Skip to main content

»En lettet mand gik ud ad døren …«

Stig Lykkegaard Hansen er overlæge på Medicinsk Daghospital – Tønder, der bl.a. har modtagefunktion for såvel akutte som planlagte patienter, behandlingsrum og stuegangsfunktion, hvor ambulante patienter følges op. Alle tilknyttede læger er speciallæger i intern medicin.

Foto: Privat foto
Foto: Privat foto

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

9. maj 2016
3 min.

8.00 Morgenkonference. Efter det rutinemæssige diskuterer vi forløb, som har været lidt skæve, eller som vi synes, ikke har været helt optimale. For eksempel en patient med kolitis, som er i biologisk behandling, og som har fået en bakterieinfektion i en ryghvirvel. Han reagerede allergisk mod den antibiotika, vi startede med, så vi drøfter med infektionsmedicinerne på OUH, hvad vi så skal skifte til.

 

8.35 Vi mødes med centerledelsen for røntgenafdelingen. De overvejer et diagnostisk center og vil vide, om vi i den forbindelse vil være tovholdere for områdets patienter. Centerlederen kommer fra Vejle, hvor de har et diagnostisk center og har erfaringer derfra. Vi arbejder videre på basis af hendes oplæg.

 

9.15 Møde med sygeplejersken om de patienter, vi har i behandlingsrummet. Vi gennemgår en liste over de patienter, der får antibiotika: Kører forløbet, og responderer de på behandlingen? Listen er på 22 patienter, og da jeg har set dem i går, er det rimeligt hurtigt at overskue, hvilke af dem jeg behøver at snakke med. Nogle kommer ind til biologisk behandling og skal lige have set blodprøver igennem. Andre kommer til behandling for osteoporose, der er nogle infektioner og opfølgning af patienter, som har en kombineret kronisk lidelse, f.eks. nyreinsufficiens og hjerteinsufficiens.

 

10.00 Ambulante patienter, som skal have en hurtig opfølgning. En, som vi har til udredning pga. vægttab, har været til PET/CT i Vejle. Ved MR-skanning har man fundet en skleroserende forandring i en lændehvirvel. Vi havde drøftet, om vi skulle gå direkte til biopsi eller sende ham til PET for at brede udredningen mere ud og se, om der også var mistænkelig aktivitet andre steder. Der var ingen tegn på aktivitet i det område, vi havde mistanke til, så det var en lettet mand, der gik ud af døren. Vægttabet skyldtes formentlig en gastritis, som vi efterhånden havde fået styr på.

 

12.00 En patient med en arvelig sygdom, som vi har brugt en del tid på at stabilisere, ringer glad fra Rigshospitalet, hvor han har fået en levertransplantation. Manden er lidt oppe i årene, og vi har diskuteret, om han kunne klare en transplantation, men nu så han lys for enden af tunnelen, som han sagde. Han vil komme på besøg hos os.

 

12.30 En ældre kvinde er kommet ind med væske på den ene lunge. For otte år siden er hun opereret for både en brystkræft og for kræft i tyktarmen. Derfor er vi mistænksomme. Vi tømmer væske ud og sender vævsprøver til vurdering hos patologerne, og derefter direkte til CT.

 

14.20 Vi har en lille sammenkomst med borgmesteren for Tønder Kommune og foreningen Tønder Sygehus’ Venner, som vi gerne ville takke for deres støtte til at bevare funktionen herude i Tønder. Jeg kigger indenfor mellem andre gøremål.

 

15.30 Desværre viser CT'en, at den kvindelige patient fra i middags har spredte kræftknuder rundt om i brysthulen. Vi har fået hendes datter ind, så hun kan være med ved samtalen. De er selvfølgelig kede af det, men patienten havde selv en mistanke om, at der var noget galt, og tager det med beundringsværdig ro. Vi skriver en akut henvisning til onkologerne i Esbjerg, inden jeg overdrager vagten til dem, der skal være her indtil klokken 18, og kører hjem til Sønderborg.

 

18.00 Jeg har købt ind og bruger lige lidt tid på at læse oplægget fra centerchefen på røntgenafdelingen. Det går der lidt tid med, mens jeg ud af øjenkrogen følger med i Champions’ League-fodbold. Real Madrid mod Manchester City – en kedelig kamp, så der er tid til at lave andet – ringe til venner og planlægge fælles gaveindkøb til et par runde fødselsdage.