Skip to main content

Andreas Rudkjøbing: Styrk det nære sundhedsvæsen efter valget

Det nære sundhedsvæsen skal kunne klare stadig flere opgaver, som tidligere blev klaret på sygehusene. Derfor er der stort behov for en handlingsplan på området, siger Lægeforeningens formand, der har svært ved at se regionernes fremtid med blå valgsejr.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

27. maj 2015
5 min.

Når den kommende regering og en ny sundhedsminister er på plads efter valget, skal der som det første prioriteres en plan for det nære sundhedsvæsen.

Det mener Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt netop har udskrevet valg til Folketinget den 18. juni.

Faktaboks

Fakta

”Det er afgørende, at den primære sektor - det vil sige de praktiserende læger, privatpraktiserende speciallæger og de kommunale sundhedstilbud - bliver udbygget og styrket. Flere ældre og kronisk syge skal have behandling i de kommende år, og det nære sundhedsvæsen skal kunne klare stadig flere opgaver, som tidligere blev klaret på sygehusene,” siger Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Han mener, at hvis ikke der bliver taget fat på udfordringerne for det nære sundhedsvæsen nu, kan det i fremtiden blive svært at give alle borgere i hele landet de nødvendige sundhedstilbud.

”Der mangler læger - især i yderområderne. Her er der også relativt flest udsatte familier og ældre og en overrepræsentation af rygere og overvægtige. Langt fra alle kommuner er oppe i gear, når det gælder sundhedsområdet. Hvis ikke den primære sektor er rustet til at give patienterne de nødvendige tilbud, når de udskrives, så giver den nye sygehusstruktur ikke mening. Derfor er det så vigtigt, at en regering efter valget får lavet en handlingsplan i et tæt samspil med resten af sundhedsvæsenet - både regioner, kommuner og læger”, siger Andreas Rudkjøbing.

Jeg har svært ved at forestille mig, at regionerne overlever, hvis blå blok vinder. Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen

Regionerne kan dø med blå valgsejr

Han mener, at det er svært at forudse, om landets læger kommer til at mærke en forskel på, om det bliver en rød eller blå regering der skal føre styrepinden i sundhedsvæsnet.

”I forhold til økonomien peger det seneste udspil fra regeringens på økonomisk smalhals for sundhedsvæsnet med en vækst i på en pct. de kommende år, for det står slet ikke mål med, hvad sundhedsvæsnet har brug for. Samtidig ser vi frem til mere konkrete udspil fra den blå blok om økonomien,” siger Andreas Rudkjøbing og fortsætter:

”Desuden kan valget få betydning for regionernes fremtid. Jeg har svært ved at forestille mig, at regionerne overlever, hvis blå blok vinder, men på den anden side har vi ikke set en samlet udmelding om, hvad der i givet fald skal komme i stedet for. Traditionelt har Lægeforeningen ikke haft nogen mening om strukturen, men efter strukturreformen i 2007 var især kommunerne lammet i årevis – og flere kommuner er stadig ikke kommet på plads. Det er et udtryk for, hvor langt tid det tager at lave om på strukturen, og det kan jeg godt på lægernes vegne være bekymret over, når vi har ambitioner om at sætte fokus på patientinddragelse og det sammenhængende sundhedsvæsen. Derfor er det også vigtigt, at man ikke laver om for at lave om, men kan tilbyde et bedre alternativ,” siger Lægeforeningens formand.

Han vil ikke sætte navn på sin ønskeminister, men understreger, hvor vigtigt det er, at den næste sundhedsminister er stærk internt i regeringen.

”Da Bertel Haarder var sundhedsminister rynkede mange på brynene over hans manglende viden om sundhedsvæsnet, men han var centralt placeret i regeringen og centralt placeret, når der skulle forhandles finanslov. Derfor er ministerens interne position vigtigere end eksakt viden om sundhedsvæsnet,” siger han.