Skip to main content

En fjerdedel færre tvangsfikseringer

Brugen af tvangsfikseringer på 34 af landets psykiatriske afdelinger er på tre år reduceret med godt en fjerdedel. Det sker som resultat af et satspuljeprojekt, oplyser Sundhedsstyrelsen.

(Foto: colourbox.com)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

5. mar. 2015
4 min.

34 psykiatriske døgnafsnit, fordelt over hele landet, har i tre år arbejdet målrettet med at nedbringe anvendelsen af tvang. I projektperioden er antallet af bælte- og remmefikseringer på de psykiatriske afdelinger faldet med henholdsvis 26 pct. og 27 pct. , viser en rapport om erfaringerne fra et satspuljeprojekt.

Projektet var en del af satspuljeaftalen for 2011-2014. Et flertal af Folketingets partier ønskede med projektet at nedbringe anvendelsen af tvang i psykiatrien mest muligt. I projektet har de deltagende afsnit haft særlig fokus på at tilbyde patienter aktiviteter under indlæggelse som en måde at nedbringe anvendelsen af tvang.

Faktaboks

Fakta

I alt blev der bevilget 15 mio. kr. til projektet, som alle fem regioner har deltaget i med i alt 34 psykiatriske døgnafsnit, fordelt på børne- og ungdomspsykiatri, retspsykiatri, gerontologi, almenpsykiatri og andre specialer inden for voksenpsykiatrien. Bevillingen er blevet administreret af Sundhedsstyrelsen.

Projektets grundlæggende ideer byggede på en række nationale gennembrudsprojekter, som var ledet af CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, og som i perioden 2004-2007 nedbragte tvangen på flere afsnit. De seneste tre år har flere afsnit i alle regionerne videreudviklet og tilpasset erfaringerne til deres egen dagligdag.

”Det har generelt skabt engagement og ændret tilgangen til patienterne og kulturen på afsnittene”, konkluderer specialkonsulent Helle Høgh i det nationale sekretariat for CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, der huses i Region Midtjylland.

De 34 afsnit, som deltog i projektet, udgør skønsmæssigt omkring en femtedel af landets kapacitet på området. Men også de afdelinger, som ikke deltog i projektet, har fokus på nedbringelse af tvangen, og Helle Høgh ser optimistisk på muligheden for at fortsætte den positive udvikling efter projektets afslutning.

Kulturændring

”Ifølge regeringens handlingsplan skal brugen af tvangsfikseringer være nedbragt med 50 pct. i 2020, og dertil kommer, at samtlige regioner har indgået partnerskabsaftaler med regeringen om at lave konkrete handleplaner lokalt”, siger Helle Høgh.

Hun tilføjer, at man mange steder allerede nu anvender flere af de redskaber, som har indgået i projektet.

”For eksempel har Region Midtjylland allerede indskrevet i partnerskabsaftalen, at flere af tiltagene fra projektet skal gøres obligatoriske”, siger Helle Høgh og nævner bl.a., at der systematisk skal føres indlæggelsessamtaler med hver individuel patient for at forebygge tvang, lige som der i højere grad skal satses på muligheder for aktiviteter og motion på afdelingerne.

Sundhedsstyrelsen bemærker i en kommentar, at erfaringer fra tidligere projekter har vist, at det kan være svært at fastholde opnåede resultater.

”Erfaringerne i det nye projekt viser blandt andet, at der kan nås markante resultater, men også at det kræver et kontinuerligt fokus hos personalet samtidig med en god forankring af indsatsen på ledelsesniveau”, skriver Sundhedsstyrelsen.

Evalueringen viser ifølge Sundhedsstyrelsen, at forbedringerne udspringer af en ny kultur på de deltagende voksenpsykiatrieske afdelinger, hvor personalet har haft fokus på at hjælpe patienterne med at håndtere deres angst, vrede og uro på en måde, så der blev brugt mindre tvang.

"Rapporten peger dog også på, at andre former for tvang som tilbageholdelser og fastholdelser er steget med 7 procent i projektperioden", tilføjes det.

Alle projektets resultater vil på mandag blive præsenteret på en national konference om nedbringelse af tvang i psykiatrien, som CKF - Folkesundhed og Kvalitetsudvikling afholder i samarbejde med Region Syddanmark, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner.

Læs mere her (link)

Læs hele evalueringsrapporten ”Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-15” (pdf)