Skip to main content

Hvis en praktiserende læge, en sygehuslæge eller en hjemmesygeplejerske står med en døende patient og har brug for rådgivning om specialiseret palliation midt om natten, er der ingen, de kan henvende sig til.

Planen var ellers ifølge udmøntningsaftalen for Kræftplan III, at regionerne skulle sigte på at være klar med døgndækkende rådgivning fra midten af 2012 - altså nu.

Rådgivningen indgår i den styrkelse af hele det palliative område, som blev vedtaget med Kræftplan III og fulgt op med nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen i »Anbefalinger for den palliative indsats« i december 2011.

En rundspørge til regionerne, foretaget af Ugeskrift for Læger, viser, at døgndækningen ikke er på plads, men indgår i den planlægning for hele området, som er i gang.

Som et lotteri

Med Kræftplan III er palliation blevet udvidet fra kun at omfatte cancerpatienter til at gælde alle med livstruende sygdom samt deres pårørende. Og som noget nyt skal palliation tilbydes langt tidligere i sygdomsforløbet.

Hovedvægten i anbefalingerne ligger derfor på at organisere området tværsektorielt og tværfagligt. Desuden på at styrke palliation på det basale niveau - det vil sige bl.a. i hjemmesygeplejen, almen praksis og på sengeafdelinger.

Palliativt Videncenter (PAVI) har kortlagt den basale palliative indsats i kommunerne og på sygehusene, og billedet er præget af store forskelle, oplyser leder af centeret Helle Timm.

»Det er som at deltage i et lotteri, om man får den hjælp, man har brug for«, siger hun.

Styrkelsen af det basale niveau skal bl.a. ske igennem en organisering og en udvidelse af det specialiserede område, så medarbejdere på det basale niveau kan få undervisning og rådgivning fra specialisterne. Regionerne har fået 8 mio. kroner årligt til opgaven fra 2011 til 2014.

Fortsat fokus på cancer

Sundhedsstyrelsens anbefalinger er omfattende, men rundspørgen til regionerne viser, at mange af dem gælder tiltag, som allerede findes i en vis udstrækning. Det bekræfter Helle Timm: »Der foregår god palliation rundt omkring, som bare ikke er formaliseret«.

Det gælder for eksempel punkterne om åben indlæggelse på stamafdeling og fokus på pårørende. Dog er mange af de eksisterende tilbud forbeholdt cancerpatienter, som indsatsen i mange år udelukkende har været rettet imod.

I øjeblikket er regioner og kommuner optaget af at implementere forløbsprogrammet for kræft og rehabilitering, som kom i januar. Derfor er der også fortsat stor fokus på kræftpatienterne. Men det er meningen, at organiseringen af palliation for andre patientgrupper skal koordineres med forløbsprogrammet.

Regioner arbejder på døgndækning - men er ikke klar endnu

Ugeskrift for Læger har spurgt regionerne, hvordan de tager aktion på anbefalingerne og organiserer palliation, herunder om døgnvagt på specialiseret niveau er etableret.

Region Syddanmark

Organisering er på plads

Hele organisationen blev fastlagt i 2011. Palliation til andre patientgrupper end cancerpatienter og til pårørende er med i sundhedsaftalerne. En lokal paragraf 2-aftale med de praktiserende læger bruges i palliation til opfølgning og koordination efter udskrivelse fra sygehuset. Døgnrådgivning fra specialiseret niveau til basis er under overvejelse.

Region Sjælland

Arbejdsgruppe er i gang

En regional arbejdsgruppe arbejder med det palliative område, herunder indsatsen i forhold til implementering af de nye retningslinjer. Et forslag til telefonvagtordning, der skal sikre vejledning fra det specialiserede niveau døgnet rundt, er under udarbejdelse. Forslag til et virtuelt palliativt kompetencecenter er på vej, og en tværsektoriel hospicefølgegruppe skal bl.a. sikre koordinering og samarbejde.

