Skip to main content

Et stigende antal kommuner uddelegerer lægeopgaver til hjemmeplejen

Hjemmeplejen udfører hyppigere lægeopgaver i delegation fra praktiserende læge eller praksiskonsulent. Det viser en ny undersøgelse.

14. feb. 2017
2 min.

Praktiserende læger overlader opgaver til hjemmeplejen i delegation i 33 pct af landets kommuner. Der er typisk tale om at hjemmesygeplejersken kan give konkrete borgere medicin. 24 pct. af kommunerne er på vej med en sådan aftale.

I 29 procent af kommunerne bruger man rammedelegationer, som en læge ansat i kommunen, fx en praksiskonsulent, har udarbejdet. Det kan være til måling af blodsukker eller det kan være at tage en blodprøve. 32 pct. af kommunerne er på vej med en sådan aftale.

Tallene stammer fra en rundspørge, som Kommunernes Landsforenings tidsskrift, Momentum, har foretaget.

Kommunerne ser positivt på den udvikling. Formanden for KLs Social- og Sundhedsudvalg, Thomas Adelskov siger til bladet:

”Vi vil gerne have flere rammedelegationer, hvor det giver mening. Det betyder jo, at vi kan tilrettelægge vores arbejde mere smidigt til gavn for vores medarbejdere og for borgeren. Men det kræver klare rammer for hjemmesygeplejerskernes arbejde. Der skal være en klar ansvarsfordeling, og det lægelige ansvar skal være entydigt. Hjemmesygeplejersken skal vide, hvem hun skal ringe til i tvivlstilfælde. Og alle parter skal vide, hvem der gør hvad.”

Karsten Rejkjær Svendsen, der er formand for PLOs kommune- og forebyggelsesudvalg mener ifølge Momentum, at der er brug for at afklare juraen omkring ansvaret og en klar definition af rammerne for uddelegeringen.

”Det handler om at skabe tryghed hos både kommunerne og lægerne. Der skal være tryghed ved uddelegering af opgaver, og derfor er vi nødt til at have ansvaret hegnet ind. Vi bevæger os fra én organisation til en anden. Vi har brug for en knivskarp afgrænsning,” lyder det fra Karsten Rejkjær Svendsen.