Skip to main content

»Det tager mig ingen tid at få søsat et projekt«

Ph.d.-studerende Tine Caroc Warner har fuldt blus under tre studier i den ph.d., hun skal aflevere til juli næste år. I de to undersøger hun effekten af behandling af overvægtige børn i Nordjylland. I den tredje om der er en sammenhæng mellem inkontinens hos børn og svær overvægt.

Dorte R. Jungersen, dorte.rjungersen@gmail.com

26. sep. 2016
4 min.

Efter at have afsluttet kandidatuddannelsen på Aarhus Universitet bragte et højt turnusnummer Tine Caroc Warner, hendes mand – der også er læge – og to børn til Hjørring.

»Jeg kom til et hospital (Regionshospital Nordjylland, red.), hvor man gerne vil booste forskningen. Fra min introstilling på GynObs havde jeg nogle projekter i støbeskeen, men da jeg så kom på pædiatrisk afdeling, faldt jeg pladask for specialet og måtte derfor sadle om. Og da jeg blev spurgt af en senior læge, om ikke det var noget for mig at skrive en ph.d., og at han havde en idé, var det et tilbud, jeg ikke kunne sige nej til«.

Allerede ved ankomsten til Vendsyssel undrede Tine Caroc Warner sig over de mange overvægtige, hun så både på hospitalet og i gadebilledet.

»Det var markant forskelligt fra det, jeg var vant til at se i Aarhus C«.

Faktaboks

Fakta

I Region Nordjylland er op mod hvert fjerde barn overvægtigt, mens det kun er tilfældet for 10-15 procent af børn på landsplan.

I sin ph.d. undersøger Tine Caroc Warner, om et nordjysk, fireårigt satspuljeprojekt, Nordlet, der har til hensigt at komme svær overvægt blandt børn til livs, rent faktisk har en effekt. Projektet er et samarbejde mellem det ambulante tilbud i »Videnscenter for børn og unge med overvægt« ved Aalborg Universitetshospital

og de nordjyske kommuner.

Ved projektstart var det ikke meningen at undersøge effekten af projektet. Derfor var det oplagt at skrive en ph.d. om det. »Egentlig var det for mit vedkommende tænkt som et rescue-studie, hvis de andre projekter mislykkedes. Men: Jeg kunne sagtens skrive en ph.d. alene på baggrund af dette studie«, siger Tine Caroc Warner.

Den anden og mest tidskrævende del af ph.d.en omfatter et randomiseret træningsforsøg af ekstremt overvægtige børn igennem 12 uger. Halvdelen af børnene træner moderat, mens den anden halvdel træner højintensivt. Begge grupper bliver desuden behandlet ambulant.

»Børnene har haft en personlig træner og har oplevet at være sammen med ligesindede. Det er noget af det, de spontant giver udtryk for har været af værdi, fordi de ikke fysisk kan følge med andre jævnaldrende kammerater«.

Forud for træningsprojektet, seks uger inde i forløbet og efterfølgende er børnenes aktivitetsniveau, døgnblodtryk, balance, kondi og muskelstyrke blevet målt. Efter et år – dvs. til september – gentages målingen.

 

Åbne døre

Det tredje studie er en populationsundersøgelse i samarbejde med sundhedsplejen i alle nordjyske kommuner. Planen var, at kun Hjørring Kommune skulle deltage, men interessen for at være med spredte sig hurtigt.

Ved de obligatoriske undersøgelser i forbindelse med indskolingen tilføjes spørgeskemaet fire spørgsmål, der vedrører urininkontinens såvel som fækal inkontinens.

Foto: Heidi Lundsgaard.

»Hver femte elev i de undersøgte 0. klasser er overvægtig. Og det ser ud til, at der blandt piger er en sammenhæng mellem overvægt og inkontinens i dagtid for såvel urin som afføring. Det gør de overvægtige piger yderligere marginaliseret. Det er en sammenhæng, der ikke hidtil er undersøgt«, siger Tine Caroc Warner og fortsætter,

»jeg har foreløbig fået 3.500 spørgeskemaer retur, så det er supergodt – der er ca. 6.000 i alt i 0. klasse i Nordjylland.

Faktisk vil sundhedsplejen gerne have, at vi følger op med en tilsvarende undersøgelse i 8. klasse.

Så ja: Min ph.d. kommer til at strække sig ud over de tre år. Jeg skal nok blive færdig til den fastsatte tid. Resten må jeg lave i min fritid eller evt. som post.doc.«.

Inden Tine Caroc Warner overhovedet har publiceret en linje, er der interesse for hendes projekt.

Når dette tillæg udkommer, har hun netop holdt et indlæg på en pædiatrisk urologisk kongres i Japan.

»Overvægt blandt børn er noget, der vedrører alle og er af væsentlig betydning. Overvægt er ikke bare noget, man vokser sig fra. Og selv om man som voksen er blevet normalvægtig, vil overvægt i barndommen forøge risikoen for f.eks. kardiovaskulære lidelser.

Jeg er meget alene om at forske i børn og overvægt her i Vendsyssel, og jo, jeg kan indimellem savne faglige sparringspartnere. Men omvendt er der mange døre, der åbner sig for mig. Det tager mig ingen tid at få søsat et projekt, og stedet her er ikke større, end at folk ved, hvem jeg er.

Det gør det hele nemmere«

 

Se videoer om læger og forsknng her på Ugeskriftet.dk under Se og Lyt