Skip to main content

Middelkarakter og empati kan give adgang til medicinstudiet i Aarhus

Aarhus Universitet fordobler sit kvote 2-optag på medicinstudiet med en ny optagelsesprøve, så studenter med et karaktergennemsnit på 6,0 kan blive fremtidens læger.

Hvis du har et gennemsnit på 6,0, er tilpas robust og empatisk, kan du i fremtiden komme ind på medicin-studiet i Aarhus. Foto: Lars Kruse
Hvis du har et gennemsnit på 6,0, er tilpas robust og empatisk, kan du i fremtiden komme ind på medicin-studiet i Aarhus. Foto: Lars Kruse

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. maj 2015
3 min.

I håbet om at tiltrække en anden type lægestuderende og mindske frafaldet fordobler Aarhus Universitet fra næste år sit kvote 2-optag på medicinstudiet.

Faktaboks

Fakta

For at slippe gennem nåleøjet til Aarhus Universitets mest populære uddannelse skulle ansøgerne sidste år have et karaktergennemsnit på 10,7, men en ny optagelsesprøve gør det muligt for studenter med et meget lavere gennemsnit at komme ind på studiet. Med et gennemsnit på minimum 6,0 kan man - sammen med de rette fag - få adgang til en multiple choice-test, der leder de 200 ansøgere med flest rigtige svar videre til en interviewrunde. Her tester fagfolk som bl.a. læger og undervisere ansøgernes kommunikationsfærdigheder, samarbejdsevner, empati og robusthed i otte små interviews.

Det øger chancen for, at vi finder de bedst egnede personer til at udfylde lægerollen. Charlotte Ringsted, prodekan for uddannelse på Health, Aarhus Universitet

”Vi har spurgt arbejdsgiverne, hvilke færdigheder, der er vigtigst for at kunne fungere i jobbet som læge, for at vide, hvad vi skal teste ansøgerne for. Og vi er meget glade for deres medvirken, da det øger chancen for, at vi finder de bedst egnede personer til at udfylde lægerollen,” siger Charlotte Ringsted, prodekan for uddannelse på Health, Aarhus Universitet.

Prøven er lavet sammen med bl.a. læger, ledere fra hospitalssektoren, Lægeforeningen, Danske Patienter og Novo Nordisk, og med fordoblingen af kvote 2-optaget får ca. 90 studerende plads på medicinstudiet ad den vej.

Håb om mindre frafald

Den nye optagelsesprocedure bliver de kommende fem år testet i et pilotprojekt, der skal give en chance til de studerende, som er motiverede og har de rette kompetencer, men mangler de høje karakter. Testen kan også få betydning for frafaldet.

”Erfaringer fra medicinstudiet på Syddansk Universitet viser, at særlige optagelsesprocedurer på kvote 2 mindsker frafaldet blandt de studerende. Det ville være en ekstra gevinst, og vi holder naturligvis øje med, om det også bliver tilfældet her, da det jo er en ressourcekrævende optagelsesprocedure sammenlignet med optag alene ud fra karaktergennemsnit som på kvote 1,” siger Lotte O’Neill, adjunkt på Center for Sundhedsvidenskabelige Uddannelser på Aarhus Universitet.

Ifølge de seneste tal fra 2010 var frafaldet på kandidatuddannelsen i medicin på Aarhus Universitet på 19 pct.