Skip to main content

BLOG - Jacob Rosenberg: Mulighed for publicering fra den almenmedicinske database

Det centrale spørgsmål er nu, om man vil kunne publicere artikler baseret på data, som ifølge Datatilsynet er ulovligt indsamlede.

19. dec. 2014
3 min.

Efter lukning af den almenmedicinske database (DAMD) har spørgsmålet rejst sig omkring muligheden for publicering af allerede indsamlede data.

Datatilsynet har erklæret dataindsamlingen ulovlig. Flere unge forskere arbejder i øjeblikket med dataudtræk fra databasen, som de nåede at få ud i tide, inden basen lukkede i september. Andre håber måske på at få udtræk senere til andre analyser.

Det centrale spørgsmål er dog nu, om man vil kunne publicere artikler baseret på data, som ifølge Datatilsynet er ulovligt indsamlede.

Jeg ret sikker på, at forskerne ikke vil kunne få publiceret deres data.

Det er en rigtig ærgerlig situation, som forskerne er blevet bragt i. Der vil være en række problemer med at få publiceret artikler baseret på ulovligt indsamlede data. Ifølge internationalt accepterede retningslinjer støttet af bl.a. COPE (Committee of Publication Ethics) og Vancouvergruppen (International Committee of Medical Journal Editors) kan man som hovedregel ikke publicere data, som er indsamlet uden de nødvendige tilladelser. Der er dog enkelte undtagelser:

  1. Hvis data har så markant betydning for almenheden, dvs. befolkningens sundhed, at den positive effekt af offentliggørelse overskygger de nævnte regler, så vil man overveje at kunne publicere trods en klar overtrædelse af regler eller love, der hvor studiet kommer fra.

Faktaboks

Fakta

  • Der er forskel i forskellige lande på regler for etisk godkendelse af forsøg. Så forskerne kan meget vel have overholdt lokale regler for godkendelse i et land, mens projektet ikke ville blive godkendt i et andet. Det er svært at bebrejde forskerne i en sådan situation. Her er det op til den enkelte editor at foretage en vurdering svarende til Etisk Komité og herefter beslutte, om man vil publicere.

  • I den aktuelle sag er der det specielle, at problemerne ligger i godkendelsen fra Datatilsynet. Datatilsynet er et specifikt dansk fænomen, som man ikke har i mange andre lande. Imidlertid er der tale om en klar overtrædelse af danske regler, og da problemstillingen ikke umiddelbart falder ind under pkt. 1 eller 2 ovenfor, så er jeg ret sikker på, at forskerne ikke vil kunne få publiceret deres data.

    Der er derfor god grund til at gå i tænkeboks allerede nu for de involverede forskere, så data kan genskabes med de rette tilladelser.

    Læs også: Videnskabelig redaktør: DAMD-forskning er spildt arbejde