Skip to main content

Brugen af antibiotika til husdyr stiger i Europa

Især Italien og Spanien er storforbrugere af antibiotika i husdyrsproduktionen, viser nye tal.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
25. okt. 2016
2 min.

Nye tal fra Det Europæiske Medicinagentur viser, at antibiotikaforbruget i husdyrproduktionen stiger i en række lande, skriver landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Bl.a. Lægeforeningen har efterlyst politisk handling for at begrænse det store forbrug, som risikerer at skabe antibiotikarestistens. Ifølge Landbrug og Fødevarer er det samlede antibiotikaforbrug i Danmark faldet en smule og forventningen er, at forbruget vil falde yderligere de kommende år. Forbruget i Danmark ligger i den europæiske opgørelse, som dækker årene 2011-2014, på 44 mg pr. kilo kød.

Dermed ligger Danmark i den lavere ende, og det ser helt anderledes ud i f.eks. Italien og Spanien, hvor forbruget ligger på hhv. 360 og 419 mg. pr. kilo kød. Oven i købet stiger forbruget, skriver organisationen: "Således kan man se, at forbruget i Italien og Spanien er steget med mellem 20 og 25 procent i forhold til 2013", fremgår det.

"Det er vanvittige tal, vi nu ser i de sydeuropæiske lande. Et forbrug der i forvejen lå markant over det danske er nu steget endnu mere. Vi må bare sige, at hvis vi virkelig skal antibiotikaresistens til livs, så er det slut med at tale om at gøre noget. Vi skal have politikerne på banen nu" siger formand for Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer, Erik Larsen, i pressemeddelelsen.

"I stedet for at danske politikere bruger deres tid på, at trække ministre i samråd, kræve redegørelser og optræde i medierne, vil jeg gerne opfordre til, at de gør deres stemmer gældende på EU-niveau. Det er her, vi har brug for, at der gøres noget. Jeg håber, at politikere over en bred politisk kam kigger på tallene her, og tager det alvorligt", siger han.

I den allerlaveste ende af listen ligger Norge med kun 3 mg. pr. kilo kød, Island med 5 mg og Sverige med 11,5 mg.

Læs også: Debat: Ti spildte år med svine-MRSA

Læs også: Debat: Vi er på vej tilbage til den præantibiotiske æra!