Skip to main content

Børnehjerteoperationer hiver Christiansborg ind i specialefordeling

Sundhedsstyrelsen er i gang med at beslutte, hvor Danmarks børnehjerteoperationer skal foregå, efter det er blevet besluttet at centralisere behandlingen. Aarhus Universitetshospital har oplevet at beslutningen var truffet på forhånd, og der er politisk vilje til at involvere udenlandske eksperter.

Foto: Rigshospitalet og Aarhus Universitets Hospital
Foto: Rigshospitalet og Aarhus Universitets Hospital

Alexander Tange, ata@dadl.dk

3. feb. 2016
3 min.

Sundhedsstyrelsen offentliggør i februar sin besluting om, hvilket af landets to største hospitaler, der skal have eneret til at operere børn med hjerteproblemer, og Aarhus Universitetshospital er utilfredse med Sundhedsstyrelsens beslutningsproces. Hospitalet har i Jyllands-Posten anklaget Rigshospitalet for at bruge ufine metoder, efter et lækket notat viste, at specialet vil gå til Rigshospitalet.

Lars Bo Ilkjær, ledende overlæge for hjerte-lunge-karkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital, syntes der mangler noget uvildig faglig rådgivning i processen.

”De faglige rådgivere er taget ud af det på grund af inhabilitet, og de folk der er med fra Aarhus er også farvet af, hvor de kommer fra. Og det vil jeg næsten også tro dem, der kommer fra København er, ” siger han.

Ind med de udenlandske eksperter
Det kan være et problem at de eksperter, der rådgiver Sundhedsstyrelsen, tidligere har arbejdet for- eller har kollegaer som arbejder på børnehjerteafdelingerne i Aarhus eller København ifølge formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Liselott Blixt (DF), der vil pålægge sundhedsministeren at gå til Sundhedsstyrelsen for at få uafhængige udenlandske eksperter ind over beslutningsprocessen.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) fortalte Aarhus Stiftstidende tirsdag, at hun har fuld tiltro til Sundhedsstyrelsen, men hun kan blive pålagt at gå til styrelsen med forslaget, hvis Socialdemokraterne beslutter sig for at støtte det og dermed danner flertal med Dansk Folkeparti og SF. Socialdemokraterne vil ikke tage stilling, før de har fået svar på en række spørgsmål, de har stillet til ministeren, skriver Aarhus Stiftstidende.

"Vi er et lille land i Danmark, og når vi så skal beslutte, hvor et enkelt center skal ligge, og man ved der kan komme nogle udfordringer med uvildigheden i beslutningen, som vi også så da vi skulle have en strålekanon, så syntes vi det ville være meget godt, hvis vi kunne få nogle udefrakommende, der kunne kigge på det, ” siger Blixt.

Specialister skræmt væk af centralisering
Lars Bo Ilkjær er frustreret over, at Sundhedsstyrelsen ikke har anvendt data fra 2015 i sin beslutningsproces, da Aarhus Universitetshospital har haft to nye børnehjertekirurger ansat, samt at hele diskussionen om centraliseringen af specialet har skræmt kirurger væk fra Aarhus Universitetshospital.

Blot 350 børn opereres årligt for medfødte hjertelidelser fremgår det af en rapport fra Sundhedsstyrelsen fra sommeren 2015, hvilket gør antallet af eksperter inden for området i Danmark lille.

Rigshospitalet ønsker ikke at kommentere på den igangværende proces, da de ikke syntes man skal tage en faglig diskussion i medierne. Centerdirektør for Rigshospitalets Hjertecenter Niels Würgler Hansen har fuld tillid til Sundhedsstyrelsens evne til at tage en upartisk beslutning.

”Jeg synes at det er vigtigt at vi fremadrettet spiller på samme bane efter fælles regler, ” siger Lars Bo Ilkjær.