Skip to main content

Forlaget Per Kofod

301 sider

Pris: 299 kr.

ISBN 8791654599

»En amerikaners lidelser« er en spøgelsesroman. Ikke i klassisk forstand, men den handler om mere eller mindre uventede hemmeligheder og deres følger.

Fortælleren er lægen/psykoanalytikeren Erik, som forsøger at forstå omstændighederne bag et brev, der blev fundet blandt hans afdøde fars ejendele. Antydningen af en væsentlig begivenhed kræver, at han og søsteren Inga dykker ned i deres families og deres egen historie. Mange ting i familien er der aldrig blevet talt om, selv om de har været fornemmet af børnene under deres opvækst. Kun stumper af puslespillet er tilbage, nu hvor den ældre generation er borte, men begivenhederne har trukket spor, og de døde øver stadig indflydelse.

Samtidig med fortidens spøgelser bliver både Inga og Erik forfulgt: En journalist forsøger at finde ubehageligheder om Ingas afdøde mand, og Erik bliver viklet ind i forholdet mellem hans lejer og hendes kæreste, som iscenesætter verden på morbid vis.

Personerne er ikke indgående beskrevet, men de er interessante. Et fællestræk for dem er, at de leder efter »nogen« og »noget« men - dem selv ubevidst - mest af alt sig selv. Gennem al denne søgen må figurerne også forholde sig til de nye billeder, de får af deres nærmeste og derved også sig selv.

Undervejs refererer Erik en del af sine konsultationer og psykoanalyseforløb. Disse bidrager ikke direkte til handlingen, men de hjælper Erik til at forstå sit liv og dermed læseren til at forstå handlingen. Nogle steder analyserer Erik dagligdags situationer som en form for alvidende fortæller, og selv om det kan henlede læserens opmærksomhed på subtile pointer, virker det nogle steder lidt overdrevet. Måske er det tilsigtet fra forfatterens side, for hun lader flere gange sine personer forstå, at ord nok kan forløse, om end det også kommer an på handlingen.

I begyndelsen kan det være lidt vanskeligt at holde rede på persongalleriet, som visse steder repræsenterer fire generationer, og fortællingen bliver ofte udbygget med fortællerens associationer. Romanen kræver altså sin læsers opmærksomhed, hvilket den også fortjener.

Titlens »lidende amerikaner« peger næppe på blot en enkelt person. Måske skal det endda forstås så vidt, at alle er lidende, så længe så meget ligger skjult for os eller gemt for andre. I hvert fald fortæller bogen os, at vi alle er præget af fortiden og må forstå fortiden for at forstå os selv. Det er ikke noget nyt budskab, men Siri Hustvedt viser det på fængende og vedkommende vis.