Skip to main content

Anmeldelse: »... faktisk blev jeg lidt klogere i alle programmerne«

Læge Maja Thiele når med sin podcast »Sygt nok« på P1 både rundt om de brede sundhedsspørgsmål og ned i specifikke emner. Hans Chr. Kjeldsen, praktiserende læge og videnskabelig redaktør på Læge- og Patienthånd­bogen, har lyttet ... og lært.
Maja Thiele, læge og vært på "Sygt Nok". PR-foto: DR.dk
Maja Thiele, læge og vært på "Sygt Nok". PR-foto: DR.dk

Hans Chr. Kjeldsen
Praktiserende læge og videnskabelig redaktør på Læge- og Patienthånd­bogen

7. jun. 2019
3 min.

Jeg er nødt til at være ærlig. Programmer om sundhed får jeg sjældent lyttet til eller set – med dårlig samvittighed til følge. Burde jeg ikke se/høre dem? Måske, men når jeg er færdig med klinikken og mails, vil jeg hellere lytte til en god bog, mens jeg går en tur med hunden. Læseren må selv vurdere, hvordan det kvalificerer mig til at anmelde »Sygt nok« på P1.

Læge Maja Thiele er vært med to eksperter i studiet (læger, psykologer, biologer m.fl.). Doktor Google bliver desuden for hvert emne spurgt: »Hvad søger folk på?«.

Jeg har tilbragt gode timer med emner som »Hormonændringer hos mænd og kvinder«, »Spiseforstyrrelser i en digital tidsalder«, »Du er, hvad du spiser«, »Vacciner og vaccineskepsis«, »Multisyge udfordrer sundhedsvæsenet«, »Er medicin naturligt?« og »Hvad er tilladt i forskningens navn?«.

Fagpersoner, der interviewer hinanden, rummer både muligheder og faldgruber. Spørgsmålene bliver præcise, men det kan tippe over mod det indspiste og elitære. Maja Hald kæmper heroisk – og lykkes med – at få »oversat« fagtermer til målgruppen – den veluddannede med interesse for sundhed.

I et sundhedsmediebillede med halve og kvarte (u)sandheder, er det godt med tid til at gå i dybden, og de afsnit, hvor det sker, og hvor eksperterne udfordrer hinandens svar, er klart de bedste. Det springende punkt bliver selvfølgelig, om det er de rigtige, der lytter?

Titlen har betydning – og »Sygt nok« lokker helt sikkert flere ind end f.eks. »Sundhed på P1«, men det kammer lidt over med »Du er, hvad du spiser«, som er en ellers supergod gennemgang af »low carb, high fat«-diæten. Her er indpakning og indhold for langt fra hinanden.

Vi kommer vidt omkring. »Multisygdom« og »forskning« sender os op i helikopteren. Der gabes over store emner i »hormoner« og »naturlig medicin«, mens »vacciner« og »spiseforstyrrelser« er mere afgrænsede. Turene i helikopteren og de mest specifikke emner fungerer bedst.

»Multisygdom« fylder for læger, men mindre for lægmand (i hvert fald målt på Google-hits). Både vi og patienterne kæmper med at knække koden til den bedste håndtering, så hatten af for at få det på dagsordenen. »Forskning« har rigeligt med udfordringer og dilemmaer. Temaer som f.eks. forskningsetik, publikationsbias og evidensstige blive behandlet med både indsigt og ydmyghed, som er helt central når både lærd og læg skal forstå, hvad der sker inde i »maskinrummet«, når viden skabes.

»Hormoner« og »naturlig medicin« er sympatiske forsøg på at give overblik over komplekse emner. Der gabes højt for at få det hele med. Det udfordrer programmernes styrke: det dybdegående, og det fungerer derfor bedst, når et specifikt emne som f.eks. canabis bliver grundigt gennemgået

Vacciner er fyldt med følelser. Derfor er det klogt, at »Sygt nok« sætter sin egen dagsorden uden at adressere yderligtgående holdninger. Sådan når man den store »tvivlergruppe«. Og rigtig fint med en psykolog med indsigt i, hvordan vi forstår viden – det gjorde mig klogere – ja faktisk blev jeg lidt klogere i alle programmerne.

Lyt til podcasten her