Skip to main content

»Det sidste hav er krydset …«

På næste søndag, den 15. november, anløber yachten »Oceans of Hope« København efter halvandet års jordomsejling. Båden har haft skiftende besætninger fra i alt 14 lande ombord. Alle sammen mennesker med multipel sklerose. Turen har for altid ændret synet på den sygdom – både hos dem og hos bådens skipper, læge Mikkel Anthonisen. I sidste uge krydsede skibet Nordsøen.

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

5. nov. 2015
4 min.

03.50 Vækkes af Kristian til min vagt. Vi er på vej over Nordsøen og videre til Danmark gennem Kielerkanalen – sidste etape på vores jordomsejling. Vi forlod København i juni sidste år og har nu sejlet hele Jorden rundt i en sejlbåd med en besætning af mennesker med multipel sklerose (MS). Jeg kravler ud af soveposen, tager lag på lag af tøj på og til sidst regntæt sejlertøj. Det er koldt på Nordsøen i november. Kristian stikker mig en kop kaffe, da jeg overtager vagten, og han går til køjs.

06.00 Det lysner efter en måneløs, sort nat med morild i kølvandet. MS-besætningen på dette stræk har alle været med på tidligere dele af turen. I cockpittet taler vi om passatvind i Caribien, koraldyk i Fransk Polynesien og stormvejr i Middelhavet. Vi tog af sted på denne rejse for at vise, at det stadig er muligt at udleve sine drømme trods en kronisk og invaliderende sygdom.

08.00 Jeg overleverer vagten til Josefine. Lægger mig et par timer, inden vi sejler ind i Elbens udmunding mod Kielerkanalen. Det er tåget nu, og vi sejler på radar og AIS. Her er meget trafik.

10.00 Taler i telefon med DR. Vi får en journalist og en fotograf ombord i Kiel; de sejler med det sidste stykke og laver reportage, kulminerende med vores hjemkomst til København på næste søndag, den 15. november, hvor vi vil satse på at ankomme kl. 14.00. Vi taler om, hvordan MS-besætningen på denne rejse har genvundet deres gamle identitet og fundet værdighed og stolthed – og måske vigtigst af alt, at de har fået troen på fremtiden tilbage. Med en diagnose som MS mister mange troen på fremtiden, og bevidstheden om, at vi som mennesker ikke ved, hvad morgendagen bringer, bliver nærværende og skræmmende. Med vores jordomrejse har vi bidraget til at give folk håbet om et værdigt og meningsfuldt liv tilbage.

10.30 Kalder slusevagten og anmoder om tilladelse til at gå igennem. Derefter går vi for motor 20 meter fra land med skibe passerende om bagbord. Efter Nordsøen er det som at køre på en motorvej. Det er længe siden, vi sidst er sejlet tæt forbi køer på marker.

14.00 Tjekker olie og kølervæske. Et MS-besætningsmedlem har om natten haft problemer med spasmer i benet. Han har nok overanstrengt sig med at holde balancen i Nordsøens søgang. Vi bliver enige om at øge hans spasmemedicin den kommende nat. MS har ellers ikke fyldt meget på rejsen. Mærkeligt, når man tænker på den fysiske og udmattende bedrift, det til tider har været.

17.30 Solen er gået ned over Slesvigs marker. Vi sidder alle i cockpittet og spiser aftensmad. Om en time anløber vi Kiel, og det sidste hav er krydset. Om få dage kommer »Oceans of Hope« for første gang i halvandet år ind i dansk farvand.

20.30 Vi er fortøjet i Kiel og finder noget portvin frem, som vi købte i Porto. Alle glæder sig til hjemkomstfesten ved Kulturhuset Islands Brygge, hvor venner og støtter, sponsorer, samarbejdspartnere og ikke mindst familier vil tage imod på kajen.

22.30 Det har været en lang dag – og en lang rejse. Jeg går til køjs. Glad i låget af god portvin og godt selskab. I forlængelse af jordomrejsen er det planen at opbygge et sejlcenter med fokus på sundhed i bred forstand. Nu skal vi i dialog med sundhedsvæsenet, kommuner, handikaporganisationer, erhvervsliv og sejlerverdenen og give et bud på, hvordan man kan integrere rehabilitering, empowerment, uddannelse, forskning og behandling med det gode liv gennem aktiviteter på havet.

Mikkel Anthonisen opfordrer interesserede til at møde op, når »Oceans of Hope« lægger til kaj ved Kulturhuset Islands Brygge på næste søndag den 15. november kl. 14.00. Se mere på www.sailingsclerosis.org og Facebook: Oceansofhope. À