Skip to main content

Danske Regioner til kamp mod sure smileys

Gennem forskning vil Danske Regioner forbedre det psykiske arbejdsmiljø på sygehusene. Organisationen erkender dog, at man ikke slipper helt for de sure smileys fra Arbejdstilsynet.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

16. apr. 2015
4 min.

Faktaboks

Hospitaler der har sure smileys og endnu ikke har fået udbedret det til en grøn smiley:

Stress blandt læger og andre ansatte på grund af stort tidspres og enorm arbejdsbyrde. Sygehus Thy-Mors er et ud af mange sygehuse, der har fået et påbud fra Arbejdstilsynet for det psykiske arbejdsmiljø. Så sent som i april fik det psykiatriske sengeafsnit en gul smiley og er dermed et ud af i alt 44 sygehuse, der i skrivende stund har en sur smiley fra Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Vi er allerede i gang med en del initiativer, der på sigt skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø på sygehusene. Vi tager det meget alvorligt og ser Arbejdstilsynet som en god samarbejdspartner for at komme det kritisable arbejdsmiljø til livs Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner

Derfor melder Danske Regioner nu ud, at organisationen er i gang med en række indsatser, der skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø på sygehusene. Det oplyser Ulla Astman, formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner.

”Vi er allerede i gang med en del initiativer, der på sigt skal forbedre det psykiske arbejdsmiljø på sygehusene. Vi tager det meget alvorligt og ser Arbejdstilsynet som en god samarbejdspartner for at komme det kritisable arbejdsmiljø til livs. Vi meddelte desuden allerede i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i februar, at det psykiske arbejdsmiljø ville blive prioriteret højt den kommende tid,” siger hun.

Forskningsprojekt er første skridt

Danske Regioner har sat to nyere indsatser i gang: Den ene er et ekspertteam, der kan tilkaldes, hvis en arbejdsplads oplever dårligt psykisk arbejdsmiljø. Og den anden er et treårigt forskningsprojekt, der skal kortlægge nogle af årsagerne til det dårlige psykiske arbejdsmiljø.

Initiativerne er som sådan ikke forebyggende, men det vil de ifølge Ulla Astman blive løbende.

”Vi ved ikke meget om årsagerne til det dårlige psykiske arbejdsmiljø, og derfor skal forskningsprojektet være første skridt hen imod at forme nogle forebyggende initiativer. Vi forventer, at vi allerede undervejs i forskningsprojektet vil kunne hente data ud og sætte forskellige forebyggende indsatser i gang,” siger hun.

Derudover forventer Ulla Astman, at de enkelte sygehusafdelinger reagerer, hvis Arbejdstilsynet giver dem sure smileys.

Sure smileys forsvinder nok ikke helt

Selvom Danske Regioner gerne vil komme de kritisable psykiske arbejdsmiljø til livs, erkender organisationen, at det nok er en utopisk tankegang.

”Det vil være naivt at tro, at man kan afskaffe de sure smileys fra arbejdstilsynet fuldstændigt. Der vil altid være afdelinger, der har det dårligere end andre. Men vi vil selvfølgelig gøre, hvad vi kan for at afhjælpe det,” siger Ulla Astman og fortsætter:

”Sundhedsvæsenet er presset fra alle sider, og det ændrer sig hele tiden. Derfor vil der nok altid være steder, hvor det går mindre godt – men jeg vil gerne slå fast, at både regioner og sygehuse skal gøre alt tænkeligt for at undgå de tilfælde, hvor personale går ned med stress, eller hvor der ikke bliver taget tilstrækkelig hånd om patienterne.”