Skip to main content

Danske Regioner vil bruge sundhedsdata "proaktivt"

I et nyt politikpapir søsætter Danske Regioner seks politiske målsætninger for brugen af sundhedsdata.

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
27. apr. 2015
3 min.

På et tidspunkt, hvor DAMD-sagen og senest audits på hospitalerne skaber usikkerhed om brugen af sundhedsdata, lægger Danske Regioner i et nyt udspil op til endnu mere udstrakt udnyttelse.

"Vi ønsker at gøre endnu større brug af patienters sundhedsdata, så vi kan skabe behandlingsformer med højere kvalitet og mere forebyggende indsatser", siger Jens Stenbæk (V), formand for Danske Regioners Sundhedsinnovationsudvalg i en pressemeddelelse.

"Brugen af data handler om at gøre sundhedsvæsenet stærkere og mere sammenhængende, og når hospitaler og læger formår at indsamle og udnytte patienternes data godt og forsvarligt, udvikler vi sundhedsvæsenet til gavn for patienterne", siger han yderligere.

Udspillet indeholder seks politiske målsætninger:

  • Vi bruger sundhedsdata proaktivt til at styrke behandlingskvaliteten og synliggøre resultater

  • Vi gør det nemt for sundhedsprofessionelle at bruge sundhedsdata til patientbehandling

  • Vi bruger sundhedsdata til at få mere sundhed for pengene

  • Vi udvikler vores sundhedsvæsen ved at anvende sundhedsdata i sundhedsforskning, innovation og offentligt-privat samarbejde

  • Vi udvikler nye digitale løsninger sammen med borgerne, som understøtter borgernes brug af sundhedsdata

  • Vi håndterer borgernes sundhedsdata sikkert og transparent.

Initiativet vil nu blive fulgt op af handleplaner.

"Sundhedsvæsenet er i dag langt i arbejdet med at give borgere og sundhedsprofessionelle gode rammer for innovativ brug af sundhedsdata. Således foregår allerede meget af det arbejde med sundhedsdata, som beskrives i denne politik. Dette arbejde skal videreføres og på visse områder understøttes med en forstærket

indsats. Derfor vil regionerne i løbet af 2015 udarbejde handleplaner med konkrete initiativer for, hvordan visionen og de politiske målsætninger kan realiseres", som rapporten formulerer det.

Udspillet indeholder desuden en såkaldt "politisk linje" med 14 initiativer, som skal forbedre sikkerheden for borgernes personfølsomme sundhedsoplysninger.

"Vi har set eksempler på, at patienters data ikke håndteres forsvarligt, og det tager vi naturligvis meget alvorligt. Vi har længe haft fokus på regionernes sundhedsdatasikkerhed, men nu sikrer vi et fælles niveau i alle regioner, og vi sørger for, at ledelsen i regionerne prioriterer området. Høj datasikkerhed er fundamentet for et bedre sundhedsvæsen til gavn for borgerne", siger Jens Stenbæk i pressemeddelelsen.

Det stiller ikke mindst krav til personalet, herunder lægerne.

"Alle medarbejdere i regionerne skal se det som deres ansvar at værne om borgernes privatliv, når de omgås personfølsomme informationer. Medarbejderne skal være opmærksomme på risici og forstå og følge retningslinjer for informationssikkerhed, når de omgås personfølsomme informationer, uanset hvordan disse opbevares", står der bl.a.

Regionerne vil også sikre logning, så det står klart, hvem der slår hvilke sundhedsdata op hvornår.

"Regionerne vil gennemgå loggen systematisk. Ledelsen vil følge op på det og tage hånd om det, når det opdages, at nogle har slået patientdata op uden en behandlermæssig grund. Dette kan understøttes ved installation af værktøjer, der løbende og

systematisk gennemgår opslag for, om der er en aktuel behandlerrelation mellem sundhedsfagligt personale og borger", som der står.