Skip to main content

Alle er vant til at være den bedste

Et ambitiøst studiemiljø og en tavshedskultur gjorde, at medicinstuderende Johanne Olsen ikke fik talt om udfordringer på studiet. I stedet udviklede det sig til en depression.

Foto: Privat
Foto: Privat

Britt Lindemann, brl@dadl.dk

9. okt. 2017
4 min.

Et svært studie skræmte ikke medicinstuderende Johanne Olsen, da hun startede på Aarhus Universitet. Alligevel kom studiet og miljøet omkring det bag på hende.

»Det var normalt at læse til kl. 23 hver aften, og det kom bare bag på mig, at det var så ambitiøst«, siger hun og fortsætter:

»Jeg kan huske, at en pige på 2. semester fortalte, at hun aldrig læste efter kl. 18, og det var der ingen, der kunne forstå«.

Selvom stemning blandt de studerende trods arbejdspresset var god, oplevede Johanne Olsen hurtigt, at der ikke var plads til samtaler om det, der fungerede knapt så godt.

»Alle var vant til at være den bedste i klassen, og den position ville man gerne bevare, så der blev ikke talt om alt det, der var svært. At der var meget udenadslære, og at det kunne være svært at få sit sociale liv til at hænge sammen med studiet. Jeg følte, at jeg var den eneste, der havde det svært«, forklarer Johanne Olsen.

Uoverskuelig situation

På 3. semester havde Johanne Olsen det ikke bare svært, hun havde fået en depression. Alt det, hun ikke talte om, havde hobet sig op, og der var sjældent en dag, hvor hun ikke græd, når hun kom hjem fra studiet. Opvasken blev en uoverkommelig opgave, og nattesøvn var der ikke meget af.

»Fordi jeg ikke sov om natten, faldt jeg ofte i søvn til forelæsningerne, og det gjorde det bare endnu sværere at følge med, og det var allerede svært«, siger hun.

Midt i det hele havde hun svært ved at se klart på sin situation. Hun tænkte, at sådan var det nok bare at læse på et ambitiøst studie, selvom hun inderst inde godt kunne mærke, at noget var helt galt. En samtale med sin kæreste fik hende til at gå til lægen, hvor hun fik diagnosen depression. En depression, der både krævede medicin og psykologbehandling. Alligevel blev hun ikke sygemeldt fra studiet.

»Jeg kunne simpelthen ikke overskue at melde mig syg, det virkede bare mere overkommeligt at fortsætte, så godt jeg kunne. Jeg havde ikke plads til selv at stå med ansvaret for at komme i gang igen, tale med studievejleder og tilmelde mig fag, og fremdriftsreformen pustede mig også i nakken«, siger Johanne Olsen.

Jeg kan huske, at en pige på 2. semester fortalte, at hun aldrig læste efter kl. 18, og det var der ingen, der kunne forstå.

Sådan skal det ikke være

Det tog Johanne Olsen et år at komme ud af sin depression, og den har betydet store ændringer i hendes liv. Hun er blevet nødt til at tilpasse sine ambitioner til sit helbred. Det betyder, at hun ikke læser hver en ledig stund, hun har, men til gengæld tager til alle forelæsninger. På den måde prøver hun at skabe en bedre balance mellem studiet og resten af sit liv.

»Jeg skal trods alt holde til det her i seks år, og jeg vil stadig gerne være læge. Det kan jeg godt blive uden at få 12 hver gang, så jeg prøver at finde et niveau for mine ambitioner, der ikke gør mig syg igen«, fortæller hun.

Det var ikke nogen nem ændring for Johanne Olsen at blive bedre til at passe på sig selv, for i baghovedet er der altid en lille stemme, der synes, at hun godt kunne læse lidt mere. Igen og igen har hun en samtale med sig selv om, at hun ikke behøver at være den allerbedste, den der læser allermest og helst får højeste karakter hver gang. Den samtale ville hun ønske, at hun havde haft med sine medstuderende, da hun startede.

»Undersøgelsen viser, at der er rigtigt mange, der har det svært på studiet, og jeg tror, at vi kunne lære rigtigt meget af hinanden, hvis vi turde tale åbent om det. Man behøver ikke at læse hver dag til kl. 23, og man skal nok blive læge, selvom man ikke får 12 til alle eksamener. Det er ikke holdbart at sætte sit liv på pause i seks år, så man er nødt til at finde en balance«, slår Johanne Olsen fast.

Læs mere:

Liv Buk vil tale sig ud af stigmatiseringen

Hver anden medicinstuderende har psykiske problemer