Skip to main content

Ansættelsesboom for læger på hospitaler

Antallet af overlæger og læger generelt er fra 2001 til 2014 steget med henholdsvis tre og to gange så meget som det samlede personale på de offentlige sygehuse.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
24. nov. 2015
2 min.

Hospitalerne har de seneste år oprustet på lægesiden i langt højere grad end andre faggrupper, viser en ny undersøgelse fra Kommunernes Landsforening (KL), som bringes i organisationens tidsskrift Momentum.

Fra 2001 til 2014 er der ansat 2.272 flere overlæger, hvilket svarer til en stigning på 59 pct., og generelt er der ansat 42 pct. flere læger på sygehusene. I samme periode er det samlede antal ansatte på sygehuset kun steget med 19 pct., fremgår det.

F.eks. er der kun blevet en enkelt pct. flere ansatte i gruppen af "andet sundhedsfagligt personale", som bl.a. omfatter social- og sundhedsassistenter.

Udviklingen overrasker ikke sundhedsøkonom og professor på Syddansk Universitet, Kjeld Møller Petersen.

»På trods af al talen om besparelser på sygehusene har sundhedsområdet også været et højt prioriteret område, der har fået tilført midler i forbindelse med eksempelvis kræftpakkerne, og det har givet rum til at ansætte flere mennesker. At det især er læger skyldes i høj grad den fortsatte specialisering, subspecialisering og subsubspecialisering på sygehusene. Den brede sygehuslæge er en illusion og har været det i rigtig mange år«, siger han til Momentum.

Netop den øgede specialisering ligger også bag det faktum, at overlægerne er den medarbejdergruppe, der har oplevet den største procentvise stigning i antallet af ansatte.

»Behandlingsgarantierne og det øgede fokus på kvaliteten har skabt et behov for mange flere speciallæger på sygehusene. Den markant øgede indsats mod blandt andet livstruende sygdomme som kræft og hjerte-karsygdomme har ikke kunnet klares ved bare at øge antallet af læger samlet set. Her er det speciallæger og i sidste ende overlæger, der er nødvendige for at løfte opgavebyrden«, siger Anja Mitchell, formand for Foreningen af Speciallæger (FAS), til Momentum.

Ulla Astman (S), formand for Danske Regioners sundhedsudvalg, venter nu en opgradering af plejeområdet til at håndtere det behov, der opstår som følge af de stadigt kortere indlæggelsestider på hospitalerne.

»Jeg forventer...., der vil ske en stigning i antallet af ansatte på plejeområdet i kommunerne i de kommende år. Alt andet lige er det også bedre for borgerne at være hjemme i deres egne rammer og kun være på sygehusene i det omfang, de er i behandling«, siger hun.