Skip to main content

Alkoholforbruget er alarmerende og kræver politisk handling

Medlem af Lægeforeningens bestyrelse Jette Dam-Hansen

23. nov. 2012
3 min.

Lægeforeningen har netop sat sin underskrift på en alkoholpolitisk appel til regeringen og Folketinget. Sammen med 11 andre organisationer er vi dybt bekymrede over de spor, som et alt for stort alkoholforbrug trækker hen over befolkningen. Det er baggrunden for, at vi indtrængende opfordrer politikerne til at udarbejde en handleplan, der virker.

Det er hurtigt at remse tallene op: en halv mio. danskere drikker for meget, og 140.000 er afhængige. Det er straks vanskeligere at give en dækkende beskrivelse af konsekvenserne. Alkohol spiller ind ved 3.000 dødsfald hvert år. Mange bliver syge, kommer til skade, bliver skilt, mister deres job eller møder berusede op til forældremøder i deres barns skole. Det er i sig selv uendelig trist, at 120.000 børn vokser op med en mor eller far, som er alkoholmisbruger.

At ændre situationen er ikke enkelt. Det siger sig selv, at der skal sættes ind bredt, hvis udviklingen skal vendes, og at der er brug for både en politisk og en faglig indsats.

Det er baggrunden for de ti forslag til en handleplan, som Lægeforeningen har udarbejdet sammen med Alkohol og Samfund, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, De Samvirkende Købmænd, 3F, Hjerteforeningen, Jordemoderforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Psykiatrifonden og Rådet for Sikker Trafik.

En vigtig opgave er at sikre fornuftige alkoholvaner fra start, og derfor retter flere af forslagene sig netop mod de unge. Der skal være klare rammer, når de begiver sig til fest på uddannelsesinstitutioner, i sportsforeninger eller i klubber.

Men forebyggelse kan ikke stå alene. Rigtig mange - i alle aldre - har brug for behandling, hvis de skal komme fri af deres alkoholproblem. Ønsket til politikerne er, at behandlingssteder får pligt til at tilbyde behandling efter retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen. I dag er der desværre alt for stor forskel på den behandling, som borgerne får tilbudt, og der er langtfra altid evidens for effekt.

En klar melding til politikerne er også behovet for at holde hånden under patienter, som både drikker for meget og er psykisk syge. Det gælder for ca. halvdelen af patienterne med alkoholafhængighed, men alligevel undersøger 40 pct. af kommunerne ikke for psykisk sygdom. Det bør være rutine, men regionerne skal også påtage sig ansvaret for at behandle psykiatriske patienter for deres misbrugsproblemer.

Lægeforeningen er gået ind i samarbejdet om at få sundere alkoholvaner i Danmark, fordi der er behov for en bred indsats. Der skal lovgives på flere ministerområder, og det skal sikres, at reglerne håndhæves. Det gælder i skolerne, i butikkerne, der sælger alkohol, i nattelivet og i sundhedsvæsenet. Vi har i de 12 organisationer bestræbt os på at komme med forslag, som er realistiske, og appellerer til almindelig sund fornuft. Forhåbentlig vækker det til eftertanke - og handling - på Christiansborg, at så forskellige organisationer finder sammen om en sag. Vi mener det alvorligt.