Skip to main content

Færøerne: godt KBU-sted for de hårdføre

Klaus Larsen, kll@dadl.dk

27. apr. 2012
5 min.



Det var helt bevidst, at Halfdan Holger Knudsen valgte det færøske Landssygehuset i Tórshavn til sit KBU-år:

»Jeg søgte bred erfaring i kirurgi og medicin - og det får man«, siger han.

Hospitalet har en medicinsk og en kirurgisk afdeling med i alt op til otte KBU-pladser, og de i alt ca. ti KBU-læger har nok at se til i løbet af en arbejdsuge, som i øvrigt er på 40 timer.

»Begge afdelinger er gode kliniske uddannelsessteder. Man kører stadigvæk 24-timers-vagt, og det er meget langt, især når man er alene forvagt uden tilstedeværende ældre læger plus en ganske høj vagtbelastning, fordi man ikke altid kan få besat stillingerne«, siger Halfdan Holger Knudsen, som vendte tilbage til Danmark den 1. marts.

Uklar aftale om kurser

Færøerne har en separat overenskomst for yngre læger, ligesom Yngre Læger har et separat, lokalt afsnit. Og ifølge Halfdan Holger Knudsen kunne det være en kamp at få opfyldt de rettigheder, overenskomsten gav.

På et punkt gav overenskomsten mildest talt anledning til uenighed. Det gjaldt paragraffen om ret til efteruddannelse:

»Den er omstridt, for den er potentielt dyr for ledelsen - og potentielt rigtig god for de yngre læger«, siger Halfdan Holger Knudsen om paragraffen, der i hans fortolkning giver KBU-læger ret til tre kurser i det år, de er ansat - dog først efter seks måneders ansættelse.

»Og det gik jeg naturligvis efter at udnytte«, siger han.

Men for at få det fulde udbytte må man til Danmark, for lokalt er kursusaktiviteten begrænset. Halfdan Holger Knudsen ville på kurser i Danmark - men det mente hans ledelse ikke, at overenskomsten nødvendigvis giver ret til.

»Jeg kom dog på ét kursus i Danmark - et ATLS-kursus. Og det er jeg utroligt glad for, for det var jeg ikke kommet, hvis jeg havde haft KBU i Danmark«, siger han. Men de to resterende kurser fik han aldrig.

»Jeg har fået den undervisning, jeg har krav på i relation til KBU. Og den har jeg været fuldt tilfreds med. Problemet har mere været overenskomsten, som er uklar, og at Yngre Læger ikke rigtig har kunnet sætte sig igennem«, siger Halfdan Holger Knudsen.

Prioriterer fastholdelse

Jan Rasmussen er formand for Yngre Læger på Færøerne, som har ca. 25 medlemmer inklusive ca. ti KBU-læger.

Han medgiver, at overenskomsten giver KBU-læger ret til tre årlige kurser - men der står ikke, at de skal finde sted i Danmark, og det er præcis, hvad ledelsen har forholdt sig til, siger Jan Rasmussen.

»Siden har vi haft en god dialog med ledelsen på Landssygehuset og lavet en aftale om, at de ledende overlæger skal tage hensyn til, at læger, der arbejder heroppe, skal kunne opretholde kontakten med de større miljøer andre steder«.

Jan Rasmussen tilføjer, at aftalen ikke kun gælder KBU-læger, og at man i praksis vil vælge at prioritere de læger, som har arbejdet på Færøerne i længere tid, højest.

»KBU-lægerne rejser til Danmark på obligatoriske kurser i hvert fald tre gange i deres ansættelsesperiode. Og dertil kommer det overenskomstmæssige«, siger Jan Rasmussen.

»Da vi må erkende, at der er begrænsede midler til kurser, har vi aftalt med hospitalet, at der skal etableres kurser på Færøerne - ud over de obligatoriske - med undervisere fra f.eks. Danmark. Men der skal også være mulighed for at tage på kurser i Danmark«, siger han.

Jan Rasmussen peger på, at KBU-lægernes ophold er så kort. Hvis de efter et halvt år skal på tre valgfrie efteruddannelseskurser i Danmark ud over de obligatoriske, bliver der, med rejsedøgn, ikke meget tid tilbage til at arbejde i klinikken.

»Det er svært at fastholde folk heroppe. Og med de begrænsede midler, der er til rådighed, har man valgt at prioritere, at dem, der bliver i introduktionsstilling og måske endnu længere, kan komme på dyre kurser og internationale kongresser«, siger han.

»Man lærer også meget«

Selv om Landssygehuset således bruger sine begrænsede midler til at fastholde de lidt ældre yngre læger ved at »forkæle« dem med efteruddannelse, mener Jan Rasmussen dog, at det nordatlantiske hospital er et attraktivt KBU-sted:

»Specielt i de senere år har vi arbejdet meget med supervision og med at lade de nye læger komme godt ind i systemet, før de får lov at stå alene med ansvaret.

Vi har ikke så højt specialiserede afdelinger som mange andre steder, og det oplever jeg, at mange er glade for, da det giver en meget bred tilgang til arbejdet som læge. Både inden for kirurgi og medicin får man kontakt med alle de forskellige sygdomsgrupper«.

Trods sine genvordigheder omkring retten til kurser vil Halfdan Holger Knudsen ikke fraråde kommende KBU-kandidater at tage til Færøerne - tværtimod:

»Men man kommer til at arbejde ganske meget, og man skal være selvstændigt kørende. Men netop derfor lærer man også meget klinisk.

Og så skal man læse sin overenskomst - og være indstillet på at tage nogle kampe. Er man det - så kan KBU på Færøerne godt anbefales«, siger Halfdan Holger Knudsen.

FAKTA

På en skriftlig forespørgsel fra Ugeskrift for Læger bidrager Landssygehusets ledelse til forvirringen ved at henvise til overenskomsten med Yngre Læger fra 2001 som gældende overenskomst, hvor § 25, stk. 6, siger, at »Læger ansat i ,Turnusstillinger` har ret til to kurser i ansættelsestiden«. (I en nyere overenskomst - nemlig fra 2003 - foreskriver overenskomsten ret til tre kurser, red.)

Det hedder videre i sygehusledelsens svar:

Hvorom alting er, tolker sygehusledelsen paragraffen ud fra et synspunkt om, at »Turnus«, som var på 18 måneder, i mellemtiden er afløst af KBU, som kun er på 12 måneder. Det hedder videre, at »derfor anser Landssygehuset, at der er tale om 1-2 kurser efter omstændighederne. Landssygehuset tolker ikke bestemmelserne således, at de kun må være kurser i Danmark«.

Når der tildeles kurser, tager den ledende overlæge med i overvejelserne, om kurset er relevant for KBU-lægens uddannelsesforløb, og om emnet er relevant i forbindelse med KBU-lægens opgaver på Landssygehuset eller i praksis.

Desuden indgår det af økonomiske grunde i overvejelserne, »hvorvidt lægen aktivt har deltaget i muligheden for kurser, der bliver holdt på Færøerne«.