Skip to main content

BIBLIOTEK FOR LÆGER NR. 1/2018

Christian Graugaard, Morten A. Skydsgaard, Kristine L. Steensberg & Jesper Vaczy Kragh

5. feb. 2018
2 min.

Da svensk-brasilianske Fabian Bolin i juli 2015 fik konstateret leukæmi, delte han straks den triste nyhed på sin Facebookprofil, og da hans behandling begyndte, kunne familie, venner og ukendte følgere læse om hans op- og nedture på Instagram og på en personlig blog, som blev opdateret dagligt.

Bolins aktiviteter på de sociale medier skabte opmærksomhed, og de modtog på rekordtid tusindvis af likes og kommentarer. Det blev begyndelsen på en verdensomspændende digital fortælleplatform for kræftpatienter (www.waroncancer.com), som også i dag har mange tusinde brugere. Et eksempel på, at internettets virtuelle rum i stigende grad bliver brugt til kommunikation om emner, som har med sygdom og behandling at gøre.

Inden for de seneste 15 år har vi været vidner til en mediekulturel revolution, og den digitale verden er i dag en integreret del af stort set alle danskeres hverdagsliv [1]. Der er derfor ikke noget mærkeligt i, at patienter udnytter de sociale mediers muligheder, ligesom sygehuse, myndigheder, ngo’er og andre sundhedsaktører aktivt bruger internettet som kanal for oplysning og rådgivning om specifikke sygdomme og deres behandling.

Hertil kommer, at et voksende antal patienter benytter medier som Facebook, Instagram, YouTube og blogs til at fortælle personlige historier om deres sygdomsforløb og erfaringer med sundhedsvæsenet. Det kan handle om daglige indblik i en behandlingsproces, om refleksioner vedrørende liv og død eller om formidling af gode råd til mennesker i samme situation.

Personlige sygehistorier er i høj grad gået online.

AT FORTÆLLE SIN SYGDOM

Studier viser, at mere end halvdelen af vestlige kræftpatienter bruger internettet til cancerrelaterede aktiviteter. Ikke alle har naturligvis personlige profiler, men mange har glæde af at spejle sig i – og lære af – andre kræftpatienters erfaringer.

I det nye nummer af Bibliotek for Læger diskuterer lektor, ph.d. Carsten Stage kræftfortællinger på de sociale medier, og han viser, hvordan internetbaserede profiler dels kan føre til stærke globale fællesskaber, dels kan være en måde at tilbageerobre kontrollen i en situation, som for mange er præget af kaos, afmagt og lammende sygeliggørelse [2]. Gennem de virtuelle fortællinger kan man igen blive hovedperson i sit eget liv.

Læs meget mere i Bibliotek for Læger. Dit faglige pusterum i hverdagen.

Fabian Bolins internationale fortælleplatform for kræftpatienter (screenshot fra www.waroncancer.com).

Referencer

LITTERATUR

  1. 1. Danmarks Statistik. It-anvendelse i befolkningen 2016. København: Danmarks Statistik, 2016.

  2. 2. Stage C. Kræftfortællinger på de sociale medier. Narrative og kulturelle transformationer. Bibl Læger 2018; 210: 26-41.