Skip to main content

De gamle dage var ikke gode

Formand for Lægeforeningen Mads Koch Hansen

1. okt. 2010
3 min.



Er det en gammel avis, jeg har fået fat i? Det var min første tanke, da jeg i onsdags i Jyllands-Posten læste om de nye planer for det præhospitale beredskab i de tyndt befolkede områder. Men desværre var datoen korrekt. Af artiklen fremgår, at Dansk Folkeparti ser store perspektiver i at beholde en række akutfunktioner i nedlagte sygehuse. I starten er det ok med to til fire af slagsen, men visionen er, at der bliver flere, som efterhånden kan »fungere som gammeldags generalistsygehuse ud over landet«.

Det er da en direkte udmelding. Baggrunden er, at regioner og kommuner nu kan søge om penge fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets puljer til sundhedstilbud i de såkaldte yderområder. Når pengene skal fordeles, er der en række kriterier, som ministeriet lægger vægt på. Mange af dem er yderst fornuftige. Andre er ikke. Blandt sidstnævnte er, at det giver pil opad, hvis ansøgningen om støtte til et sundheds- og akuthus indeholder planer om sengeafdelinger til visse kroniske patienter og planlagte mindre kirurgiske indgreb. Det lyder som et mini-sygehus. Hvis det hele så skal foregå i samme bygninger, som hidtil har rummet byens sygehus, og det lægges der faktisk op til i ministeriets materiale - ja så er det, at man bliver lidt træt.

For det ligner mest af alt en underminering af den fornyelse af akutberedskabet og af den specialisering af behandlingstilbuddene, som er så tiltrængt. Jeg håber, at landspolitikerne ved, hvad de gør, når de nu lægger op til, at befolkningen i de tyndt befolkede områder tilsyneladende skal spises af med mini-sygehuse. Behandlingen på dem har ingen chance for at leve op til samme niveau som de nye sygehuse. Hvem er det, der skal indlægges på de nye små sygehuse, og hvor vil politikerne finde de læger, der skal arbejde på dem? De spørgsmål savner jeg et svar på. Jeg savner også sundhedsfagligheden. Hvor er eksempelvis ministeriets eget præhospitale udvalg, som favner en bred vifte af ekspertise og erfaring i denne sag?

Det er ikke selve ideen om sundheds- og akuthuse, som Lægeforeningen er imod. Tværtimod. Det er helt nødvendigt at styrke tilbuddene tæt på borgerne. Vi er også glade for, at regeringen og Dansk Folkeparti bakker op om Lægeforeningens og PLOs ønske om tidssvarende lægehuse - gerne med både praktiserende læger, praktiserende speciallæger, psykologer, fysioterapeuter mv. - og med adgang til relevant uddannelse og state of the art teknologi. Det er også sund fornuft, at borgere ikke skal køre 80 kilometer for at få taget et røntgenbillede eller taget en blodprøve.

Det er det til gengæld så langt fra, når vi taler mini-sygehuse. De vil - selv om intentionen er den modsatte - øge uligheden i sundhed. Lægeforeningen er klar over, at det kan være svært at forklare borgere, som naturligt nok er kede af at miste det lokale sygehus, at de større og mere specialiserede sygehuse mange kilometer væk er meget bedre. Men nogle må tænke længere end til næste valg. Bolden ligger nu hos regionerne. Jeg håber, at de vil vise mere mod og fremsyn.

Så kære Bent Hansen og kolleger, hvis I vil lytte til et råd, så lad være med at søge om pulje-penge til sengepladser og kirurgi i sundheds- og akuthusene. Det er netop vejen tilbage til de »gammeldags generalistsygehuse«. Men tro mig - så gode var de gamle dage altså heller ikke.