet, som iværksættes fra næste sommer.

”Vi kommer til fra 2017 at etablere et talentspor, som vi lægger oven i det nuværende curriculum – det er et erhvervsrettet talentspor både på bachelor- og på kandidatdelen”, siger dekan på HEALTH, Allan Flyvbjerg.

”Ud over at der i vores studieordning bliver mulighed for at integrere en række erhvervsrettede tilvalgsfag, tillægger vi muligheden for et ekstra-curriculært, erhvervsrettet talentspor. For eksempel en mulighed for at deltage i en case-competition, hvor en opgave skal løses i konkurrence med medstuderende. Der vil også blive tilbudt kurser i innovation og entreprenørskab, indsigt i forretningsmodeller og projektledelse mm. Noget andet kan tages i et valgfrit modul med f.eks. gæsteundervisning og virksomhedsbesøg”, siger han.

De elementer kan iværksættes med effekt fra næste sommer, men HEALTH i Aarhus har også planer om at imødekomme erhvervslivet på lidt længere sigt. Det skal ske i forbindelse med en revision af hele uddannelsen.

”Formålet er en styrkelse af medicinuddannelsen, og der er ingen tvivl om, at der skal fortsat være meget høj sundhedsfaglighed, men måske også at de studerende kommer til at prøve noget mere praktisk gennem forløbet, så de bliver endnu bedre end i dag til at håndtere vidt forskellige kliniske situationer”, siger Allan Flyvbjerg.

”Vi har en meget klinisk orienteret kandidatdel, men den er meget fokuseret på hospitalssegmentet. Jeg kunne godt tænke mig, at de studerende lærer at blive trænet i at agere i det sammenhængende sundhedsvæsen og f.eks. bliver endnu bedre til at samarbejde i krydsfeltet med andre personalegrupper. De skal også kunne interagere uden for hospitalet med f.eks. kommune, det mindre sygehus og med almen praksis”.

Fremdriftsreformen lægger stramme rammer, men ambitionen er at indarbejde et valgfrit semester.

”Der kunne man så arbejde med forskning, klinisk arbejde eller have et studierelevant ophold udenfor landets grænser, og erhvervsretning kunne naturligvis også være en mulighed”, siger Allan Flyvbjerg.

Baggrunden for universitetets interesse for lægemiddel- og biotekindustrien er et udtalt behov for akademikere i de to brancher, herunder ikke mindst læger.

På et debatmøde arrangeret af Akademikerne, Lif, Lægeforeningen og Pharmadanmark i sidste måned kom det frem, at de to industrigrene forventer at ansætte 6000 nye medarbejdere frem mod 2020.

Læs også: Lægemiddelbranchen mangler 6000 akademikere

Læs også: Massiv interesse blandt yngre læger for en karriere i industrien