Skip to main content

Alt sættes ind mod lægemangel i landets femtestørste by

Formand for PLO Syddanmark, Birgitte Ries Møller: ”Nu skal vi tænke kreativt, så vi får løftet denne opgave. Det skylder vi borgerne i Esbjerg”

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Kurt Balle Jensen kurt@ps-presse.dk

23. apr. 2014
4 min.

ESBJERG Lægemangel i visse landdistrikter er en kendt sag, men nu er også én af landets større byer ramt. I Esbjerg i Region Syddanmark er seks ydernumre netop nu ubesatte, og en del af kommunens praktiserende læger er relativt højt oppe i alderen og på vej på pension. Dermed mister omkring 15.000 patienter deres læge de kommende år. De kan ikke overtages af de øvrige læger, for en del af dem er allerede i dag presset til det yderste.

Praktiserende læge Ole Busch, der er næstformand i kontaktudvalget mellem kommune og læger, har betegnet det som en tikkende bombe, og udvalgets formand, Arne Nikolajsen, er enig i, at der nu er behov for en indsats på flere fronter. Han er direktør for Sundhed & Omsorg i Esbjerg Kommune, og ifølge ham er man i kommunen parat til at tænke utraditionelt:

”Vi skal meget snart have en alvorlig drøftelse med regionen om, hvad næste skridt skal være. Fra kommunens side er vi parate til at lade nogle af vore sygeplejersker arbejde i praksis for at aflaste lægerne der. Vi vil derudover gerne snakke med regionen om, hvordan vi kan satse på mere virtuel lægekonsultation. Det har vi allerede nu en god dialog med de praktiserende læger om, og flere har vist interesse for at gå med”.

International praksis?

Kommunen vil desuden gerne have oprettet en international praksis med læger fra andre EU-lande, som de udenlandske borgere med arbejde i offshore-industrien kan benytte. Og det er en god idé, mener afdelingschef Frank Ingemann Jensen, Praksisafdelingen i Region Syddanmark:

”Lige nu er det Esbjerg, vi er mest bekymret for her i regionen. Et sammenfald af uheldige omstændigheder gør, at der er problemer; blandt andet er 12-14 læger på vej på pension inde for de næste halvandet til to år. Så mange unge læger er der ikke til at overtage, og vi er virkelig på den, hvis bare en enkelt stor praksis lukker. Derfor skal der gøres noget, og det vil da også blive”, siger afdelingschefen.

Blandt andet vil man forsøge at rekruttere fem-seks udenlandske læger til Esbjerg, og der vil i løbet af i år blive meldt ud med særligt fordelagtige tilbud til dem, der vil vælge en fremtid som praktiserende læge i Esbjerg. Det vil blive gjort økonomisk attraktivt gennem særlige tilskudsordninger, og udenlandske læger vil få mulighed for uforpligtende at forsøge et år i det danske lægesystem og samtidig få gratis danskundervisning.

”Nu tager vi et nyt møde i Esbjerg. Vi har jo prøvet det her før, og hver gang får vi det løst sammen med kommune og læger. Det vil også lykkes denne gang”, siger Frank Ingemann Jensen.

PLO Syddanmark: Vi er parate!

I PLO Syddanmark er man helt klar over, at situationen i Esbjerg kræver løsninger her og nu, og formanden, Birgitte Ries Møller, ser frem til mødet med de lokale læger og med kommune og region:

”Det er en helt usædvanlig situation, vi har i Esbjerg, og det undrer os lidt, at situationen er opstået. Normalt er problemet jo, at ægtefæller ikke kan få job, men det problem skulle jo ikke være så stort i en by af Esbjergs størrelse. Men nu skal vi finde løsninger, og det skal ske i samarbejde med de lokale læger”, siger Birgitte Ries Møller.

Hun er åben over for kommunens tanker om mere virtuel konsultation, hvis bredbånd og andre tekniske løsninger er til det. Hun er også åben over for oprettelse af en international klinik med udenlandske læger:

”Det kunne være en idé, men ikke mindst de yngre danske praktiserende læger kan nu godt både engelsk og tysk og dermed også have udenlandske borgere som patienter. Jeg håber, at nogle læger i Esbjerg vil finde sammen om større fælles klinikker, for det er noget, der tiltrækker yngre læger. De vil gerne være med i et sådant fagligt miljø”, siger Birgitte Ries Møller.

”Og så har vi jo med den nye overenskomst fået mulighed for at ansatte reservelæger i klinikkerne i lægedækningstruede områder. Det kan gøres uden, at det kræver det store bureaukrati, og det kan blive aktuelt i Esbjerg. I det hele taget er der forskellige muligheder, og dem vil vi nu drøfte med de lokale læger og med kommune og region”, tilføjer hun.