Skip to main content

”Der skal noget ekstra til, at læger bliver lokket til Nykøbing Falster”

Lægemanglen har bidt sig fast i Region Sjælland, men en ny plan til 15 mio. kr. skal skaffe flere læger til især Nykøbing F. Sygehus, siger regionens sundhedsdirektør.

Lars Onsberg Henriksen er sundhedsdirektør i Region Sjælland. Foto: Region Sjælland
Lars Onsberg Henriksen er sundhedsdirektør i Region Sjælland. Foto: Region Sjælland

Anders Heissel, ah@dadl.dk

19. sep. 2016
5 min.

Når Nykøbing F. Sygehus aktuelt mangler 20 speciallæger, eller hvad der svarer næsten en fjerdedel af alle speciallægestillinger på sygehuset, så ved sundhedsdirektør i Region Sjælland, Lars Onsberg Henriksen, godt, at noget er galt.

”Hvad angår manglen på læger, er problemet størst i Nykøbing Falster. Og det gælder især kirurger, radiologer og forskellige typer internmedicinere. Vi får desuden snart en mangel på børnelæger. Det er en uholdbar situation, og derfor har regionen også sat 15 mio. kr. til at finde løsninger på problemet”, siger Lars Onsberg Henriksen.

Tal for ubesatte lægestillinger fra 1. august i år tegner et aktuelt billede af en region, der lider under lægernes manglende lyst og vilje til at søge job i regionen. Samlet set mangler regionen 112 speciallæger og 50 yngre læger, eller hvad er svarer til omkring 10 pct. ubesatte lægestillinger i forhold til andelen af fuldtidsstillinger. Værst ser det ud på Nykøbing F. Sygehus, sygehusene i Næstved, Slagelse og Ringsted samt psykiatrien. Derimod er lægemanglen mindre på Holbæk Sygehus og Sjællands Universitetshospital, hvor de ledige lægekitler svarer til ca. 5 pct. af stillingerne.

Lægemanglen er steget

Problemet med lægemangel i regionen er langtfra nyt, og for et par år siden blev en morgenbus for læger fra det centrale af København til Nykøbing F. Sygehus søsat for at lette transporten for lægerne. Men de nye tal for ubesatte stillinger vidner ikke om, at det har hjulpet. Lægemanglen er faktisk steget en smule fra 144 ubesatte stillinger i 2014 til i alt 162 ubesatte stillinger i 2016. Lægemanglen har altså bidt sig fast på sygehusene i Region Sjælland. Også i almen praksis er der for mange ledige praksis, og det blev ikke mindst understreget i det brev, som Jens Stenbæk (V), formand for Regionsrådet i Region Sjælland, og Holger Schou Rasmussen (A), Lolland Kommunes borgmester, i sommer sendte til sundhedsministeren. Brevet konstaterede bl.a., at der mangler seks ud af 27 praktiserende læger alene i Lolland Kommune.

Gennem sin tid som sundhedsdirektør i Region Sjælland – og før det som ansat i det daværende Roskilde Amt – kan den lægeuddannede Lars Onsberg Henriksen konstatere, at regionen også er ramt af den generelle urbanisering, der betyder, at køen af biler ind mod København om morgenen er større end i den modsatte retning.

”Og vi er som region ligesom hele landet ramt af en generel lægemangel”, siger Lars Onsberg Henriksen.

Han var som en del af det sjællandske sundhedsvæsen tidligere vidne til, at yngre læger i højere grad arbejdede som reservelæger på de perifere sygehuse i nogle år. Det betød også, at de flyttede ud i nærheden af sygehusene. Og det betød, at nogle af lægerne blev hængende.

”Men den trafik sker sjældent i dag, hvor vi faktisk har færre yngre læger end speciallæger. Det faste arbejde på et sygehus laves derfor af speciallæger og ikke af yngre læger, som det gjorde tidligere. Det er et bevidst valg om at sætte speciallægerne i front, og det er som udgangspunkt godt. Problemet er bare, at yngre læger dermed næsten kun er i uddannelsesstillinger på vores sygehuse og ikke har et længere arbejdsliv som læger, inden de bliver speciallæger. Det betyder, at massen af yngre læger er mindre for os. De yngre læger er måske mere tilbøjelige til at blive boende i København og så pendle til Region Sjælland i de få år, uddannelsen til speciallæge varer. Men så er de forankret med familie og venner i København og søger derfor i mindre grad til Region Sjælland som speciallæger”, forklarer Lars Onsberg Henriksen.

De yngre læger er måske mere tilbøjelige til at blive boende i København og så pendle til Region Sjælland i de få år, uddannelsen til speciallæge varer. Men så er de forankret med familie og venner i København og søger derfor i mindre grad til Region Sjælland som speciallæger. Lars Onsberg Henriksen, sundhedsdirektør i Region Sjælland

Hellere cykle til Bispebjerg

Mange af regionens læger har således bopæl i København, og derfor er problemet med lægemangel større, jo længere væk fra København man kommer. Problemet er derfor større i Nykøbing Falster end i Roskilde, understreger sundhedsdirektøren.

”Jeg ved godt, at arbejdslivet bliver anderledes, hvis man kan aflevere sine børn i børnehaven og derefter cykle til Bispebjerg Hospital, end hvis man skal pendle hver morgen med bussen til Nykøbing Falster. Derfor skal der noget ekstra til, at læger bliver lokket til Nykøbing Falster. Vi ved dog fra undersøgelser af området, at de yngre læger er rigtig glade for at være en del af arbejdet på sygehusene i Region Sjælland, fordi de langt hurtigere får et større ansvar end på eksempelvis de københavnske hospitaler”, siger han.

Lægeprognoserne viser ifølge Lars Onsberg Henriksen desuden, at nok kommer der flere speciallæger på markedet i de kommende år, men til gengæld opvejes det af en afgang af ældre speciallæger, der pensioneres.

”Det er næppe før efter 2025, at det lysner, og tilgangen af læger er større end afgangen. Derfor skal vi i de kommende år gøre noget ekstra for at sørge for nok læger på regionens sygehuse”.

Men hvad er det så, at regionen vil gøre for at tiltrække flere læger til regionen? Ifølge Lars Onsberg Henriksen er den konkrete og færdige plan først klar om nogle uger, men et af pejlemærkerne er, hvordan lægearbejdet kan blive mere meningsfuldt.

”Vi skal udnytte lægekræfterne bedre, så lægerne laver mere af det arbejde, som også lægerne definerer som lægearbejde. En del læger mener, at de laver alt for meget administrativt arbejde eller for meget sekretærarbejde, foretager for få operationer eller ser for få interessante patienter. I det felt skal vi blive mere bevidste om, hvordan vi tilrettelægger arbejdet bedre for lægerne”, siger Lars Onsberg Henriksen.

Læs også: Lolland kalder Løhde: Hjælp os med at skaffe læger