Skip to main content

Chefer fra Sundhedsstyrelsen melder også afbud til Folkemødet

Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm melder som en af flere chefer fra styrelsen afbud til debatter på Folkemødet på grund af sponsorering fra medicinalindustrien.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, har meldt afbud til tre debatter på Folkemødet, fordi debatterne var sponsoreret af medicinalindustrien. Foto: Klaus Holsting.
Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, har meldt afbud til tre debatter på Folkemødet, fordi debatterne var sponsoreret af medicinalindustrien. Foto: Klaus Holsting.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

15. jun. 2016
4 min.

Det er uforeneligt som direktør for Sundhedsstyrelsen at deltage i en debat på Folkemødet, der er sponsoreret af et medicinalfirma.

Faktaboks

Fakta

Derfor har Søren Brostrøm besluttet at melde afbud til tre debatter på Folkemødet, der begynder i morgen på Bornholm, oplyser Sundhedsstyrelsen. Han skulle bla. have deltaget i en debat om hiv-smittede, men da debatten er sponsoreret af medicinalfirmaet GSK har han meldt afbud.

I alt har Sundhedsstyrelsen meldt afbud til syv debatter med andre chefer på Folkemødet af samme grund (se faktaboks).

Sundhedsstyrelsen oplyser til ugeskriftet.dk, at den i nogle af tilfældene ikke har været tilstrækkeligt opmærksom på, at der reelt er tale om et arrangement med støtte fra et enkelt lægemiddelfirma, mens informationen i andre tilfælde ”ikke har fremgået med den ønskede tydelighed af det tilsendte materiale fra arrangøren. ”

Og da cheferne fra Sundhedsstyrelsens som læger er omfattet af reglerne om tilknytning til industrien, kræver det Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at deltage i debatterne. Også selv om der ikke udbetales honorar.

Sundhedsstyrelsen oplyser desuden, at den har ”et fast og generelt princip om, at medarbejdere som udgangspunkt ikke medvirker ved enkeltfirmaarrangementer hos industrien, men gerne ved arrangementer i regi af brancheforeninger, erhvervsorganisationer m.v.”

Sundhedsminister Sophie Løhde siger til Dagens Medicin, at hun har overrasket over, at reglerne er så firkantede, at det kræver tilladelse af Lægemiddelstyrelsen til at indgå i en debat på Folkemødet som læge.

”Det overrasker mig ærligt talt, at reglerne fortolkes så stramt, og at der ikke er en større fleksibilitet. For mig at se har det aldrig været intentionen, og derfor mener jeg også, at reglerne på det her punkt bør ændres,« siger Sophie Løhde, der dog ikke vil give lægerne mulighed for dispensation til dette års Folkemøde.

Læs også: Industripenge får lægepolitikere til at melde fra til Folkemødet