Skip to main content

Danske Regioner vil fastfryse antal speciallæger på de store sygehuse

På tre af landets store hospitaler skal antallet af speciallæger fastfryses, så det bliver attraktivt for ledige speciallæger at søge til andre hospitaler, mener Danske Regioner. Det lyder som planøkonomi, siger overlægeformand.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

19. dec. 2016
3 min.

For at sikre en ensartet lægedækning over hele landet skal antallet af speciallægestillinger på universitetshospitalerne omkring de tre største byer i Danmark være det samme 1. januar 2019 være det samme, som det er ved det kommende årsskifte.

Det har Danske Regioners bestyrelse netop besluttet.

”Jeg er meget glad for, at vi på tværs af landets fem regioner har kunnet finde fælles fodslag med det formål at løse en meget vanskelig problematik. Den her problematik går på tværs af regionsgrænserne, og derfor er det et stærkt signal, at vi nu står sammen om at løse udfordringerne” siger Bent Hansen, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse.

Fordelingen af speciallæger rundt i landet har i en årrække voldt problemer, og enkelte steder i landet har det sågar været nødvendigt at lukke specialer på grund af manglen på læger. Fastfrysningen er tænkt som et midlertidigt forsøg på at løse udfordringen, og den toårige periode skal bruges til at tænke nye tanker.

”Vi er ansvarlige for et samlet sundhedsvæsen i hele landet, og derfor skal der findes mere permanente løsninger på problematikken. Det er godt, at vi nu har en deadline for at få skabt en varig løsning på problemet,” siger Bent Hansen.

Han håber desuden, at fastfrysningen hurtigt vil have effekt på de hospitaler, der i dag efterspørger speciallæger til ledige stillinger.

”Jeg er med på, at der bliver tale om en vanskelig ledelsesopgave på de berørte hospitaler, der i en periode skal tænke sig ekstra godt om, når de rekrutterer. Til gengæld er det mit håb, at landets øvrige hospitaler hurtigt vil kunne mærke en effekt i form af flere ansøgere til de stillinger, der måtte være.”

Det vil give meget lidt dynamik i lægemarkedet. Forslaget er for mig at se en ommer. Anja Mitchell, formand for FAS

Lyder som planøkonomi

Formanden for Overlægeforeningen, Anja Mitchell, kalder det for en ommer og for planøkonomisk tænkning.

”Det er meget rigid måde at stoppe antallet af nye speciallæger på universitetshospitalerne. Det ligner planøkonomi, hvor man forsøger at stoppe vækst i antallet uden at se på opgaverne, der jo kun er steget på universitetshospitalerne. Man skal altid matche behovet for læger i forhold til opgaven, og det gør man ikke her,” siger Anja Micthell.

Hun forstår heller ikke ideen set i lyset af, at regeringens lægedækningsudvalg, forsøger at løse problemerne med læger nok på alle landets hospitaler.

”Det kan virke stik mod hensigten, for hvis man som speciallæge i dag er ansat på et universitetshospitalet vil dette loft ikke tilskynde til at tage stilling på et mindre sygehus, for dette tiltag så tvivl om, hvornår og om man overhovedet nogensinde kan få en stilling på et universitetshospital igen. Det vil give meget lidt dynamik i lægemarkedet. Forslaget er for mig at se en ommer,” siger Anja Mitchell.