Skip to main content

”Det er ikke videnskabeligt troværdigt”

Jeg vil ikke som videnskabsmand blåstemple Sundhedsstyrelsens uvidenskabelighed, siger professor Jens Meldgaard Bruun om debatten om fedmeoperationer.

Professor Jens Meldgaaard Bruun fra Dansk Endokrinologisk Selskab. Foto: Foto: Helle Brandstrup Larsen
Professor Jens Meldgaaard Bruun fra Dansk Endokrinologisk Selskab. Foto: Foto: Helle Brandstrup Larsen

Anders Heissel, ah@dadl.dk

22. mar. 2017
4 min.

Som videnskabsmand og læge har det for professor Jens Meldgaard Bruun været et helt igennem ærgerligt forløb, der endte med, at fire lægevidenskabelige selskaber mandag forlod Sundhedsstyrelsens arbejdsgruppe om fedmeoperationer.

For et er, at politikerne baserer deres beslutninger på et forkert grundlag til skade for en patientgruppe. Noget andet er, at han ikke føler, at der er blevet lyttet til de videnskabelige data, arbejdsgruppen har fremlagt.

Han var med til at lave den nationale kliniske retningslinie for fedmeoperationer, der blev offentliggjort i januar og som anbefaler en grænse på 40 i BMI mod den nuværende grænse på 50 i BMI – altså en lempelse af muligheden for at blive vurderet med henblik på en fedmeoperation og begrundet med især i forebyggelsen af type 2 diabetes, hjerte-karsygdom og cancer. Og tilmed en grænse, der vil ligne Sveriges grænse.

Men kort efter kom arbejdsgruppen, der skulle lave de nationale visitationsretninglinier, hvor Jens Meldgaard Bruun fra Dansk Endokrinologisk Selskab sammen med tre andre selskaber blev inviteret. Og på et møde den 24. februar blev selskaberne præsenteret for Sundhedsstyrelsens forslag, der så bort fra den nationale kliniske retningslinie. Og selv om selskaberne i den efterfølgende måned forsøgte at overbevise Sundhedsstyrelsen om læne sig ad af fagligheden, stod beslutningen ikke til at ændre. Og derfor tog selskaberne beslutningen om at forlade arbejsgruppen.

”Den nationale kliniske retningslinie anbefaler at ændre BMI fra 50 til 40. Men vi kan ikke sige BMI på 40 i januar på baggrund af 1,5 års videnskabeligt arbejde og så nu i marts sige noget helt andet. Det er ikke videnskabeligt troværdigt. Vi kan ikke som videnskabeligt selskab sige noget så forskelligt to måneder efter hinanden,” siger Jens Meldgaard Bruun.

Han var lige som de andre læger fra de videnskabelige selskaber godt klar over, at økonomiaftalen mellem regionerne og staten fra 2016 betød, at ”de nye retningslinjer ikke bør medføre stigninger i udgifterne i regionerne,” som der står i aftalen.

Kort sagt var der lukket for kassen, mens Jens Meldgaard Bruun og den øvrige arbejdsgruppe sad og lavede den nationale kliniske retningslinie.

”Men det kom bag på os, at det intet var at forhandle om. Udkastet fra Sundhedsstyrelsen var et diktat med henvisning til økonomiaftalen,” siger han.

Men det vidste I vel godt?

”Ja, vi havde det på fornemmelsen, men vi møder selvfølgelig frem, fordi vi er inviteret til at give vores videnskabeligt input. Vi møder frem, når vi bliver spurgt. På den måde er det usædvanligt, at intet kan forhandles.”

Er der dette ikke bare et eksempel på, at politikerne prioriterer i den stramme sundhedsøkonomi?

”Jo, og det må politikerne også godt. Men så bør Sundhedsstyrelsen overveje, om det overhovedet giver mening at invitere de videnskabelige selskaber. Hele denne debat er kommet, fordi Sundhedsstyrelsen har inviteret os som videnskabsfolk ind for at høre vores anbefalinger. Men hvis vi alligevel intet har at sige, er vi også nødt til at trække os. Vores selskaber skal ikke lægge stemmer til noget uvidenskabeligt,” siger Jens Meldgaard Bruun.

Jeg havde håbet, at behandlingstilbuddene på fedmeområdet nu kunne have bund i evidens og videnskab og ikke præget af beslutninger baseret på mavefornemmelser og uvidenhed Jens Meldgaard Bruun, professor og overlæge på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers

Fedmekirurgi har et dårligt ry

Antallet af fedmeoperationer steg voldsomt frem til 2010 med ca. 4.400 operationer, men er siden faldet på grund af de nuværende strammere regler til i 2015 at være ca. 600 fedmeoperationer. Men ifølge Jens Meldgaard Bruun ved hverken de videnskabelige selskaber, Sundhedsstyrelsen eller regionerne, hvor mange der nu ikke kan få en operation.

"Derfor har et af vores forslag været at lave offentlige centre, hvor lægelige specialister kan vurdere, om patienter er egnede til en operation, hvilket vil medføre en mere ensartet og formentlig også en større grad af kontrol med antal opererede,” siger Jens Meldgaard Bruun og fortsætter:

”Fedmekirurgi har et dårligt ry og mange – også læger – ser det som en dårlig behandling. Historierne om komplikationerne fylder meget, og jeg ved udmærket godt, at fedmekirurg ikke er en solstrålehistorie. Det er et irreversibelt indgreb og en sidste løsning og derfor skal det være reguleret, så henvisningerne bliver håndteret af specialister. Jeg havde håbet, at behandlingstilbuddene på fedmeområdet nu kunne have bund i evidens og videnskab og ikke præget af beslutninger baseret på mavefornemmelser og uvidenhed,” siger Jens Meldgaard Bruun.

Sundhedsstyrelsen er tavs

Ugeskrift for Læger har spurgt direktøren for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, hvorfor Jens Meldgaard Bruun og de andre videnskabelige selskaber var inviteret til arbejdsgruppen for de nye visitationsretningslinjer, når resultatet var givet på forhånd.

Ugeskrift for Læger har også spurgt Sundhedsstyrelsens direktør, om andre af enten eksisterende eller kommende nationale kliniske retningslinier på samme måde vil kunne blive overtrumfet af økonomiske hensyn.

Men Søren Brostrøm har ikke ønsket at svare.

Læs også: Overlægerne: Uhørt indgreb mod fedmeoperationer