Skip to main content

"Den ældre medicinske patient vil være topprioritet for en ny regering"

LÆGERNE SPØRGER: Gallup har for Ugeskrift for Læger bedt et repræsentativt panel blandt læger om at stille et spørgsmål til en mulig kommende sundhedsminister fra henholdsvis rød og blå blok. Læs her, hvad Sophie Løhde (V) svarer på en række af spørgsmålene.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

8. jun. 2015
5 min.

Hvordan vil du løse problemet med overbelægning og hårdt psykisk arbejdsmiljø på de mange medicinske afdelinger?

”Det er uværdigt, at patienter bliver henvist til en seng på gangen eller i et depotrum. Det kan og skal vi gøre bedre. Jeg kan love danskerne, at det vil være topprioritet for en ny regering. For det første vil vi igangsætte en handlingsplan for den ældre medicinske patient, hvor vi bl.a. skal have analyseret kapaciteten og behovet for sengepladser. Derudover vil der også være behov for at tilføre sundhedsvæsnet flere penge. Flere penge betyder, at vi får råd til at investere i mere kvalitet og medarbejdere”.

Ønsker du at bevare almen praksis som liberalt erhverv, eller går du ind for, at praksislægerne skal arbejde som offentligt ansatte uden selvstændigt ansvar for klinikdriften?

”Ja, almen praksis skal bevares som et liberalt erhverv. Samarbejdet med almen praksis skal styrkes, og der er behov for en samlet plan for det nære sundhedsvæsen”.

Efteruddannelse er afgørende for at sikre, at lægernes viden og kompetencer er opdaterede i for forhold til de nyeste behandlingsformer og teknologi. Hvis det gøres på en fornuftig måde i samarbejde med industrien, uden at det beklikker lægernes faglige troværdighed, så har vi ikke noget problem med det. Sophie Løhde, sundhedsordfører for Venstre

Hvorledes forestiller du dig, at de praktiserende læger skal løse den øgede arbejdsbyrde i forbindelse med kortere indlæggelsestider på sygehusene og dermed flere uafsluttede patientforløb med behov for fortsat opfølgning, medicin og genoptræning?

”De praktiserende læger er en central og uundværlig del af det nære sundhedsvæsen. Men det betyder ikke, at de praktiserende læger skal stå for alle opgaverne. Eksempelvis blodprøver kan varetages af sygeplejersker, mens genoptræning kan varetages af fysioterapeuter eller ergoterapeuter. Derudover kan der være behov for, at flere læger går sammen i lægehuse”.

Vil du øge antallet af medicinstuderende?

”Ingen har interesse i, at vi uddanner hverken for mange eller for få, og hvis der er behov for at justere yderligere på dimensioneringen af medicinuddannelserne, så er vi naturligvis klar til det”.

Hvornår fjerner I femårsreglen?

”Det er stadig afgørende for Venstre at øge udbuddet af speciallægekapaciteten, og herunder at der skal uddannes speciallæger i alle specialer og i alle dele af landet. Til gengæld lytter vi gerne til gode argumenter i forhold til de skævheder, som bl.a. Yngre Læger har påpeget i forhold til fireårsfristen. Derfor foreslog Venstre, at vi lavede et serviceeftersyn af reglen, og resultatet blev femårsreglen. Den har vi ikke umiddelbart planer om at ændre”.

Det er ironisk, at vi forsøger at opbygge en god patientkontakt, når den så hurtigt er opnået. Og når patienten gerne vil tale, har vi ikke tid til at høre på det. I stedet kan vi sige: ”Jeg synes, du skal tale med din praktiserende læge om det problem”, og patienten oplyser så, at denne læge kun har ti minutter og heller ikke har tid til at høre på patienten. Hvad vil du gøre ved det?

”Jeg vil ikke detailstyre planlægningen af lægernes arbejdstid fra Christiansborg. Men Venstre ønsker at styrke den lægelige kontinuitet og ansvaret for den enkelte patient, og vi foreslår, at der indføres en patientansvarlig læge. Det vil skabe bedre sammenhæng i patientforløbene, færre svigt i overgangene og bedre kvalitet i behandlingen. Den endelige udformning skal udvikles i tæt samarbejde med de relevante aktører”.

Hvorfor opretholder man, at behandling hos praktiserende læge og på skadestuer skal være gratis, samtidig med at man opretholder egenbetaling på briller/linser, tandlægebehandling, høreapparat, psykolog og medicin?

”Indretningen af den nuværende brugerbetaling er på mange måder både ulogisk, socialt skæv og ret tilfældig. Vi vil ikke indføre mere brugerbetaling på sundhedsområdet, og vi har intet forslag om, at det skal koste penge at gå til lægen. Vi foreslår til gengæld, om ikke vi politisk skulle diskutere, om den eksisterende brugerbetaling kan indrettes på en mere social retfærdig måde, og dermed om vi kan skabe mere lighed i sundhedsvæsenet ved at opkræve brugerbetalingen anderledes”.

Hvornår begynder I at prioritere, hvem der skal have de nye dyre lægemidler? Det kan ikke være en lægelig opgave?

”Vi har ingen planer om et prioriteringsinstitut, men der er også andre måder at sikre, at vi får mere effekt af medicinudgifterne. Vi kunne i højere grad kun betale for den medicin, der rent faktisk har en effekt for patienterne. Det vil øge lægemiddelindustriens incitamenter til at udvikle den mest effektive medicin, selv om den kun gælder for en mindre gruppe patienter”.

Hvis vi ikke skal sponsoreres af industrien, hvordan vil du løbende også sikre denne efteruddannelse i sundhedsbudgetterne?

”Efteruddannelse er afgørende for at sikre, at lægernes viden og kompetencer er opdaterede i for forhold til de nyeste behandlingsformer og teknologi. Hvis det gøres på en fornuftig måde i samarbejde med industrien, uden at det beklikker lægernes faglige troværdighed, så har vi ikke noget problem med det. Et frugtbart samarbejde mellem lægerne og industrien er desuden afgørende for, at vi fremadrettet for udviklet netop de løsninger, der er brug for i sundhedsvæsenet”.

Vil du tage initiativ til at ligestille psykiatrien med de øvrige medicinske specialer, hvad angår bevillinger, så området kommer på finansloven og ikke bliver delfinansieret gennem puljer?

”Venstre har foreslået at styrke rettighederne for patienter med psykiske sygdomme og ligestille dem med de somatiske patienter. Ligesom de somatiske patienter skal også patienter med psykiske sygdomme have ret til hurtig behandling inden for 30 dage samt en reel og forbedret udredningsret. Vi vil prioritere området højt”.

Elektive patienter for kirurgiske benigne lidelser nedprioriteres på hospitalerne til fordel for cancerudredningspatienter, fordi der ellers ikke er kapacitet til at honorere kræftpakker og screening. Det medfører urimelige ventetider på ambulatorietid, diagnostiske undersøgelser og operation. Dvs. udrednings- og behandlingsgarantierne ikke virker. Hvordan sikrer vi, at de holdes?

”Ventetid er stadig en stor udfordring i sundhedsvæsnet. Trods de seneste års lille fald i ventetiden til operation, venter alt for mange patienter forsat for længe på behandling. Der har været stigende ventetid for en fjerdedel af operationerne, og regeringens udredningsret er en fiasko, da hele 4 ud af 10 patienter bliver ikke udredt til tiden. Vi skal sikre en meget bedre udnyttelse af kapaciteten”.