Skip to main content

Christian Freitag: "Skuffelsen er kommet langsomt"

Efter sammenbruddet i 1813-forhandlingerne mellem PLO og Region Hovedstaden har PLOs formand, Christian Freitag, måttet inkassere sin første skuffelse.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

18. maj 2015
4 min.

Så sent som i marts var der opbakning fra PLO-Hovedstadens medlemmer til et samarbejde med EVA - regionens enstrengede, visiterede akutsystem, der har den omdiskuterede 1813-telefon som omdrejningspunkt.

Den daværende formand for PLO-Hovedstaden Christian Freitag sagde til ugeskriftet.dk, at "vi har indset, at vi bliver nødt til at komme med ind i det arbejde. Vi mærker jo ude i almen praksis, at det er et system, der ikke fungerer”.

I onsdags brød forhandlingerne sammen.

"Skuffelsen er kommet langsomt. Jeg har kunnet se over de seneste par uger, hvor det bar hen", siger Christian Freitag - som i mellemtiden er blevet formand for det landsdækkende PLO men fortsatte efter aftale med sin afløser i forhandlerrollen i PLO-Hovedstaden i tillid til, at en aftale var nært forestående.

Der er desværre speciallæger i almen medicin med i 1813, og vi synes, det er rigtigt ærgerligt, at vi ikke kan stå sammen om ikke at gøre det.

"Jeg er skuffet ikke mindst på baggrund af vores medlemsundersøgelse i foråret, som viste, at en overraskende stor majoritet var klar til at gå ind i 1813 også i en forpligtende ordning, hvor vi tog de sure weekendvagter, nytår, jul osv., hvis vi kunne få indflydelse. Vi var klar til at levere arbejdet - det havde vi nok ikke været for halvandet år siden", siger han med henvisning til vreden blandt de praktiserende læger, efter at Region Hovedstaden opsagde lægevagtsaftalen med dem.

"Min konklusion er, at regionen sætter enormt højt, at den har den fulde kontrol med akutsystemet - også den del af det, som vi kunne bidrage med - og at den sætter det ønske højere end at få de praktiserende læger ind i systemet. ".

Gør PLO ikke det samme med omvendt fortegn?

"Vi vil gerne ind og sørge for, at speciallæger i almen medicin sætter præg på akutordningen, men det kan vi ikke komme uden at underlægge os regionen som offentligt ansatte. Vi har ikke kunnet få mulighed for styring eller indflydelse på driften på den del af 1813, som vi skulle ind i. For os var det ikke afgørende, om en aftale blev enkeltvis med de enkelte klinikker eller via overenskomsten, men at de læger, der kom ind i 1813, kun ville være ansatte og ikke få indflydelse på driften".

Der skal snart være folketingsvalg - hvad nu, hvis et nyt flertal nedlagde regionerne?

"Jeg ved ikke, om det er løsningen. Venstre står jo f.eks. bag den struktur, der er i 1813. Hvis regionerne bliver nedlagt, så vil man formentlig se på akutsystemet og få en ordning, der er nogenlunde ens i hele landet. Det kan vi håbe bliver til fordel for hovedstadens borgere. Men vi kan også frygte, at en nedlæggelse betyder, at det nye flertal siger "nu vil vi have styr på det hele" og indfører 1813-lignende ordninger i resten af landet".

Forligsparterne i Regionen Hovedstaden, som står bag 1813, skal nu snakke sammen - hvad forventer du?

"Vi har relativt tidligt i forløbet haft kortvarig kontakt med de andre forligsparter i regionsrådet, og de ser forskelligt på det. Men som jeg har hørt det, så står alle bag, at de ikke vil afgive ledelse til de praktiserende læger, heller ikke delvist. Jeg tror, de skal mødes om, hvorvidt de skal finde nye løsninger f.eks. med andre læger, der kan levere ydelser, og om der er noget i deres struktur, der skal ændres som følge af de samtaler, de har haft med PLO. Det vil de se, om de kan putte ind i 1813-ordningen, og det kan jo ikke skade".

Er der noget bredere perspektiv i det?

"Det er svært for mig at se 1813 komme til at fungere, uden at der er speciallæger i almen medicin som omdrejningspunkt. Uanset hvordan de bygger det op og forsøger at lave løsninger måske med hospitalslæger og sygeplejersker, så tror jeg, det bliver svært".

Fraråder PLO stadig medlemmerne at jobbe i 1813-systemet?

"Der er desværre speciallæger i almen medicin med i 1813, og vi synes, det er rigtigt ærgerligt, at vi ikke kan stå sammen om ikke at gøre det. Vi vil fraråde, at almenmedicinere og især PLO-medlemmer, som jo er dem, jeg kan tale for, går ind og forsøger at lappe på systemet".