Skip to main content

”En tynd kop te”

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om palliation er kommet. Enkelte gode takter, men ellers ikke meget nyt, siger formand for Dansk Selskab for Palliativ Medicin.

Foto: Jesper Balleby.
Foto: Jesper Balleby.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

14. dec. 2017
3 min.

Der er behov for et paradigmeskifte i sundhedsvæsenet, så lægerollen ikke alene fokuserer på diagnostik og behandling men også lindring.

Det mener Bodil Abild Jesperen, som står i spidsen for Dansk Selskab for Palliativ Medicin.

”Vi skal væk fra kun at tænke på udredning og behandling. Vi er nødt til at have endnu et ben at stå på, nemlig lindrende behandling for den voksende ældrebefolkning. Mange af dem vil være multisyge, og mange af dem vil komme til at dø af sygdom”, siger hun.

Derfor er Bodil Abild Jespersen også ret kølig i sin analyse af de nye anbefalinger om palliation, som Sundhedsstyrelsen netop har sendt ud. Der er ganske vist forbedringer i forhold til de tidligere anbefalinger, men indsatsen rækker slet ikke langt nok.

”Jeg synes, det er en tynd kop te. Der er ikke så meget nyt i forhold til de gamle anbefalinger fra 2011”, siger hun.

”Det er rigtigt set, når der lægges op til tidlig identifikation af behov og også symptomscreening, men hvorfra kommer de faglige kompetencer”?, spørger hun.

”Det kræver uddannelse, og der var også tidligere opfordringer til at få emnet ind på både den præ- og den postgraduate uddannelse. Men inden for lægeområdet er det jo ikke sket. Både smertebehandling og palliativ indsats er et meget lavt prioriteret område, selv om det er centrale ting i et lægearbejde”.

Skal området virkelig løftes, skal det ske på alle niveauer, mener hun:

”Kræftplanen og også anbefalingerne for palliation retter indsatsen mod basisniveauet blandt de praktiserende læger og hospitalslægerne. Der er ikke fokus på, at det specialiserede område skal løftes. Det er i sig selv bekymrende, for hvordan skal basisniveauet få kompetencerne, hvis der ikke er nogen til at lære dem det”?

Men der også godt at sige om enkelte elementer i de nye anbefalinger.

”Det er rigtig positivt, at det er kommet ind, at man bør afholde samtaler om palliation – det der hedder advance care planning. Men det kræver - igen - fagfolk, som har kompetencerne til at holde de samtaler med patienter og pårørende”.

Desuden fremhæver Bodil Abild Jespersen de multidisciplinære konferencer.

”Det er et løft, at der er en anbefaling om, at der kommer en med ved de multidisciplinære konferencer. Det har man i udlandet, hvor der ofte deltager en repræsentant for palliativ medicin, så konferencerne får det perspektiv med, når patienterne bliver drøftet. Der lægges nu op til, at vi også skal gøre det i Danmark. Det er et skridt i den rigtige retning”.

Læs også: Smertelindring går til kræftpatienterne

Læs også: Ugeskrift for Lægers smertetema

Læs også: Den svære samtale kan gøres lettere