Skip to main content

Den næste trussel: Gul feber

Det værste udbrud af gul feber i Angola i 30 år breder sig til en række andre afrikanske lande og truer med at udvikle sig til en global epidemi.

Gul feber spredes af myggen Aedes aegypti, der også er vektor for Zika og dengue-feber. Foto: The Orange County Mosquito and Vector Control, Ca.
Gul feber spredes af myggen Aedes aegypti, der også er vektor for Zika og dengue-feber. Foto: The Orange County Mosquito and Vector Control, Ca.

Klaus Larsen kll@dadl.dk

24. maj 2016
3 min.

Det værste udbrud af gul feber i Angola i 30 år breder sig til en række andre afrikanske lande og truer med at udvikle sig til en global epidemi. Senest er der konstateret en række tilfælde i Kina, skriver ScienceDaily.com.

De kinesiske tilfælde er de første, der nogen sinde er dokumenteret i Asien, og dét – sammen med truslen om yderligere udbredelse i Afrika – fik i sidste uge Verdenssundhedsorganisationen WHO til at nedsætte en krisekomité.

Vaccinen mod gul feber, som har været anvendt siden 1938, forebygger sygdommen effektivt. Men WHO frygter, at den myggebårne sygdom vil sprede sig i uvaccinerede befolkninger og udløse egentlige epidemier i både Afrika og Asien.

Gul feber-virus overføres af myggen Aedes aegypti – den samme myg, som også bærer Zika og dengue-feber. Myggen forekommer i et bredt tropisk og subtropisk bælte rundt om kloden.

De første symptomer er relativt milde høj feber, kvalme, opkastning og muskelsmerter. De varer nogle få dage, men i 15 procent af tilfældene vender sygdommen voldsomt tilbage med voldsomme mavesmerter, gulsot og blødninger fra indre organer og øjne, mund og næse. Af disse tilfælde dør halvdelen.

Angola har (19. maj) rapporteret 2420 mistænkte tilfælde af gul feber med cirka 300 dødsfald. 736 af tilfældene er foreløbig bekræftet ved laboratorietest. I forbindelse med et besøg i Angola erklærede WHO-udsendinge, at det reelle antal tilfælde kan være 10-50 gange højere – dvs. titusinder af smittede og mange hundrede dødsfald.

Risiko for epidemi i Asien

Tusinder af kinesiske arbejdere er beskæftiget i Angola. De fleste er uvaccinerede, og det stigende antal importerede tilfælde i Kina, hvor befolkningen er uvaccineret, giver WHO anledning til bekymring for en katastrofal epidemi i en region med to milliarder indbyggere og mange en ofte svag infrastruktur.

Gul feber er en alvorlig sygdom. Er man først smittet, er den uhelbredelig, og dødeligheden er cirka 50 procent. Hvert år dør 80.000 afrikanere af gul feber. På den baggrund lyder 300 dødsfald ikke af meget. Men erfaringen viser, at i et land som Angola, med et meget rudimentært sundhedsvæsen, kan der være flere hundrede ukendt tilfælde for hvert tilfælde, der kommer til myndighedernes kendskab.

Vaccinen gives intramuskulært eller subkutant. Den giver fuld immunitet hos cirka 99 pct. af de vaccinerede, og virkningen varer formentlig livet ud. Vaccinen gives til børn mellem 9 og 12 måneder. Den anbefales også ved rejser til udsatte egne. Én dosis anses for tilstrækkeligt.

Begrænset mængde vaccine

Selv om mere end syv millioner angolanere indtil nu er blevet vaccineret i de hårdest ramte, tætbefolkede områder, er WHO fortsat bekymret. Den myggebårne sygdom har ifølge WHO’s seneste oplysninger vist sig i flere andre folkerige, i nogle tilfælde afsidesliggende provinser.

FN og WHO har sendt ni mio. doser vaccine til Angola. Det rækker til omkring en tredjedel af befolkningen. Men det udgør også en femtedel af den globale beholdning, og hvis epidemien spreder sig, vil beholdningerne hurtigt slippe op.

Der er meldt om et udbrud af Gul feber i nabolandet Den Demokratiske Republik Congo og i Angolas Namibe-provins, der grænser op til Namibia. Namibia har anmodet WHO om 450.000 doser vaccine, ifølge Center for Infectious Disease Research and Policy.

I Uganda er et udbrud, som ikke er relateret til Angola-udbruddet, undervejs. Ifølge WHO var der i forrige uge rapporteret om 51 mistænkte tilfælde, hvoraf syv var bekræftet i laboratorietest. Landet har modtaget 700.000 vaccine-doser.

Forsyningerne af vaccine er langtfra tilstrækkelige, og WHO prioriterer derfor at forsyne de mest truede områder. Samtidig arbejdes der med en række prækvalificerede virksomheder på at øge den globale vaccineproduktion, oplyser WHO.