Skip to main content

Valget af ny sundhedsminister overrasker

Den erfarne Sophie Løhde (V) bliver erstattet som sundhedsminister af den tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby - der går på barsel til februar.

Ellen Trane Nørby bliver ny sundhedsminister. Foto: uvm.dk
Ellen Trane Nørby bliver ny sundhedsminister. Foto: uvm.dk

Dorte R. Jungersen, doj@dadl.dk

28. nov. 2016
5 min.

Efter kun ca. halvandet år som sundheds- og ældreminister bliver Sophie Løhde skiftet ud med Ellen Trane Nørby. Hun har siden juni 2015 været minister for børn, undervisning og ligestilling.

Men Ellen Trane Nørby er snart på vej væk fra ministeriet igen for en stund. I begyndelsen af november offentliggjorde hun, at hun er gravid og går på barsel i februar for at få sit andet barn.

Ministerrokaden betyder, at Sundheds- og ældreminisetriet består som enhed, men nu besættes at to minstre: Ellen Trane Nørby som sundhedsminister og en ældreminister, som vil være LA's Thyra Frank, tidligere leder af plejehjemmet Lotte på Frederiksberg.

Blixt frygter liberalisering

Udskiftningen i Sundhedsministeriet har overrasket Christiansborg og omegn. Og allerede givet anledning til frygt for, at der vil blæse mere ideologiske vinde ind over sundhedsvæsenet.

Spørger man de sundhedspolitiske ordførere på Christiansborg, vækker det undren, at landets nye sundhedsminister fra i dag hedder Ellen Trane Nørby.

Dansk Folkepartis sundhedspolitiske ordfører, Liselott Blixt begræder ligefrem Sophie Løhdes afgang.

”Jeg er ked af, at vi mister en minister, som har gjort det godt og som ved, hvordan man arbejder sammen på Christiansborg. Jeg kender ikke Ellen Trane Nørby, men hvor Sophie Løhde er den, der har et indgående kendskab til sundhedsområdet, har ideologien nok en større plads hos Ellen Trane Nørby. Jeg kan da godt frygte, at vi kommer til at se en større liberalisering inden for sundhedsvæsenet, end hvad DF ønsker. Men det må vi jo lade komme an på en prøve”, siger Liselott Blixt.

Også Bent Hansen, formand for Danske Regioner erklærer sig overrasket: ”Jeg havde troet, at Sophie Løhde ville få lov at fortsætte. Vi har haft gavn af, at hun i forvejen havde et indgående kendskab til sundhedsområdet fra sin tid i regionsrådet og som politisk ordfører på området. Det var ikke nødvendigt at starte forfra med Adam og Eva”, siger Bent Hansen.

På twitter takker Enhedslistens sundhedspolitiske ordfører, Stine Brix den afgåede minister, Sophie Løhde for ”både samarbejde og kampe”: ”Det har, trods uenigheder, været en fornøjelse med en minister, som brænder for sundhed”.

Faktaboks

Fakta

Goddag til en ideolog

”Jeg blev overrasket over, at Sophie Løhde ikke fortsætter som minister. Hun har været minister i kort tid, har gang i mange ting og sundhedsvæsenet har brug for kontinuitet”, lyder det fra Fleming Møller Mortensen, Socialdemokratiets sundhedspolitiske ordfører til ugeskriftet.dk.

”Sophie Løhde er både ideolog og i besiddelse af et stort kendskab til sundhedsvæsenet.

Ellen Trane Nørby har ikke så stort kendskab til sundhedsvæsenet. Til gengæld er hun i hvert fald ideolog. Jeg kender hende mest som kulturordfører og politisk ordfører og som en, der bider sig fast i tingene - mindre som pragmatikeren”, siger Flemming Møller Mortensen.

Han hæfter sig endvidere ved, at ældreområdet i den nye regering har fået sit eget ministerium med Thyra Frank (LA) som minister.

”Kobling af ældre og sundhed, som ellers var rost af mange, er nu brudt op. Det undrer jeg mig over. Vi står f.eks. over for at skulle løfte en stor national demenshandlingsplan”, siger Flemming Møller Mortensen.

Samfunds- og valgforsker Johannes Andersen, Aalborg Universitet ser valget af Ellen Trane Nørby som et oplagt valg i forhold til bestræbelserne på at gøre op med silotænkningen i sundhedsvæsenet.

”På folkeskoleområdet har hun været en drivkraft i forhold til at insistere på, at folkeskolelærere ikke bare skal være faglærere, men en masse andet. For eksempel kolleger og ansvarlige for processer. Tilsvarende er det ambitionen inden for sundhedsvæsenet at nedbryde den stærke faglighed, der ses som en tung klods om benet i forhold til at skabe en højere grad af dynamik i væsenet, som for eksempel de sømløse patientforløb ” siger Johannes Andersen.

Minister fra udkanten

Indtil Ellen Trane Nørby får sat sig i stolen i ministeriet i Holbergsgade, kan der kun gisnes om, hvilken retning hun vil udstikke. Og dog. På Facebook erklærer hun, at hun ser frem til

”at skulle fortsætte det stærke arbejde som Sophie Løhde har startet med at sikre et løft af det danske sundhedsvæsen”.

Ellen Trane Nørby, der er gravid med sit andet barn og har termin i februar, er valgt og bosiddende i Sønderborg og vokset op i Nørre Nissum i Lemvig Kommune. Dermed er hun rundet af den udkant, som er en af disse års store sundhedspolitiske knaster.

”Hele Danmark skal høres i de beslutninger vi træffer i Folketinget. Beslutningerne skal varetage hele landets interesser og løse de udfordringer – store som mindre som findes fra øst til vest, nord til syd”, skriver den nye sundhedsminister på sin egen hjemmeside.

Ellen Trane Nørby har beskæftiget sig med mange stofområder. Indtil udnævnelsen som sundhedsminister har hun haft plads i Udenrigsudvalget, det Udenrigspolitiske Nævn, Kulturudvalget, Grønlandsudvalget samt Udvalget for Klima, Energi og bygninger. Ligesom hun er Venstres repræsentant i Kontaktudvalget for det Tyske Mindretal.

Hun har selv angivet international politik og europapolitikken som de ”politiske hjertebørn”.

Sundhedsområdet er nyt for Ellen Trane Nørby. -- som politiker. Hun har ad flere omgange cyklet med Team Rynkeby til Paris for at samle penge til Børnecancerfonden. Hun er ivrig løber og skulle ikke gå af vejen for en omgang fodbold eller badminton.

Sophie Løhde (V) fortsætter som minister, nu som minister for offentlig innovation.