Skip to main content

BLOG - Line Soot: En kvalificeret kandidat til formandsposten i Lægeforeningen - Lotte Hvas

Lægeforeningen skal senere på måneden vælge ny formand, efter at Mads Koch Hansen har valgt at trække sig fra posten. Det bør give anledning til at man gentænker, hvorledes man gerne vil tegne Lægeforeningen, både indadtil og udadtil i offentligheden.

Line Soot

14. apr. 2015
3 min.

Gennem de seneste årtier er der opstået et øget behov for at Lægeforeningen profilerer sig i medierne med en lægefaglig og humanistisk modvægt til det offentlige bureaukratis DJØF terminologi.

Udadtil bør Lægeforeningen være synlig i mediebilledet og deltage aktivt i etiske og lægefaglige debatter med fokus på patienten som menneske og individ, ligesom lægeforeningen bør være toneangivende i forhold til debatten om patienternes fortrolige helbredsoplysninger.

Indadtil har vi brug for en troværdig formand, der på tværs af de fagpolitiske søjler kan samle læger med mange forskellige interesser om de større linjer, vi har til fælles.

Lægerollen er konstant under pres. Effektiviseringer og nedskæringer i sundhedsvæsenet stiller stadigt større krav til den enkelte læge om at levere lægeydelser inden for tiltagende stramme tidsrammer og med reduceret mulighed for kollegial sparring, hvilket kan resultere i, at den enkelte læge må give køb på væsentlige værdier som nærvær, grundighed og overblik.

Der er derfor brug for fokusering på, hvad det vil sige at være læge og at have et meningsfuldt lægeliv, ligesom der er brug for offentligt lys på, at en læge ikke bare er en læge, men at godt lægearbejde er en akademisk disciplin, der kræver løbende refleksion og manøvrefrihed.

Godt lægearbejde, uanset hvilken del af sundhedsvæsenet man befinder sig i, er en forudsætning for et sundhedsvæsen af høj kvalitet, hvor der investeres et oprigtigt engagement, og hvor den enkelte tager medansvar for patientens vej gennem sundhedsvæsenet.

Fælles for lægearbejdet i de respektive søjler er også behovet for at tilgå enhver patient som et unikt individ med sin helt egen historie. At se mennesket før sygdommen. Et sådant personcentreret udgangspunkt for lægearbejdet er en basal del af lægekunsten, som dog desværre ofte ender nederst på prioriteringslisten, når tidsrammerne er stramme og bureaukratiske tiltag som akkreditering og vejledninger kræves tilgodeset.

Et godt samarbejde søjlerne imellem er en basal forudsætning for, at vi kan levere et smidigt og velfungerende sundhedsvæsen. Det er derfor af afgørende betydning, at vi internt i Lægeforeningen vægter respekten for andre specialer højt, at vi opretholder en udviklende dialog specialerne imellem, og at vi giver en hjælpende hånd til hinanden, når det er nødvendigt.

Lotte Hvas, der har været praktiserende læge gennem 25 år, er desuden dr. med. og tidligere næstformand i Etisk Råd. Hun har alle forudsætninger for at blive en tydelig og samlende formand for Lægeforeningen. Med en baggrund i mangeårigt klinisk arbejde, en fast tilknytning til forskningsmiljøet samt erfaring fra organisationsarbejde fremstår hun som en stærk kandidat. Hendes baggrund i Etisk Råd vidner desuden om, at hun er i stand til at nuancere debatten på en kvalificeret måde og kan få rette spotlyset mod væsentlige emner, der måtte blive relevante for Lægeforeningen de kommende år.

Lotte Hvas har det som sine mærkesager at arbejde for de lægefaglige kerneydelser, at fokusere på lægerollen og at prioritere en udvikling i retning af en mere personcentreret tilgang til patienterne.