Skip to main content

Anna og dukken

Lars Igum Rasmussen, lar@dadl.dk

13. maj 2013
5 min.

Fotos: Claus Boesen

DUKKE  14:01 Alarm

I kaffestuen på fødegangen på Rigshospitalets Juliane Marie Center sidder den 30-årige obstetriske forvagt Anna Oldenburg.

Hun slapper ikke af, men er »nervøs, ligesom før en eksamen«. Det er ikke hverdag.

Anna deltager sammen med ni andre medarbejdere – obstetrisk bagvagt, to læger fra anæstesien, anæstesisygeplejerske, operationssygeplejersker, jordemødre og SOSU – i et forløb, hvor akutte fødselshændelser trænes realtime i de normale tværfaglige teams og i rigtige omgivelser på føde- og operationsstue.

På den eneste simulationsdukke i Norden, SimMom, der både har avancerede anæstesiologiske og obstetriske funktioner, så hele forløbet kan trænes.

»Jeg kommer,« siger hun i telefonen.

Anna bliver hidkaldt til fødestue 1. Hun småløber. Der er meldt om ukontrollabel blødning (post partum blødning) på mere end en halv liter.

Anna præsenterer sig for patienten – en sygeplejerske, der spiller nybagt mor i smerter – og personale, får en situationsrapport og siger kort efter højt ud i lokalet:

»Så giver vi Synto 10 internationale enheder.«

Hun »undersøger« blødningen på sengelejet – der er rød farve på en ble.

»Hvad er det, jeg ser,« spørger hun let hektisk til træningsinstruktøren og får svaret »yderligere blødning på 250 ml«.

»Så skal vi have obstetrisk bagvagt på stuen«, siger hun og ringer efter hjælp.

»Det var en meget troværdig situation. Jeg ankommer til stuen og forsøger at danne mig et overblik, som jeg plejer. Jeg prøver på bedste vis at komme videre ifølge vejledningerne for post partum blødninger. At finde årsagen til blødningen er mit ansvar, men blødningen bliver så stor, at jeg må kalde bagvagten ligesom i virkeligheden«, siger Anna Oldenburg, der efter en introduktionsstilling i gynækologi/obstetrik i dag har et vikariat på Rigshospitalet.

14:07 Bagvagten kommer

Anna præsenterer sig selv for bagvagten og orienterer om patientens blodtab på 750 ml.

Et minut senere får teamet oplyst, at blodtabet nu er på en liter.

Patienten skal til operationsstuen.

En jordemoder siger – efter træningsinstruktøren har oplyst – at blodprøverne er sendt.

»Skal jeg ringe efter anæstesiologisk forvagt,« spørger Anna sin bagvagt og får at vide, at hun selv vil ringe.

»Det var jo en alvorlig post partum blødning. Men med en dukke kan jeg ikke rigtig fornemme blodtabet, det drypper jo ikke på træskoene. Og man skal spørger for at få målinger. Jeg kan ikke se, om det sivbløder med mine egne sanser. Men det minder om virkeligheden,« siger Anna Oldenburg.

14.10 Operationsstue

Anæstesiologisk forvagt er ankommet. Holdet flytter sengen til operationsstuen. Ude på gangen er holdet stille – Rigshospitalets øvrige personale skal ikke forstyrres af en fiktiv ukontrollabel blødning.

På operationsstuen ligger SimMom klar på et leje. Alle gør klar til indvendige undersøgelser, hvor hele hånden føres op i livmoderen og undersøger for rester af moderkage (intrauterin palpation).

»Vil du lave indgrebet«, spørger bagvagten.

»Ja«, lyder svaret prompte fra Anna.

»Hele teamet er jo involveret, så det virker meget rigtigt. Jeg har været til simulationer før, for eksempel i min KBU, men ikke så realistiske. I andre situationer har læger spillet sygeplejersker og SOSU, men de tænker ikke som mig, og jeg tænker ikke som dem. Derfor var det godt, at alle faggrupper var med – som sig selv. Folk gav de svar, som de giver i virkeligheden og reagerede, som de ville gøre,« siger Anna Oldenburg.

