Skip to main content

Der er gået politik i Det Etiske Råd

Udpegningen af medlemmer af Det Etiske Råd er under kritik for at være politiske og ikke fagligt begrundede. Formanden for Folketingets Udvalg vedrørende Det Etiske Råd skal til møde med ministeren om problemet. Det er nødvendigt med kvalificerede indspark til lægerne fra rådet, mener overlæge, som er medlem af Det Etiske Råd.

Christian Andersen, chr.cph@gmail.com

7. maj 2014
4 min.

Læger har igennem snart 30 år kunnet få råd og vejledning fra Det Etiske Råd om lægeetiske emner som f.eks. prænatal screening, genomundersøgelser, aktiv dødshjælp og international handel med organer, men rådets betydning er under kritik.

Politikere, jurister, meningsdannere og endog et medlem af Det Etiske Råd har i medierne været ude med hård kritik af rådet.

Det er rådets organisation og funktion, som har været skydeskive for kritik.

Kritikerne påpeger, at Det Etiske Råd:

- ikke er debatskabende nok,

- er en stopklods for den politiske debat,

- gaber over for mange emner, efter at natur, miljø og fødevarer blev føjet til i 2004,

- lider under politiserede udnævneler af medlemmer.

Særligt det sidstnævnte kritikpunkt har præget kritikken, og navnet Christopher Arzrouni går igen.

Han er medlem af Det Etiske Råd, debatredaktør på Børsen og liberalistisk tænker. Og så mener han i øvrigt, at rådet bør nedlægges.

Vogternes Råd

I TV2 Nyhederne har han kaldt Det Etiske Råd for en "statsbetalt snakkeklub".

"Det Etiske Råd udfører en opgave, som politikerne selv burde udføre. De er fuldt kapable til at diskutere de etiske konsekvenser af ny lovgivning – også når det gælder bioteknologi, fødevarer og miljø. I den udstrækning, politikerne har brug for viden, kan de jo bare gøre, som de plejer: indkalde eksperter, tage på studieture, få høringssvar fra universiteter og organisationer m.m. Dertil kommer, at Det Etiske Råd gennem tiden har haft en stærkt konserverende indflydelse på reguleringen af teknologierne. Man kan sammenligne det med en slags Vogternes Råd", udtaler Christopher Arzrouni, som medgiver, at udpegningen af medlemmer er politisk, og erkender, at "den faglige tyngde kunne være større".

Hvorfor sidder han egentlig i rådet?

"Det er en platform for diskussion. Den skal man ikke bare overlade til kollektivisterne", svarer han.

Evaluering af rådet

Özlem Cekic, folketingsmedlem for SF, mener, at politiseringen af rådet med Christopher Arzrouni og andre medlemmer, f.eks. en kunstrådgiver og en haveekspert, har taget overhånd.

"For mig er Det Etiske Råd ikke et politisk arrangement, hvor rød blok og blå blok skal have hver sine medlemmer. Vi må se nærmere på udnævnelsesprocessen for medlemmer. Jeg kan ikke forstå, at Venstre udpeger et medlem, som ønsker at nedlægge rådet. Det giver ingen mening", udtaler Özlem Cekic.

Modsat Özlem Cekic mener Birgitte Josefsen (V), formand for Udvalget vedrørende Det Etiske Råd, ikke, at Christopher Arzrouni er malplaceret i rådet.

"Jeg finder det nærmest befriende, at der er plads til en person som Christopher i rådet. Han løser sine opgaver og deltager i dabetten. Han er ikke udpeget af Venstre på grund af sine holdninger til rådet", siger hun og afviser, at rådet ligger under for politisering.

"Og Christopher Arzrouni er ikke medlem af Venstre", understreger hun.

Birgitte Josefsen har dog på baggrund af kritikken af rådet fra politikere i Udvalget vedrørende Det Etiske Råd og andre bedt om et møde med sundhedsminister Nick Hækkerup (A) for at drøfte, om der er behov for en evaluering af Det Etiske Råd.

Behov for ny model

Advokat Bjørn Elmquist, tidligere medlem af Folketinget for De Radikale, var med til at skabe det politiske grundlag for rådet, men han mener, at rådet i dag er "degenereret", fordi politiske frem for fagligt tunge udnævnelser dominerer. Sådan var situationen for rådet i begyndelsen af rådets levetid, påpeger Bjørn Elmquist.

"Der er behov for en ny model for udnævnelse af medlemmer. Vi skal undgå snævre politiske indstillinger. Jeg kunne forestille mig, at der var behov for at indstille medlemmer med kvalificeret flertal", foreslår Bjørn Elmquist.

Overlæge, dr.med. Poul Jaszczak, som er medlem af Det Etiske Råd, mener, at kritikken af de politiserende udnævnelser af medlemmer er berettiget. Han mener, at det er uvæsentligt for rådets arbejde, at der skal gå politik i rådet, og han mener, at analyserne og vurderingerne fra Det Etiske Råd er et nødvendigt modspil til de "snævertsynede" læger.