Skip to main content

“Alle specialer har brug for almen praksis-erfaring”

Jacob Beck er 28 år og i gang med det sidste af sin KBU i almen praksis i Nørager. Selvom han ikke skal være alment praktiserende læge, så mener han, at det almene er vigtigt at få med i lægetasken - også selvom han skal være ortopædkirurg.

Jacob Beck er i Klinisk Basisuddannelse i en almen praksis i Nørager.
Jacob Beck er i Klinisk Basisuddannelse i en almen praksis i Nørager. (Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset)

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

10. apr. 2015
3 min.

Den unge KBU-læge i Nørager solopraksis bliver ofte spurgt af patienterne, om han skal være den nye læge i Nørager. Dertil må Jacob Beck desværre skuffe, for han skal være ortopædkirurg. Den drøm har eksisteret i den unge læges tanker lige siden folkeskolen. Der var han nemlig i praktik hos en ortopædkirurg. Selvom målet er at reparere knæ- og rygskader, så vil han ikke være praksistiden i Nørager foruden, for ifølge ham har alle specialer brug for almen praksis-erfaring.

I almen praksis har jeg indset og fået bekræftet, hvor vigtigt det er som sygehuslæge at have gjort sig umage med at skrive ordentlige epikriser og planer til de praktiserende læger, når patienten sendes fra sygehus tilbage til egen læge. Jeg har også fået langt større respekt for de praktiserende læger, vores (red. sygehusenes) gatekeepere, og jeg har indset, hvor vigtigt det er, at vi kommunikerer godt mellem praksis og sygehus Jacob Beck, KBU-læge i Nørager solopraksis

“I almen praksis har jeg indset og fået bekræftet, hvor vigtigt det er som sygehuslæge at have gjort sig umage med at skrive ordentlige epikriser og planer til de praktiserende læger, når patienten sendes fra sygehus tilbage til egen læge. Jeg har også fået langt større respekt for de praktiserende læger, vores (red. sygehusenes) gatekeepere, og jeg har indset, hvor vigtigt det er, at vi kommunikerer godt mellem praksis og sygehus,” siger Jacob Beck.

Ikke en praksistype

I Nørager solopraksis er det ifølge Jacob Beck ikke de vilde ting, han laver som læge. Ikke desto mindre har det været sundt for ham at opleve almen praksis indefra. For det giver god mening, at det ikke er “de vilde ting,” Jacob Beck udfører med drømmen om ortopædkirurgien taget i betragtning.

“Jeg er typen, der kan lide at save og skrue i folk,” griner KBU-lægen, men tilføjer, at han godt ved, at det ikke udelukkende er knæ- og hofteoperationer, man laver som ortopædkirurg. Han holder desuden stædigt fast i, at alle unge læger burde have et forløb i almen praksis.

“Det er værdifuldt at opleve patienterne, inden de kommer på sygehusene. I almen praksis lærer man virkelig, hvor vigtig samtalen med patienten er. Du kan i flere tilfælde forebygge sygdomme, som ville have krævet endnu mere behandling. Alt dette tror jeg, man lærer bedst indefra.”

Når det er sagt, glæder Jacob Beck sig til at skære i andet end modermærker, når han i slutningen af april starter sin introstilling på ortopædkirurgisk afdeling i Randers.

Transport er et vilkår

Når dagen er omme i Nørager kører Jacob Beck hjem til sin toårige datter og kone i Aarhus. Han pendlede også, da han var i KBU på ortopædkirurgisk afdeling i Aalborg, og selvom det er træls at bruge tid på transport, når man hellere ville hoppe op på en cykel og være hjemme to minutter efter, så er det ikke så slemt endda.

“Det er ærgerligt, at mange unge læger vælger at fokusere på det negative ved KBU’en, altså i mange tilfælde transporttiden, når man kan vælge at fokusere på, hvor fed en mulighed det er at få lov til at komme ud af de vante rammer og faktisk blive lønnet, mens man er under uddannelse. Og vi har jo hele tiden kendt vilkårene for at blive læge,” siger Jacob Beck, der mener, at man selv skaber muligheden for at få det til at fungere på familiefronten.