Skip to main content

Dogmer påvirker lægers personlighedstest

Flest læger er sansende, tænkende og vurderende viser personlighedstest. Lægefaget påvirker læger til at fremhæve bestemte sider af personligheden, mener undervisere på SOL3-kurser.

Kåre Kildall Rysgaard, kaare@analystik.dk

20. sep. 2016
4 min.

Syv ud af ti læger foretrækker sansning, hvor der er fokus på fakta og detaljer frem for sammenhænge. Det viser Jungs typeindeks (JTI), som 1.865 læger har gennemført på SOL3-kurset gennem Center for Ledelse. I undersøgelsen kan man også se, at flest læger er vurderende og går op i planlægning og organisering. Samtidig lægger lægerne vægt på, at beslutninger træffes ved tænkning, analyse og facts.

Underviser på SOL3-kurset i Region Midt- og Nordjylland Sigrid Vest Arler genkender, at nogle personlighedstyper fylder mere end andre.

»Det bliver forlangt af læger, at de skal dokumentere og have tjek på tingene. Det kalder på sansningen. Når læger træffer beslutninger, argumenteres der med tænkning og analyse og ikke med mavefornemmelse«, siger hun.

Personlighedstesten bliver farvet af forestillinger om lægefaget, mener Marlene Mohr, overlæge på CAMES og kursusleder på SOL3 i Region Hovedstaden.

»Der er dogmer om, hvordan læger tror, de skal være. Hvis læger har et billede af, at man skal være udadvendt, nøgtern og videnskabelig, påvirker det, hvordan læger udfylder testen«, forklarer hun.

Billedet bliver mere nuanceret under undervisningen på SOL-kurset. Folk rummer alle personlighedstræk. Jævnligt finder læger frem til, at andre karaktertræk dominerer, end de først troede.

»Mange ændrer type. Nogle tror de er ekstroverte, men bliver introverte. Andre tror, de er sansende, men bliver intuitive«, fortæller Marlene Mohr.

Faglighed afhænger ikke af type

Uanset om læger er den ene eller anden type, siger det intet om faglighed, understreger Marlene Mohr.

»Hele pointen er, at type ikke betyder noget for, om man er en god eller dårlig læge«.

I stedet har alle typer stærke og svage sider, som er nyttige at kende. Typetesten er ikke fastlåst. Mennesker lærer gennem livet egenskaber, der i begyndelsen var svære.

Marlene Mohr mener, at undervisningen kan vise, hvilke typer der provokerer hinanden, og give indsigt til en bedre kommunikation. Samtidig kan typologi bruges til at styrke forskellige kompetencer i teams og blive klogere på, om man trives bedst med fordybelse, forskning og lukkede kontorer eller med meget samarbejde og åbne kontormiljøer.

Læge kend dig selv

Grundlæggende drejer det sig om at forstå sig selv bedre, oplyser Ejler Ejlersen, ledende overlæge på Sygehus Lillebælt og kursusleder på SOL3.

»Det er nede på det niveau at kende sig selv. Testen kan være med til at vise, hvorfor reagerer jeg, som jeg gør? Hvad skal jeg selv være opmærksom på«, siger han og mener, at testen også kan bruges til at analysere et teamsamarbejde. Har man det rigtige hold? Er der f.eks. en type man skal lede efter, når man skal sammensætte et overlægekollegium.

De fleste takker ja til test

Det er frivilligt, om læger vil deltage i testen, men langt de fleste siger ja. Blandt andet Danny Amanoal, som for nylig blev speciallæge og arbejder i praksis i Ryomgård.

»Det er én af de få gange under speciallægeuddannelsen, jeg har tænkt: Hold da op. Det er noget nyt. Normalt tager uddannelsen udgangspunkt i, hvordan vi skal agere ud fra alle mulige andres præmisser. Her er fokus skiftet til dig selv som læge. Det var forfriskende«, siger Danny Amanoal, som fremover vil bruge konceptet til at forstå forskelle i personligheder, så man bedre kan tilrettelægge samarbejdet mellem kolleger og mellem ledelse og ansatte.

Sådan opfatter læger sig selv

Omkring 2.000 læger har taget en personlighedstest efter Jungs typeindeks (JTI), som en del af SOL3-kurset til speciallæger. Testen består af et online spørgeskema og efterfølgende samtaler. Mennesker rummer mange karaktertræk og lærer nye egenskaber gennem livet. Testen drejer sig om, hvilke personlighedstræk der dominerer. Folk kan være i tvivl til testen og ændrer synspunkt under kurset, oplever kursusleder på SOL3 i Region Hovedstaden overlæge Marlene Mohr. Der er kun data over svar fra spørgeskemaet.

Andelen af læger som ifølge spørgeskemaet har følgende dominerende karaktertræk

Ekstroverte finder især energi ved at være sammen med andre. De holder af livlige diskussioner og taler for at finde frem til, hvad de tænker. Trives godt med samarbejde.

Introverte finder især energi alene, i kendte rammer og hvor der er ro. De tænker sig gerne grundigt om, inden de taler. Trives godt med fordybelse og forskning.

Andelen af læger som ifølge spørgeskemaet har disse dominerende karaktertræk

Intuitive læger har især fokus på sammenhænge og det store billede. Løsninger må gerne være kreative og fremtidsorienterede. Dygtige i idefasen, men har svært ved at lande alle ideerne.

Sansende læger har fokus på fakta og detaljer. Ideer skal være realistiske, konkrete og skal gerne realiseres hurtigt. Dræbende i idefasen, men gode til at få arbejdet gjort.

I beslutninger lægges vægt på følen: menneskelige behov, værdier og hensyn. Man mærker efter, beslutter sig hurtigt og ændrer beslutningen, hvis den ikke er god.

I beslutninger lægges vægt på tænkning: analyse og facts. Argumenter er objektive, intellektuelle og logiske. Tænker længe og fastholder så beslutningen

Livet skal planlægges og organiseres. En opgave ad gangen bliver afsluttet, og der er fokus på beslutning, planlægning og resultater.

Livet må gerne leves mere spontant, og der skal være plads til overraskelser. Ser synspunkter som foreløbige og holder af processen.

Referencer

Kilder

  1. Kilde: Center for Ledelse, der står for spørgeskemaet for Region Hovedstaden, Sjælland og Midt- og Nordjylland. 1865 læger indgår i den anonyme undersøgelse. Statistik usikkerhed 0,5-2 procentpoint +/-. Fakta fra Jobindex persontypetest kortlink.dk/mgyz Kontakt: kaare@analystik.dk