Skip to main content

Der bliver flere kronisk syge ældre

Journalist Annette Hagerup

15. nov. 2010
5 min.

Om 20 år - i 2030 - vil antallet af danskere på 80 år og derover være næsten dobbelt så stort som i dag. Ifølge Danmarks Statistik vil gruppen af 80+'ere være vokset fra 227.510 i 2010 til 402.117 i 2030.

Det kommer næppe bag på læserne, at der bliver flere ældre. Den gode nyhed er, at der vil være næsten tre gange så mange geriatere til at tage sig af dem, som der er i dag.

Geriatrisk overlæge på Roskilde Sygehus og tidligere mangeårig formand for Dansk Selskab for Geriatri, Ellen Holm, forventer, at der om 20 år vil være ca. 220 speciallæger i geriatri mod de nuværende 80 geriatere på landsplan.

»I løbet af de næste 20 år vil der blive uddannet i alt 200 geriatere, hvis den nuværende kvote på ti hoveduddannelsesforløb i geriatri pr. år fastholdes«, fortæller Ellen Holm. Hun skønner, at godt 60 af de nuværende geriatere i 2030 vil være gået på pension.

Samtidig med at der bliver flere ældre, bliver der også flere raske ældre. Dagens 70- og 80-årige har et langt bedre helbred end aldersgruppen havde for bare en generation siden. Derfor vil det nok især være gruppen over 80 år, der vil efterspørge geriatrisk bistand. Samtidig betyder den lægevidenskabelige/medikotekniske udvikling, at stadig flere behandlingsmetoder vil blive taget i brug også over for de allerældste patienter. Derfor må man forvente, at antallet af kronisk syge ældre vil vokse i fremtiden, fortæller Ellen Holm, som ser optimistisk på fagets fremtid.

Det har tidligere været svært at rekruttere læger til det geriatriske speciale. Behandlingen af ældre har ikke haft hverken politikernes eller mediernes bevågenhed og er derfor ikke blevet betænkt med hverken resurser eller prestige.

»Vi oplever i øjeblikket en stigende interesse for geriatrien. Der er således ansøgere til alle de hoveduddannelsesforløb, der opslås. Udfordringen består nu i at fastholde denne udvikling.

En stor del af de nuværende geriatere, jeg selv inklusive, er langsomt kommet ind i specialet via arbejde på en lang række internmedicinske specialafdelinger. Speciallægereformen fra 2004 betyder imidlertid, at de unge læger helt fra starten af deres speciallægeuddannelse skal vælge sig et speciale. Derfor har både sygehusejerne, politikerne og vores videnskabelige selskab et ansvar for at gøre uddannelsen i geriatri attraktiv i form af gode uddannelsesaftaler og et godt uddannelsesmiljø på de geriatriske afdelinger«, siger Ellen Holm.

Funktionstab

Det er ikke alder, der definerer den geriatriske patient. For at komme under den geriatriske »paraply«, skal den ældre først og fremmest have et funktionstab kombineret med mindst én eller flere medicinske og psykiske sygdomme. Det være sig diabetes, kronisk obstruktiv lungesygdom, hjertesvigt, demens, depression, inkontinens, knogleskørhed m.fl. Hovedparten af de geriatriske patienter indlægges akut, ofte pga. lidelser som f.eks. apopleksi, lungebetændelse, fald eller knoglebrud.

»Geriateren må nødvendigvis se på sin patient med det brede kliniske blik og have en meget bred viden om de mest almindelige medicinske sygdomme, som ikke kræver en højtspecialiseret internmedicinsk ekspertise«, siger Ellen Holm.

Geriatrien er ikke alene om at beskæftige sig med ældres medicinske sygdomme. Men geriateren trænes specialt i at vurdere, hvorledes den aldrende organisme reagerer på en given sygdom og behandling.

Geriatrien favner det hele, og geriateren skal kunne vurdere, hvad patienten fejler og efter behov kunne trække på kolleger fra en lang række internmedicinske og kirurgiske specialer såsom kardiologi, nefrologi, neurologi, ortopædkirurgi m.m.

I en situation, hvor læger er tvunget til at specialisere sig meget tidligt, er der ekstra brug for læger med en bred tilgang til patienten, mener Ellen Holm.

Omvendt er man i de andre specialer nødt til at kunne genkende en geriatrisk patient, når man ser en. Derfor skal alle kommende specialister i et internmedicinsk speciale gennemgå et obligatorisk todageskursus i geriatri som led i deres speciallægeuddannelse.

I øjeblikket tilbydes geriatri på sammenlagt 21 sygehuse fordelt på alle fem regioner. Målet er, at der i fremtidens akutmodtagelser altid vil stå en geriatrisk speciallæge klar til at modtage de ældre medicinske patienter.

Ældre skal tages alvorligt

Ifølge Ellen Holm er det helt kendetegnende for geriatrien, at den altid har taget patienterne alvorligt. »Man skal ikke behandles dårligere, bare fordi man har nået en vis alder. Ældre mennesker, der indlægges pga. faldulykker - og dem har vi rigtig mange af - skal ikke spises af med en forklaring om, at faldulykker hører alderen til. Vi hører desværre stadig om ældre, hvor egen læge har sagt, at de er faldet, fordi de er gamle. Når de så bliver ordentligt undersøgt, finder vi måske ud af, at de lider af svimmelhed pga. blodmangel, en hjertesygdom eller noget helt tredje. Der er næsten altid en god medicinsk forklaring på, hvorfor folk falder. De ældre er altid utroligt taknemmelige, når vi får fundet ud af den rigtige årsag«.

Fakta

Internmedicin, geriatri omfatter forebyggelse, diagnostik, behandling, palliation og rehabilitering af ældre patienter med fysiske, mentale, funktionsmæssige og eventuelt sociale problemer. Den geriatriske patient kan ikke afgrænses med en enkelt diagnoser, men er en ældre patient med flere samtidige sygdomme, aldersforandringer og påvirket funktionsevne. Geriatri er ikke specifikt defineret ved alder, men størstedelen af de geriatriske patienter er over 70 år. De problemer, som kræver geriatrisk indsats, forekommer hyppigst hos patienter over 80 år.

Fakta

En nyligt publiceret europæisk opgørelse viser, at 84 procent af de 75+-årige patienter, der indlægges akut på medicinske afdelinger, er karakteriserede ved multimorbiditet (flere sygdomme på samme tid) og funktionstab. Det er disse patienter, der har behov for den geriatriske ekspertise.

(Kilde: Sundhedsstyrelsen)

Fakta

Ifølge Sundhedsstyrelsens specialeplan anbefales det at samle behandlingen af patienter med faldproblemer, herunder synkoper (besvimelsesanfald) og demens i hver region. Eventuelt i form af ambulante tilbud. Sundhedsstyrelsen har ikke ønsket, at der skulle være selvstændige regionsfunktioner i internmedicin, geriatri, og det er meget uheldigt i forhold til specialets udviklingsmuligheder og renomme«, siger overlæge Ellen Holm, Geriatrisk Afdeling på Roskilde Sygehus. »Regionsfunktion er netop med til at skabe forsknings- og udviklingsmuligheder«.