Skip to main content

”Engageret – og lidt et legebarn”

Dan Brun Petersen, ledende overlæge på Køge Sygehus’ akutafdeling, er formand for Dansk Selskab for Akutmedicin. Aktuelt er han engageret i kampen for et akutmedicinsk speciale.

Dan Brun Petersen. Privatfoto
Dan Brun Petersen. Privatfoto

Klaus Larsen kll@dadl.dk

8. feb. 2016
4 min.

Som turnuslæge mødte Dan Brun Petersen en dag ind til en vagt i akutmodtagelsen.

”Der lå 10 usete patienter, som ingen vidste noget om. Jeg spurgte, om man ikke kunne have et system til at prioritere dem efter, hvor alvorligt syge, de var. Beskeden var: Nej – vi tager dem i den rækkefølge, de er kommet”, husker han.

Det blev afgørende for hans beslutning om at engagere sig i akutmedicinen. En vej, der paradoksalt gik via en speciallægeuddannelse i samfundsmedicin.

”Senere var jeg var ansat i akutmodtagelsen på Kolding Sygehus. Meget af arbejdet var organisatorisk og administrativt – omlægning af vagtplaner, sammenhæng med sygehuset, samarbejdet mellem afdelinger og specialer, nedbrydning af faggrænser, opbygning af nye fagligheder osv.”.

Den næste ansættelse blev en introstilling i samfundsmedicin, hvor han kunne kombinere interessen for den akutte klinik med det nødvendige organisatoriske, siger Dan Brun Petersen. Da han var blevet speciallæge i samfundsmedicin, ville han dog tilbage i klinikken. Han blev afdelingslæge på akutafdelingen i Holbæk, ”for at få det kliniske helt på plads”.

Alligevel sidder han nu igen ved et skrivebord, og har – qua ledende overlæge - meget lidt tid i klinikken.

Faktaboks

Dan Brun Petersen

Uden for arbejdstiden – og når han ikke slås for et akutspeciale i Danmark – er Dan Brun Petersen engageret i frivilligt arbejde i spejderbevægelsen. Og elsker ”friluftsliv med fokus på at klare sig uden ret meget andet end en kniv og en vandflaske”.

Det førte i en periode også til en parallel karriere som Bamselæge, afslører et par Google-opslag. I en periode kunne man være heldig at møde Dan Brun Petersen på et bibliotek i lokalområdet, omringet af børn og iført lægetaske, stetoskop og kittel.

”Og så har jeg i øvrigt arbejdet meget med lederudvikling inden for spejderbevægelsen. Og dét er interessant. For når man beskæftiger sig med professionel ledelse, opdager man, hvor langt fremme, frivillige organisationer er på det område.

”Positiv, engageret – og lidt et legebarn. Når vi er af sted med spejderne, er han god til at leve sig ind i en fantasiramme og få ideerne op at flyve”. Sådan lyder karakteristikken fra Anne Boel. Som gruppeleder for en spejdergruppe i Roskilde kender hun Dan Brun Petersen fra det frivillige arbejde, så det undrer hende ikke at høre om hans optræden som ”Bamselæge”.

I den mere alvorlige ende fremhæver hun Dan Brun Petersens talent for ledelse og organisation.

”Det er utroligt, hvad man kan få fra hånden på frivillig basis. Folk kommer jo ikke og laver en stor lejr, fordi de får løn for det. Det er vores udfordring som overordnede ledere – at få opgaverne guidet hen til dem, der kan og vil løse dem”.

Overlæge Peter Bisgaard Stæhr, kardiologisk afdeling på Aabenraa Sygehus, var en noget ældre kollega til Dan Brun Petersen på Kolding Sygehus. Han betegner kollegaen som ”et rart menneske. Uhyre flittig og hjælpsom. Og han går aldrig af vejen for at yde en ekstra indsats”.

”Dan har en indædt tro på ’projekt akutmedicin’, som han i den grad er fortaler for”, siger Peter Stæhr. ”I Kolding, da vi arbejdede vi på at bygge en akutafdeling op, var Dan den unge læge. Men han havde et selvstændigt drive. Han gik stærkt op i uddannelse, så han også trak de unge læger med. Han skaber en god stemning omkring sig, så folk får lyst til at yde noget ekstra”.

Peter Bisgaard Stæhr tilføjer, at Dan Brun Petersen kunne være endt som en fremragende kliniker, hvis det var dét, han ville.

”Han har altid vidst, at han ville være akutmediciner, og i skadestuen i Kolding legede han både med medicin, organkirurgi og ortopædkirurgi. Men han har aldrig rigtig specialiseret sig klinisk og valgte jo samfundsmedicin. Og der bliver han jo nok – han er jo en dygtig leder”.

Dan Brun Petersen er gift med en adjunkt på Syddansk Universitet. Parret har tre børn ”og et til på vej”, oplyser Dan Brun Petersen.