Skip to main content

DSAM-møde: Tæsk og tilgivelse

Formanden for de praktiserende lægers faglige selskab forklarede på repræsentantskabsmødet baggrunden for omstridt brev til ministeren. Og indrømmede, at han nok havde været lidt hurtig.

DSAM's formand, Lars Gehlert Johansen - mistillidsvotum udeblev. Foto: DSAM
DSAM's formand, Lars Gehlert Johansen - mistillidsvotum udeblev. Foto: DSAM

Klaus Larsen kll@dadl.dk

29. sep. 2014
3 min.

Weekendens repræsentantskabsmøde i de praktiserende lægers faglige selskab, DSAM, endte uden dramatik. Formanden, Lars Gehlert Johansen uddybede baggrunden for hans omstridte brev til sundhedsministeren, men indrømmede også, at han ”var meget hurtigt ude”. Et bebudet mistillidsvotum fra DSAM’s midtjyske afdeling materialiserede sig aldrig.

Den midtjysle afdelingen havde på forhånd udtrykt stærk utilfredshed med, at formanden havde skrevet et brev til sundhedsminister Nick Hækkerup og tilbudt DSAM’s ekspertise i forbindelse med de sundhedstjek og den ”resultatløn”, som regeringens sundhedsudspil foreslår trods kraftig modstand fra de praktiserende læger.

På den baggrund havde kritikerne opfordret Lars Gehlert Johansen til at gå af og truede i forrige uge med et mistillidsvotum. Så vidt kom det dog ikke.

Under beretningsdiskussionen blev spørgsmålet ikke bragt på bane af andre end formanden, der redegjorde for sin hensigt med brevet. Og selv om brevet senere var til debat, har kritikerne tilsyneladende accepteret formandens forklaring. I hvert fald blev der ikke stillet mistillidsvotum, og Lars Gehlert Johansen kunne fortsætte – i hvert fald indtil han om et år er på valg.

”Enige om at søge indflydelse”

”Det viste sig, at vi er enige om, at det vi skal er, at søge indflydelse. Det er kun et spørgsmål om, hvordan det kommer til udtryk. Og der var der nogle, som efter at have læst mit første brev, syntes, at jeg havde været alt for venlig ved ministeren. Og det gentog man selvfølgelig på repræsentantskabsmødet, hvor jeg til gengæld fik mulighed for at udlægge det lidt mere udførligt”, siger Lars Gehlert Johansen.

I mellemtiden havde Lars Gehlert Johansen haft det møde, som han havde ønsket med sundhedsministeren og hans embedsmænd. Her kunne DSAM-delegationen også præsentere ministeren for de almenmedicinske selskabers verdensformand, australieren Michael Kidd.

”Jeg sagde sidste år, at der mangler 3.600 praktiserende læger for at udføre alle de opgaver, der skal udføres – ud over de 3.600, vi allerede er. Dengang mente mange, at jeg var helt vild. Men på mødet i Sundhedsministeriet kunne Michael Kidd orientere om sin opfattelse – at cirka halvdelen af et lands læger efter hans mening bør arbejde i praksissektoren. Og i Danmark er det 28 procent, så der er virkelig plads til forbedring”, siger Lars Gehlert Johansen.

Michael Kidd holdt på DSAM-årsmødet oplæg om sin bog, First, Do No Harm - Being A Resilient Doctor in the 21st Century – hvordan man bliver en langtidsholdbar læge. Bogen omdefinerer den gamle, hippokratiske dyd om først og fremmest ikke at gøre skade, så den også gælder lægen selv

”Jeg ved ikke, om det var fordi Kidd gødede jordbunden. Men i hvert fald var der på mødet enighed om at fortsætte den kurs, vi har”, siger Lars Gehlert Johansen og tilføjer:

”Og så tog jeg imod den kritik, der har været. For jeg var meget hurtigt ude – og det må jeg prøve at gøre anderledes en anden gang”.