Skip to main content

En opmuntrende aften i Helvede

Kan de unge medicinere synge? Ja! Danse? Ja! Spille musik? Ja! Spille teater? Ja.

Foto: Claus Boesen
Foto: Claus Boesen

Alment praktiserende læge Lene Agersnap. E-mail: agersnap@dadlnet.dk ogPraktiserende læge Sybille Bojlen
Interessekonflikter: ingen

5. mar. 2018
3 min.



Traditionen tro har en flok lovende københavnske medicinstuderende taget 14 dage ud af deres tætpakkede program for at skabe en forrygende oplevelse for medstuderende og andre med forbindelserne i orden – for der er rift om pladserne i den februaruge, hvor forestillingen vises. Alt er designet af de studerende selv i løbet af kun to uger – musik, kostumer, scenografi, det hele. En holdindsats af dimensioner. Afleveret med fuld selvtillid og overbevisende energi. Og dygtigt.

Kan de medicinere synge? Ja! Danse? Ja! Spille musik? Ja! Spille teater? Ja.

Mere end selve rammefortællingen om helvede imponerer de forskellige numre, som rammer sikkert, både hvad angår originalitet og musikalitet. Der er en udpræget sans for det gakkede med Satan, fremstillet som en nervøs type, en vanvittig talende hamster-sketch og en række groteske scener med grovkornet lægehumor. Læg dertil et stilsikkert, stærkt spillende engleorkester og den ene mere fremragende sangpræstation end den anden med alt fra Purple Rain med »Prince« til et flerstemmigt kor a capella.

En poetisk og helt ny neurologisk undersøgelse danses elegant og hvirvlende. Ikke fordi den gamle var ineffektiv, bare »fordi den er så røvkedelig«. Begrebet samtykke udfoldes flere gange fra sjovt til dybt alvorligt fra flerstemmig tygning af tyggegummi over små tableauer om patienternes tab af autonomi, når de først har skrevet under, til en »me-too«-performance med en mandevinkel i et ørehængende samspil af sang, musik og koreografi.

Også »fake news« fik en tur med et nummer om jorden, der jo egentlig er flad – afleveret i den smukke duet fra Aladdin, »Et helt nyt liv«.

Det var på forhånd umuligt at forestille sig en medicinerrevy, der kunne komme uden om sagen om lægers forhold til Styrelsen for Patientsikkerhed. Men vinklen i sketchen var mere forfriskende absurd, end det på forhånd var muligt at tænke sig. Patienten konsulterer lægen i Afdelingen for Defensiv Medicin. Under den stadigt mere bizarre samtale, hvor alt ansvar lægges tilbage til patienten selv, forstår vi, at vi befinder os i et kafkask univers I hænderne på den sidste virksomme læge, som for en sikkerheds skyld vil tage begge nyrer, så der ihvertfald ikke kan ske fejl i dem. Både egen læge, bagvagten og alle andre er i fængsel.

De kan sætte strøm til det hele, de nye unge læger på vej. Den ene af Ugeskriftets anmeldere har set fire tidligere forestillinger medicinerrevyer og hver gang tænkt, at det måtte være umuligt at komme efter en så imponerende årgang af stilsikre, livsglade performere. Men nej, der er tilsyneladende et uudtømmeligt vækstlag af kreativitet også blandt de næste »generationer«. Måtte denne entusiatiske og humørfyldte tilgang vare ved, også når de er færdigudklækkede læger. De får brug for både humoren og holdspillet i morgendagens sundhedsvæsen. Og vi andre kan være glade for, at de gider bruge deres krudt hos os. Men hvis de ikke skulle lykkes, eller de skulle fortryde deres karrierevalg, så er det åbenlyst, at de har noget at falde tilbage på.À

Allerede til efteråret er der mulighed for at se endnu en revy, når Medicinerrevyen i Aarhus løber af stablen. Det sker typisk i november. Red.