Skip to main content

Aggi Kjær

Vibeke Jørgensen Ruth Sinding

1. mar. 2013
3 min.

31.3.1935-3.2.2013

Medicinsk embedseksamen 1969. Fra 1973 til 1989 arbejdede hun som alment praktiserende læge sammen med sin mand Peter Kjær i et lægehus på Østerbro. Lektor ved Institut for Almen Medicin fra 1974. Mange husker deres praktikanttid hos Aggi.

Muligheder for at hjælpe og støtte voldsramte kvinder var tidligt et meget vigtigt område for Aggi. Hun var med til at besætte og var aktiv i opbygningen af Dannerhuset fra 1979.

Hun blev medlem af bestyrelsen for Danske Kvindelige Lægers Forening i 1980. Et af hendes første initiativer var et møde om vold mod kvinder. Efter det blev vi enige om, at et aftenmøde slet ikke var nok til at afdække problemet. Derfor arrangerede Kvindelige Lægers Forening (KLF) i 1981, som den første lægelige forening, et todageskursus om »Vold i familien«. Aggi var meget aktiv i tilrettelæggelsen af kurset og i udgivelsen af kursusrapporten. Aggi var med til at arrangere flere kurser om forskellige aspekter af emnet, sidst i 2000 om »Sundhedsmæssige og sociale følger af vold mod kvinder og indvirkningen på børnene«. I det hele taget var Aggi en inspirerende og aktiv deltager i tilrettelæggelsen af mange af de møder og kurser, som KLF stod for i en årrække.

Sit engagement i kvinders forhold og sin sociale interesse fik hun også brug for i de 12 år fra 1982, hvor hun repræsenterede KLF i styrelsen for Danske Kvinders Nationalråd, nu Kvinderådet. Det førte til, at hun blev bestyrelsesmedlem i UNICEF og Dansk Flygtningehjælp fra 1983 og i UNESCO fra 1984. Hun repræsenterede endvidere Kvinderådet i Forbrugerstyrelsen, blev suppleant i Ligestillingsrådet og formand for Ældreudvalget (Boligtrivsel i Centrum). Hun var i to omgange udsendt til FN’s generalforsamling i New York for Kvinderådet.

I 1985 var det 100 år siden, at Nielsine Nielsen blev Danmarks første kvindelige læge. Aggi var den første til at gøre os i bestyrelsen af KLF klar over, at dette måtte fejres. Sammen med Gruppen for Medicinsk Kvindeforskning gik vi i gang. I november 1984 blev bogen »I Nielsines fodspor – Kvindelige læger gennem 100 år« udgivet. Aggi var med i redaktionskomitéen af bogen. Det var også hende, der fik idéen til, at det selvfølgelig måtte fejres i Universitetets festsal den 23. januar 1985, 100-årsdagen for Nielsine Nielsens eksamen. Det blev en meget festlig begivenhed med over 600 deltagere og med deltagelse af Dronning Margrethe. Efterfølgende var der middag i Domus Medica for 150 kvindelige læger. Vi er Aggi tak skyldig for dette initiativ.

Da Danske Kvindelige Lægers Forening havde 70-årsjubilæum i 1998 tog hun initiativet til endnu en eftermiddag i Universitets festsal og udgivelse af bogen »Kvindelige læger ser på sundhed og sygdom« med bidrag fra en række kvindelige læger.

Aggi kom også med i det internationale samarbejde inden for MWIA (Medical Women’s International Association), dels som kongresdeltager, dels ved tilrettelæggelsen i 1996 af MWIA’s 12. nordeuropæiske kongres med emnet »The New Genetics – Friend or Foe?«, hvor den danske forening var vært.

I 1999 overtog Aggi formandsskabet i Kvindelige Lægers Forening, hvilket hun bestred til 2009.

Aggi havde mange interesser og favnede vidt. Efter hun 1989 ophørte i almen praksis, gik hun i gang med at studere socialmedicin. Hun fik en Master of Public Health fra Nordiska Hälsovård Högskolan i Göteborg på en opgave om »Vold og trusler om vold i arbejdet med stofbrugere«.

Hun havde altid interesseret sig for naturen og blev en interesseret biavler. Denne interesse for planter og naturen fik hende til at gå i gang med at studere til hortonom, på Landbohøjskolen (LIFE), et studium, hun ikke nåede at fuldføre pga. sygdom.

Desværre var hendes sidste år præget af sygdom, så hun ikke kunne rejse som før og dyrke sine mange interesser; men vi er mange af Aggis og Peters venner, der husker de dejlige fester, de holdt for deres store vennekreds.

Hun efterlader sig mand, tre døtre og seks børnebørn.