Skip to main content

”Det handler om at finde meningen i et liv, der er fyldt med smerte”

Speciallæge i anæstesiologi Tina Horsted har siden sidste år haft egen smerteklinik, efter hun i tre år var overlæge på Tværfagligt Smertecenter, Rigshospitalet. Dagen i dag er præget af patienter med rygsmerter, og flere ønsker behandling med medicinsk cannabis.

Foto: privat
Foto: privat

Kristine Buske Nielsen, krn@dadl.dk. Foto: privat.

23. jun. 2017
4 min.

7.00 Jeg står op, går i bad, drikker kaffe og ringer sammen med nogle veninder. Jeg kysser min kæreste farvel, følger hans datter i skole og går selv til arbejde. Vejret er fantastisk, og det er en dejlig tur fra Christianshavn langs kanalen, gennem Christiansborg og forbi Ridebanen hen til smerteklinikken i Farvergade.

8.30 Jeg gennemgår dagens program med min sekretær og får et overblik over afbud og akutte patienter. Dagens første patient er en ny patient med kræft i bugspytkirtlen. Patienten er terminal og skal vurderes med henblik på behandling med medicinsk cannabis for smerter i maven og stærk kvalme i forbindelse med kemoterapi. Da han kører bil, kan han ikke få cannabismedicin med THC, så jeg udskriver i stedet recept på CBD, der er muskelafslappende og virker godt mod mavekramper. Patienten får i forvejen Fentanyl-plaster og 10 mg morfin efter behov, men morfinen giver ham svær forstoppelse, hvilket forværrer hans symptomer. Jeg giver ham råd om medikamenter, der kan holde gang i mave-tarm-funktionen.

9.15 Herefter har jeg ni patienter. En af dem har fibromyalgi og har eksperimenteret med illegal cannabis, men har overdoseret sig selv. Hun får recept på legal cannabis og hjælp til at kontrollere medicinen. I løbet af dagen bliver jeg jævnligt afbrudt af mine sygeplejersker, der har brug for supervision.

10.00 Jeg har hjulpet en patient med rygsmerter og nervesmerter i benene igennem en hård udtrapning af morfin. Jeg har behandlet ham med NADA-øreakupunktur og skiftet ham over til cannabis THC. Patienten har genvundet sin koncentrationsevne og hukommelse. Vi har en god snak om livskvalitet, og hvordan vi læger kan støtte patienterne i det. Det handler om at finde meningen i et liv, der er fyldt med smerte.

11.00 Jeg modtager endnu en ny patient. Han har inkomplet rygmarvsskade og centrale neurogene smerter efter et trafikuheld. Han responderer dårligt på konventionel behandling og ønsker cannabisbehandling. Da han er rygmarvsskadet og har nervesmerter, kan han få tilskud til behandlingen med THC.

11.15 En patient med smerter i knæene har været i behandling med 4 x10 mg metadon og er nu stabil. Hendes praktiserende læge overtager herfra.

12.00 Det er blevet tid til frokost. Jeg driver klinikken sammen med en tarmkirurg. Vi har hektiske dage med 80-90 patienter om dagen, så vi har prioriteret, at vores sekretær og tre sygeplejersker selv bestiller, hvad de gerne vil have på nemlig.com, så frokosten bliver en hyggelig stund.

13.00 En af mine faste patienter er i behandling for bindevævssygdommen Ehlers-Danlos' syndrom og er hypermobil. Hun får manipuleret sine led hos en fysioterapeut og får LDN, som er lavdosis Naltrexon – et magistrelt lægemiddel. Kroniske smertepatienter drager ofte egne erfaringer fra internettet og de sociale medier. Her er det min opgave at være autoritet.

14.00 Jeg har otte patienter mere. En af dem har som halvdelen af mine patienter rygsmerter. Han har prøvet al relevant behandling på to forskellige smerteklinikker og vil gerne i behandling med medicinsk cannabis. Patienten har kroniske nervesmerter, og jeg finder, at han er kandidat til neurostimulation, hvor der bliver implementeret en elektrode i ryggen, så patienten via en fjernbetjening kan justere sin smerteoplevelse. 50-70 pct. af patienterne har gavn af operationen og kan blive medicinfri. Jeg henviser patienten til Tværfagligt Smertecenter, Rigshospitalet, men udskriver cannabismedicin med THC, som han kan bruge, indtil der er plads på Riget.

16.00 Jeg er færdig med mine 26 patienter, og vi afslutter dagen med personalemøde, hvor vi gennemgår arbejdsgangene på klinikken. Herefter er det tid til administrativt arbejde.

17.30 På vejen hjem mødes jeg med min kæreste på Kongens Nytorv. Vi sætter os på Restaurant Geist og nyder et glas rosé og nogle snacks i det gode vejr. Vi taler med flere bekendte, der kommer forbi, inden vi fortsætter til en restaurant på Christianshavn og spiser vores aftensmad i solen.

23.30 Vi kommer sent hjem og går direkte i seng. Det har været en dejlig dag, men det er svært at sove på grund af varmen.