14.13 Klargøring

»Hvem er teamleder?«

Den anæstesiologiske bagvagt er ankommet. Og påtager sig hurtigt rollen. Der lægges generel anæstesi på dukken.

»Er der set efter rifter i vagina«, spørges der.

»Ja, jeg har set efter,« siger Anna.

»Jeg kunne jo ikke fornemme patienten. Det var jo en dukke og en skuespiller. Vi var nok også alle lidt mere stressede end rigtigt, for det var en kunstig situation, der var mange på stuen, vi blev betragtet og betragtede hinanden. Jeg kørte også selv lidt op og sagde mine ordinationer højere end jeg plejer, tror jeg. Men det gjorde ikke noget for læringen,« siger Anna Oldenburg.

14.18 Sikre luftveje

»Der er sikre luftveje, I kan gå i gang«, lyder det fra anæstesien, der tjekker patientens blodtryk og puls på monitorer, der styres af træningsinstruktørerne.

Hver gang der foretages noget medikamentelt på dukken, får det konkrete effekter på monitorerne som i virkeligheden.

»Placenta-rest (moderkage, red.) ude,« siger Anna, der har undersøgt dukkens livmoder og fundet den rest, der formentlig skaber blødningen.

Der ordineres yderligere medicin, men blødningen fortsætter, nu har den nybagte »dukkemor« mistet 2,5 liter blod.

»Vi ved, at 2-4 procent bløder efter fødsel. Mere end 500 ml er et problem. Over en liter skal der handles. Og mere end 1,5 liter påvirker det patienten negativt. Vi træner hele det tværfaglige team , så de dels lærer egne roller at kende, dels får mere erfaring i de forskellige akutte fødselssituationer, der er sjældne, men som kan være meget alvorlige. Vi har ikke før lavet træning med alle faggrupper i så stort et set-up som her«, siger uddannelsesansvarlig overlæge Jette Led Sørensen.

14.20 Annas bagvagt tager over

Blod bestilles.

»Kan I få styr på blødningen?«, lyder det fra den anæstesiologiske bagvagt.

Træningsinstruktøren fortæller, at endnu en ble er fyldt med en relativ stor blødning og lægger samtidig en ble med blod mere ind under dukken.

Anna overlader styringen til bagvagten, der efter lidt undersøgelser og medicinsk ordination fortæller, at livmoderen har trukket sig sammen. Blødningen er stoppet.

»Jeg tror, at alle har brug for at blive konfronteret med sig selv. Ikke kun mig som relativ ny. Det er nyttigt at blive mindet om sin egen rolle i en større gruppe, det er jo reelt det, vi træner,« siger Anna Oldenburg.

14.23 Scenariet slutter

Frisk blod er på vej.

Anna overtager igen styringen, der er faldet ro på.

Patienten overlevede. Træningsinstruktøren takker af.

Alle deltagere forlader operationsstuen og går til debriefing.

De ti deltagere reflekterer alle over forløbet, egen rolle og indsats.

Dukken gemmes væk til det næste hold, der skal gennem Rigshospitalets akuttræning på SimMom.

»Jeg lærer meget om mig selv og min rolle. Jeg kunne jo ikke interagere med patienten som i virkeligheden. Det gav mere plads til refleksion og særligt debriefingen var lærerig. Det har vi ikke tid til i en travl hverdag, når det går godt. I snakken efterfølgende fik jeg andres syn på mig og det styrkede min bevidsthed om egen rolle i sådanne situationer. Det var et godt korrektiv til egen vurdering. Jeg havde for eksempel ikke tænkt på, at når jeg råber ordre ud i lokalet, er vedkommende måske også i gang med at få ordre andre steder fra. Jeg er blevet mere bevidst om, hvordan andre oplever de her situationer,« siger Anna Oldenburg.