Skip to main content

Efter kritik: Datadeling i almen praksis stoppes midlertidigt

Danske Regioner og PLO lukker midlertidigt for, at følsomme patientoplysninger fra de praktiserende læger kan læses på sundhed.dk. Men lægerne skal stadig indberette, siger PLO.

Anders Heissel, ah@dadl.dk

2. okt. 2014
3 min.

PLO og Regionernes Sundheds-IT har netop besluttet midlertidigt at lukke for delingen af data fra almen praksis til p-journalen på sundhed.dk, hvor patienterne selv og sundhedsprofessionelle indtil nu har kunnet se dele af deres journaloplysninger.

Det sker efter, at flere praktiserende læger og sundhedsjurister har sat spørgsmålstegn ved, om det er lovligt at indsamle data på en lang række diagnoser eller om der kun må indsamles inden for otte sygdomsområder, bl.a. diabetes og depression.

Selv om der nu lukkes ned for delingen af den såkaldte P-journal, mener både PLO og Danske Regioner, at der de nødvendige tilladelser.

”Da der ikke må være tvivl om grundlaget for indsamlingen og videresendelse af patientoplysninger, vil PLO, Danske Regioner, Statens Serum Institut og DAK-E iværksætte en analyse af det juridiske grundlag for indsamling og videregivelse af patientoplysninger fra almen praksis”, siger Bruno Melgaard Jensen.

Da der ikke må være tvivl om grundlaget for indsamlingen og videresendelse af patientoplysninger, vil PLO, Danske Regioner, Statens Serum Institut og DAK-E iværksætte en analyse af det juridiske grundlag for indsamling og videregivelse af patientoplysninger fra almen praksis. Bruno Melgaard Jensen, formand for PLO

Fra 1. september i år er de praktiserende læger blevet pålagt at kode deres patienters diagnoser inden for fire specifikke sygdomsområder, men mange læger har kodet langt flere oplysninger om deres patienter end de otte afgrænsede folkesygdomme. Og det er nu spørgsmålet om, hvor mange data der må videregives uden patientens samtykke.

Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) og PLO aftalte i 2010 at etablere P-journalen. RSI har været af den opfattelse, at P-journalen var dækket af regionernes paraplygodkendelse til patientbehandling. Men da der nu stille spørgsmålstegn ved indsamlingen bliver der lukket for adgangen til P-journalen.

”Det er vigtigt, at borgerne har tillid til deling af data på sundhedsområdet. Derfor lukker vi ned for P-journalen, indtil det er afklaret hvilke tilladelser der er nødvendige, og de eventuelt manglende tilladelser er i hus. Nogen kan mene, at vi overreagerer, men vi vil være på den sikre side i forhold til datasikkerheden,” udtaler Jens Andersen, formand for RSI.

Men formanden for PLO, mener dog stadig, at de praktiserende læger skal fortsætte med at kode og sende data til DAMD-databasen, da det ellers vil give problemer i forhold til det fremtidige kvalitetsarbejde.

"Datafangst er en vigtig del af kvalitetsarbejdet i almen praksis, og derfor skal de praktiserende læger fortsætte med at sende data til DAMD. Beslutningen i dag vedrører alene, at der lukkes midlertidigt for videregivelse af data til P-journalen. Det betyder, at data, der indsamles, kun bruges til kvalitetsudvikling i praksis," siger Bruno Melgaard Jensen.