Skip to main content

Centralisering skal sikre demente bedre hjælp

Sundhedsstyrelsen og ministeriet er enige: Tværfaglige centre skal sikre hurtig og ensartet hjælp til demente

Foto. Colourbox
Foto. Colourbox

Klaus Larsen kll@dadl.dk

28. jun. 2016
2 min.

Danmark skal være et mere demensvenligt land. Det mål har regeringen opstillet, og Sundhedsstyrelsen har nu sendt et fagligt oplæg til den demenshandlingsplan, som Sundheds- og Ældreministeriet vil fremlægge til efteråret.

Omkring 35.000 danskere har fået stillet diagnosen demens, mens mange flere lider af en demenssygdom, uden at de har fået stillet diagnosen. Oplægget har fokus på, hvordan der kan skabes sammenhængende forløb for mennesker med demens og deres pårørende med udgangspunkt i den enkeltes behov og værdier.

”Det er helt afgørende, at mennesker, der udvikler en demenssygdom, kan opnå en så høj livskvalitet som muligt. Det er det overordnede mål, vi har haft for øje i Sundhedsstyrelsen, når vi har udarbejdet det faglige bidrag til den nationale demenshandlingsplan”, siger enhedschef Mads Biering La Cour i en pressemeddelelse.

”Vi håber, at vi med oplægget kan være med til at styrke kvaliteten i den landsdækkende indsats, så det kommer mennesker med demens og deres pårørende til gavn”, siger han.

Læs det faglige oplæg her (pdf)

Oplægget indeholder 17 anbefalinger. En af dem handler om bedre udredning af demens. For at sikre en høj og ensartet kvalitet anbefaler Sundhedsstyrelsen at samle udredningen på et mindre antal tværfaglige udrednings- og behandlingscentre på landets sygehuse. Disse centre skal også have udgående funktion.

I dag foregår demensudredning omkring 30 forskellige steder i Danmark, og det resulterer ofte i alt for lange udredningsforløb. Sundheds- og Ældreminister Sophie Løhde (V) finder derfor anbefalingen om at samle udredningen ”interessant”:

”Det kan være med til at løfte kvaliteten og forhåbentlig også nedbringe ventetiderne. Det har vi brug for. Tidlig opsporing og udredning er en af forudsætningerne for, at vi hurtigt kan give relevant behandling, støtte og rådgivning”, siger Sophie Løhde.

Det faglige oplæg er udarbejdet af Sundhedsstyrelsen i samarbejde med en bredt sammensat referencegruppe med både faglige selskaber, patientorganisationer, interesseorganisationer, faglige organisationer og andre organisationer med aktiviteter og viden om demensområdet.

Desuden har Sundhedsstyrelsen nedsat seks tematiserede arbejdsgrupper, der har haft til opgave yderligere at kvalificere rådgivningen af Sundhedsstyrelsen inden for de enkelte temaer.

Oplægget indeholder en række anbefalinger til, hvordan indsatserne over for mennesker med demens kan forbedres. Anbefalingerne skal bl.a. bidrage til, at tilbud til mennesker med demens og deres pårørende er af samme høje kvalitet uanset hvor i landet man bor.