Region Hovedstaden

Arbejdsgruppe er i gang

En tværsektoriel arbejdsgruppe skal udarbejde fælles retningslinjer for samarbejdet som bilag til sundhedsaftalerne. Døgnadgang til specialiseret palliativ rådgivning for medarbejdere på basisniveau forudsætter, at de specialiserede tilbud er rullet ud i hele regionen. Døgndækning etableres derfor, når det sidste af regionens fire akutsygehuse, Hvidovre, åbner et palliativt afsnit. Pårørende er omfattet af en generel pårørendepolitik.

Region Midtjylland

En plan er i høring

Palliationsplan II er i høring og forventes politisk behandlet i juni. Planen beskriver den fremtidige organisering af den regionale palliative indsats over for patienter med livstruende sygdomme og deres pårørende. Afsættet er Kræftplan III og Sundhedsstyrelsens anbefalinger, herunder anbefalingen om døgnadgang til vejledning på specialiseret niveau for medarbejdere på basalt niveau. En sundhedsaftale om den palliative indsats, der beskriver patientforløbet på tværs af sektorer, er indgået.

Region Nordjylland

Organisering på plads i august

En tværsektoriel udviklingsgruppe arbejder med implementering af de nye anbefalinger for den palliative indsats. I august i år forventes en plan for sygehuse og speciallægepraksis vedtaget. Her tages også stilling til organisering af de palliative team. Visitationsretningslinjer til de specialiserede tilbud ventes klar efter sommerferien. Herefter udarbejdes en model for adgang til specialiseret rådgivning døgnet rundt for aktørerne på basisniveauet.

Behovet er ukendt

Ingen ved, hvor mange patienter der har behov for palliativ indsats, i hvilket omfang og hvor længe. Sundhedsstyrelsen har ikke kunnet sætte tal på, hvor mange der årligt har behov for palliation, hverken af patienter eller pårørende, men skønner, at langt de fleste med en livstruende sygdom har behov for palliation i et eller andet omfang, størstedelen på basalt niveau. I 2010 døde 54.027 danskere; 31.505 af dem døde af kræft, hjertesygdomme eller luftvejslidelser.

Kilder: Anbefalinger for den palliative indsats. Sundhedsstyrelsen, 2011. www.sst.dk.

Palliativt Videncenter. www.pavi.dk.

Uddrag af Sundhedsstyrelsens anbefalinger om palliation

Regioner og kommuner bør

  • Lægge planer for organiseringen: Regioner og kommuner bør lægge planer for organiseringen af de palliative tilbud til alle inkl. pårørende inden udgangen af 2013.

  • Indgå samarbejdsaftaler: Regioner og kommuner bør som supplement til sundhedsaftalerne indgå aftaler for det tværsektorielle samarbejde om patienter med palliative behov.

  • Sætte ledelsesmæssig fokus på pårørende: Ledelsen i regioner, kommuner og almen praksis bør sikre, at de fagprofessionelle er opmærksomme på de pårørendes behov.

  • Sikre behovsvurdering: Regioner og kommuner bør sikre, at der hos patienter med livstruende sygdom foretages behovsvurdering. Behovsvurdering foretages, når diagnosen stilles, ved forværring af sygdommen, ved sektorovergang samt ved andre væse ntlige begivenheder.

  • Lægge planer for kompetenceudvikling: Det er en lokal ledelsesmæssig opgave at sikre relevante kompetencer hos medarbejderne, hvorfor der bør være planer for kompetenceudviklingen for relevant personale på det palliative område

Kilde: Ovenstående er et uddrag. Rapporten og samtlige anbefalinger findes i: Anbefalinger for den palliative indsats. Sundhedsstyrelsen, 2011. www.sst.dk.

Læs mere

Palliativt Videncenter, Pavi.dk

Dansk Selskab for Palliativ Medicin, palliativmedicin.dk

Hospice Forum Danmark, hospieceforum.dk

Foreningen for Palliativ Indsats, palliativ.dk